India lenyűgöző, de teljesen más világ mint a mienk. A közelmúltban Indiában jártam, ahol 4 hét alatt 2 kilót fogytam. A fogyás egyik oka volt, hogy az indiai ételek erősen fűszerezettek, az európai ízlesvilághoz képest.
A csípős ételekből csak igen keveset tudtam elfogyasztani. Maguk az indiai emberek is nagyon soványak. Az elhízás aránya Indiában nagyon alacsony (kb. 0,5 százalék), ezért a túlsúllyal összefüggő betegségek száma is általában nagyon alacsony. Az étkezési szokások Indiában rendkívül változatosak. Egyrészt az éghajlat befolyásolja az élelmiszerek rendelkezésre állását, másrészt az étkezési szokások is különbözőek.
Tápanyagok az indiai diétában
Ami a diétás táplálkozás tekintetében indiánok sok fehérjét halat, babot, lencsét és tejtermékeket fogyasztanak. Főzéshez az Indiai-diéta elsősorban növényi olajokat és zsírokat használ. A keményítő tartalmú szénhidrátok közé tartozik a rizs, és a különböző lisztféleségek amit éskenyérhez (csapati) használnak. Az indiai étrend rostokban gazdag, fő forrásuk a hüvelyesek és a zöldségek, valamint magvak.
Étkezési zsír:
A legtöbb indiai ételek készítése során olajat vagy zsírt használnak. India minden régiójában más étolaj típus az elterjedt. Az északon és keleten a mustárolaj, míg a déli és nyugati részeken földimogyoró olaj terjedt el. A standard zsír India szerte az olvasztott vaj vagy a "ghee", amely vajból és tehéntejből készül. az indiai diétában a dió egy másik fontos forrása a zsírnak (egyszeresen telítetlen zsír).
Gabona-és gabonafélék:
Gabonák, mint a rizs, a búza és a kukorica fontos részét képezik az indiai diétának. Az éghajlati különbségek miatt, a rizs fogyasztása inkább a dél-indiában, míg a búza az északi régiókban terjedt el.
Tejtermékek:
Számos indiai étel (pl. sajt, ghee és savó) tejből készül, és mind a tej mind joghurt egész Indiában elterjedt. A joghurtot használják currys ételekhez az enyhébb íz eléréséhez, valamint a zsír adalék csökkentéséhez. Számos szószféleség, valamint az indiai stílusú saláták kedvenc hozzávalója az olyan tejtermék, mint chaat papri. Ez nagyban hozzájárul a fehérje pótlásához az indiai vegetáriánus ételeknél. Joghurthoz gyakran hozzáadott cukrot használnak desszertként. Az író,a tehéntej és a kecsketej, szintén elterjedt, különösen az ország nyugati régióiban.
Gyümölcs:
A gyümölcs nagyon fontos része az indiai diétának. A papaya a mangó, a narancs, guajava, füge, plantain, bogyók, ananász, valamint a sárgadinnye, a szőlő és a gránátalma is gyakori. Ezen kívül, a hűvösebb északi régiókban a cseresznye, szilva és eper is szerepel az étrenden.
Zöldségek:
Indiában az emberek többsége vegetáriánus, vagy félig vegetáriánus, akik halat is esznek. Nem meglepő tehát, az indiai konyha sokféle zöldséget használ különösen délen, ahol a heves esőzések segítik a zöldségek fejlődését.
Az indiai konyha egészséges fűszerei:
A fűszerek, mint ánizs, kardamom, fahéj, szegfűszeg, koriander, gyömbér, fokhagyma és a chili, fontos szerepet játszanak az indiai konyhában. Sok fűszert elsősorban az egészségre kifejtett pozitív tulajdonságai matt használnak, de ezek aromás illata és íze is hozájárul az india ételek ízvilágához. Például, gyömbér vélhetően enyhíti a megfázás és torokfájás tüneteit, míg a kurkuma fertőtlenítő hatásáról ismert. Sőt, kurkuma tartalmaz egy kurkumin nevű összetevőt, amely leállítja a Sclerosis Multiplext (SM) és megakadályozza az Alzheimer-kór kifejlődését.
Legnépszerűbb indiai italok:
A fő indiai ital a fekete tea. Indiai tea fontos mennyiségű ásványi anyagot, mangánt, E és K vitaminokat, valamint kis mennyiségű B-vitamin-t tartalmaz. Ezen kívül gazdag fenolokban és flavonoidokban. (pl. epigallocatechin) Javítja az immunitást és véd a rák és a keringési betegségek kialakulása ellen. Az Assam, Darjeeling a két híres indiai tea fajta.
Indiai Táplálkozás, elhízás és egészség:
Átlagos elhízás Indiában rendkívül alacsony. A túlsúlyos indiai nők százaléka mintegy 0,6%. Ezzel szemben a magyar nők körében a túlsúly és az elhízás előfordulási gyakorisága az uniós tagállamok között a legmagasabb. A férfiak körében négy tagállam előzi meg Magyarországot. Az elhízás az indiai férfiaknál 0,3 százalék. Táplálkozással kapcsolatos rákos megbetegedések is jóval alacsonyabb Indiában. Például a mellrák halálozási arány Indiában 1,6 100.000 emberre vetítve, ezzel szemben Amerikában 32,7 100000 emberre vetítve . Becslések szerint a magyar nők 10%-a betegszik meg élete folyamán emlőrákban.
Hatékony fogyókúra tabletták, zsírégető szerek, klikk ide >>
Indiai diéta és a várható élettartam:
Míg a hosszú élettartam nyilvánvalóan számos különböző tényező eredménye, az étrend maga is hozzájárult a várható élettartamhoz. Amennyiben a táplálkozási szokások befolyásolják a várható élettartamot a születéskor várható élettartam az amerikai nők számára (2005-ös adat) a 80,67 év, szemben a várható élettartam az indiai nőknél 65,1 év. Ezek az adatok, mint említettük, ez nem támasztják alá azt a következtetést, hogy az indiai étrend kevésbé lenne tápláló, vagy az egészséges, mint az átlagos amerikai vagy európai étrend!
Forrás:
Mig Indiában 64 a születéskor várható életkor, addig Japánban 83. A japán emberek híresen hosszú ideig élnek.
Utolsó kommentek