Milyen hatással van a szervezetünkre, hogy mit és hogyan eszünk és iszunk?
Kutatási eredmények és a 90-es éveiben járó emberek adatainak vizsgálata alapján egyértelmű, hogy táplálkozási szokásaink, az ételek minősége és azok adalékai befolyásolják, hogy mennyi ideig élhetünk. Ezeket támasztja alá az Okinawa környékén élő emberek hosszú egészséges élete, vagy az indiai emberek viszonylag alacsony átlag életkora.
Hogy mit, mikor és hogyan eszünk nagy hatással van arra, hogy mennyi ideig élünk.
Brokkoli, szőlő, és saláta
Kezdjük a tudományos magyarázattal: A gyümölcsökben és zöldségekben magas a tápanyag tartalom és kalóriaszegények. Feltétlenül a legnagyobb ételek a hosszú élet esélyéhez.
Szükséges részletezni? Egyél több brokkolit, szőlőt, és salátát: A kutatók azt találták, hogy ezeknek az élelmiszereknek az összetevői meghosszabbítják az életet.
Bogyós termésű gyümölcsök
Ezek az apró gyümölcsök a tele vannak antioxidánsokkal, amik jól ismert immunrendszer erősítők, elhárítanak minden életveszélyes betegséget. Ők segítenek elegánsan megöregedni. A Harvard Egyetemen 2012-től a megállapították, hogy ha minden héten legalább egy adag áfonyát vagy két adag epret elfogyasztunk, az csökkentheti az időskori szellemi hanyatlás bekövetkezésének esélyét.
Goji bogyó, fekete szeder, Acai bogyó, cseresznye, szőlő, eper
Fokhagyma
A tanulmányok azt találták, hogy a fokhagymában található fitokemikáliák megakadályozhatják a rákkeltő anyagok képződését a szervezetben. Azoknál a nőknél, akik sok fokhagymát esznek alacsonyabb a kockázata a vastagbél rák kialakulásának.
Nemcsak finom, de egészséges is, ez egyszeresen telítetlen zsír fajta. Jól ismert szív-egészségügyi hatása a hosszú élet alapja. Tanulmányok azt is mutatják, hogy az olívaolaj hozzájárulhat az agy egészségi állapotához és szerepet játszik a rák megelőzésében. Egyél naponta két evőkanállal.
Bok Choy: Kínai káposztaféle fehér hajtásokkal és széles sötétzöld levelekkel.
Tanulmányok szerint a keresztes virágú zöldségek gazdagon tartalmaznak olyan tápanyagokat, mint a rost-, C-vitamin és folsav, amik segítenek a hosszú élet elérésében, még akkor is, ha korábban már volt egy súlyos betegségünk: A Vanderbilt Egyetem tanulmánya megállapította, hogy Sanghajban azoknál a mellrák túlélőknél, akik több ilyen zöldségeket ettek, mint a karalábé, káposzta, és a bok choy, alacsonyabb volt a rák kiújulásánakockázata.
Avokádó
Hogyan lehet megelőzni a legnagyobb halálozási okok között szereplő szívbetegségeket? Minél több olyan ételt kell fogyasztani, amelyek segítenek megőrizni a szív egészségét. Ilyen például az avokádó. Az avokádó csökkentheti az LDL "rossz" koleszterin szintjét és növeli a HDL "jó" szintet. Segít a szervezetnek azolyan szívbarát vitaminok felszívódásában, mint a béta-karotin és a likopin.
Paradicsom
A likopin szintén fontos tápanyag a rák elleni küzdelemben, ami az egyik leggyakoribb halálozási ok hazánkban. Nincs jobb forrása, mint a piros paradicsom. Együk főve, a tészta szósszal, paradicsomlevesnek, vagy frissen. A paradicsom növeli a karotinoidok számát a szervezetünkben.
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Utolsó kommentek