Répatorta egészség és élvezet
A sárgarépa élettani hatásai:
A sárgarépa tartalmaz kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B provitamin komplex, C, E, G és K vitaminokat. A sárgarépa magas karotin tartalma kiemelkedik az összes növény közül. (A béta-karotinnak fontos szerepe jut az emberi szervezetben, a zsírban oldódó A és D vitamin képződésében.)
Gyógyhatását tekintve, gyermekkorban hozzásegít a csontozat és a fogazat fejlődéséhez. Elősegíti a vér savtalanítását, ami a máj működésében játszik létfontosságú szerepet. Ha a máj tisztulása megindult, a gyógyulás egész láncolatát vonja maga után. A máj leterhelése láthatóan a bőr állapotán nyilvánul meg. A nehézfémek raktározása is a máj feladat. A máj leterhelésének következtében a fémek a sejtek közé is bejutnak. A sárgarépa segít kivonni ezeket a fémeket.
A rákos daganatok közül a leghatásosabb a tüdőrákra, általánosságban a gyulladásokra és fertőzésekre hat gyógyítólag. Az emésztésben hatékonyan vesz részt, tisztítja a beleket, serkenti a mellékvesék munkáját és ezáltal a hasnyálmirigy működését is.
Zabkorpás Répatorta recept
Már az első harapás után rájövünk, hogy a répatorta miért nem megy ki a divatból soha. Ez a fűszerekben gazdag torta, tele reszelt sárgarépával és dióval kiváló ízű, különösen, ha a tetejét savanykás és édes krémsajt borítja.
A répatorta igazi kedvencem, elkészítése még nekem is könnyű. Imádom, zamatos ízét, és hogy még fogyókúrázás alatt is különösebb bűntudat nélkül lakomázhatok belőle.
Zabkorpás Répatorta hozzávalók:
Répatorta Tészta:
- 4 db tojás
- 10 db Polisett / vagy más édesítő feloldva
- 2 evőkanál olíva olaj
- 1-1 csapott mk sütőpor és szódabikarbóna
- őrölt szegfűszeg
- szerecsendió
- 25 dkg reszelt sárgarépa
- 1 citrom leve
- 5 dkg dió aprítva
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg zabkorpa
- 5 dkg zabliszt
Répatorta Máz:
- 1 doboz natúr Philadelphia krémsajt (vagy vegán alternatíva), 20 dkg
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- 10 deka vaj (vagy vaj allternatíva)
- 10-12 dkg porcukor vagy ennek megfelelő édesítőszer
Répatorta elkészítése:
Először keverjünk össze 4 db tojás sárgáját, 10 db Polisett édesítőt feloldva, 2 evőkanál olíva olajat, 1-1 csapott mk sütőport, szódabikarbónát, őrölt szegfűszeget, szerecsendiót.
Ezt követően keverjünk össze 25 dkg reszelt sárgarépát, 1 citrom levével, 5 dkg aprított dióval, 5 dkg mazsolával, 5 dkg zabkorpával, 5 dkg zabliszttel. Ha nagyjából egynemű lett akkor keverjük jól el az első keverekkel.
Végül adjunk hozzá 4 tojás fehérjét pici sóval habnak felverve, és a masszával lágyan összekeverve.
Süssük 180 fokon 40 percig.
A máz hozzávalóit keverjük össze és a már kihűlt süteményre simítjuk.
Jó étvágyat!
A répatorta remek kiegészitője lehet a karotin diétánknak.
Fogyókúra tippek
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Utolsó kommentek