Patisszon, más néven csillagtök a család kedvence rántva
A patisszon élettani hatása:
Energia- és szénhidráttartalma alacsony, de nem csak ebben hasonlít a cukkinire.
Zsírtartalma is alacsony. Kis mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat és karotinoidokat, de igazán csak C-vitamin-tartalma kiemelkedő (30mg/100g), ami az ajánlott napi bevitel fele. Tartalmaz továbbá pár nyomelemet (vas, réz, cink, mangán) is. Élelmi rosttartalma kicsi, könnyen emészthető.
Miért jó fogyókúrához a patisszon?
A patisszon kiváló fogyókúrás étel, hiszen nagyon alacsony az energiatartalma. A különböző diétának megfelelő konyhatechnológiai eljárásokkal elkészítve, gyakorlatilag a legtöbb étrend részét képezheti. Zsír- (0,1 g/100 g) és rosttartalma (0,7 g/100 g) elhanyagolható, ezzel szemben 91%-a víz. 1,2 g fehérjét, illetve 6,2 g szénhidrátot tartalmaz. Fehérjetartalma miatt a vegetáriánus étrendben gyakran találkozhatunk vele. Magja értékes omega-3-zsírsavakat, vasat, cinket, foszfort és talán A-vitamint tartalmaz.
Téli savanyúságnak már 3-12 cm-es korában leszedhető. Érettebb korában figyeljünk oda, hogy ne legyen öreg, mert akkor már az íze sem olyan és hajlamos elpépesedni. Vásárláskor nyomjuk bele az ujjunkat a héjába, és ha nem megy, akkor ne vegyük meg.
Az itt leírt rántott patisszon a felhasznált olaj miatt nem éppen a legfogyókúrás, de mivel a családban mindenki kedvence, gyakran készítem.
Ha fogyókúrázom, egyszerűen nem eszem hozzá köretet, így még a rántott patisszonnal is könnyű a fogyás.
Rántott patisszon:
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 1 patisszon
- liszt
- zsemlemorzsa
- olaj
- só
A patisszont meghámozzuk és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Megsózzuk, majd állni hagyjuk egy fél órát.
Lecsepegtetjük, lisztel elkevert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk.
Forró olajban sütjük ki, és frissen tálaljuk. Akár köretként, akár önmagában is fogyasztható.
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Utolsó kommentek