Egy új tanulmány szerint a kalória-bevitel csökkentése lassítja az öregedést és jelentősen kitolja az olyan idősödéssel járó problémák jelentkezésének idejét is, mint a szív- és érrendszeri betegségek és a rák.
Már 2009-ben kiadták azt a majmokon végzett kutatási eredményt, ami igazolta a kalória csökkentésnek pozitív hatását. A kutatók kimutatták, hogy a kalória-bevitel csökkentésével lelassul az öregedés folyamata az egereknél és patkányoknál. A Saint Louis Egyetem kutatóinak új tanulmánya felfedte, hogy egy bizonyos hormoncsökkenés jelentkezik, mikor elhagyjuk a nehéz desszerteket vagy a Big Mac menüket pulykás szendvicsre cseréljük.
„A kutatásunk bebizonyította, hogy a kalória csökkentése ugyanolyan hatással van az emberekre, mint az állatokra” – írta jelentésében a vezető szerző, Edward Weiss tápanyag- és táplálkozástudományi docens. „A következő lépés, hogy megfigyeljük, valóban csökkenti-e az életkorral járó szövetkárosodást. Erről csak hosszú távú kutatások útján győződhetünk meg.”
A kalóriacsökkentés nem elég, fontos a tápanyagokban gazdag, egészséges táplálkozás!
Napi vitaminszükséglet 1 természetes forrásból
Az anyagcsere hosszú távú lelassulása idővel hajlamossá tehet az elhízásra. Az egészséges testsúly megtartásának titka a következetes táplálkozás és a rendszeres testedzés.
Számos tanulmány arra utal, hogy az elhízás káros az agy működésére. A túlsúlytól lelassul agyműködés, ami az agy korai öregedését okozza, valamint fogékonnyá tesz bennünket az olyan betegségekre mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór. Ezzel szemben, kalória megvonás az agyat fiatalon tartja.
Az olasz Catholic egyetem kutatók szerint a lassabb öregedés kulcsa az úgynevezett CREB1 molekula, amelyet a szervezet a kalóriaszegény diéta során fokozottan termel. A CREB1 számos agyi folyamatban – így a tanulás és emlékezés során – játszik kulcsszerepet. A kutatók a kísérletek során azt állapították meg, hogy a CREB1 bizonyos enzimeket aktivál, amelyek az öregedés folyamata során fejtik ki hatásukat. A tudósok a felfedezéstől azt remélik, hogy általa közelebb kerülhetünk az egészségesebb életvitelhez. „Reményeink szerint hamarosan megtaláljuk annak a módját, hogy a CREB1 molekulát az emberek esetében is aktiválhatjuk, s ezzel leáldozik a koplaláson alapuló, szigorú diéták kora”. Jelentette ki a tanulmányt jegyzetelő.
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Utolsó kommentek