Narancs lekvár házilag diétásan vagy cukorral
Nagyon szeretem a narancslekvárt, készüljön az vérnarancsból vagy sima narancsból.
A házi lekvárnak nincs párja. Bár a nagymama lekvárjánál nincs jobb, a saját konyhámba próbálok új és új ízeket csempészni. Ez az eredetileg vérnarancs lekvár készíthető bármilyen narancsból, mindenhogy fenséges, és megéri a fáradságot.
Narancslekvár recept:
Narancslekvár hozzávalók 4-5 kis üveghez:
- 3,5-4 kg narancs/vérnarancs
- 1 citrom
- 1 citrom leve
- 8 dl víz
- 1 csomag pektin ( Pektin helyett zselatint is használhatunk)
- 300 dkg cukor / nyírfacukor
Narancslekvár elkészítés:
Először is, tegyük több kistányért a fagyasztóba a későbbi lekvár ellenőrzésére.
Alaposan mossuk meg és zöldséghámozóval vékonyan hámozzuk meg a narancsot. A narancshéjat tegyük félre.
A hámozott narancsokat vágjuk félbe, távolítsuk el magokat és csavarjuk ki a narancslét .
Citrom feldarabolása:
Hosszában vágjuk citromot nyolc darab gerezdre. Távolítsuk el a magvakat és a belső hártyákat. Minden szeletet vágjunk több kis háromszög alakú darabkára.
Narancslekvár főzés első szakasza:
Tegyük egy nagy fazékba az előkészített narancshéjat, a vérnarancs levét, 1 citrom levét. A felszeletelt citromot a vizet és a folyékony pektint.
Forraljuk fel , és hagyjuk forrni, amíg a héja puhára föl (kb. 30 perc). Vegyük le a tűzről .
Fokozatosan adjunk hozzá cukrot, és keverjük , amíg feloldódik , és kóstolás között .
Ízlés szerint tovább édesíthető.
Narancslekvár főzés második szakasz:
Tegyük vissza a narancslekvárt a tűzre és folyamatos kevergetés mellett gyorsan forraljuk fel.
10-15 perc után, elkezd sűrűsödni a lekvár. Ellenőrzéséhez a mélyhűtőben hűtött tányérra cseppentsünk a narancslekvárból, hagyjuk állni 30 másodpercig. Ha megtartja a formáját egy kicsit, nyomjuk meg az ujjunkkal. Ha elkezd ráncosodni a lekvár akkor már kész is. Ha nem, akkor tovább kell főzni addig amíg megfelelő sűrűségű nem lesz.
Vegyük le a tűzről, és azonnal öntsük sterilizált üvegekbe és zárjuk le fedővel gyorsan.
Diétás lekvár receptek
SÁRGARÉPA-, ÉS NARANCSLEKVÁR PISZTÁCIÁVAL
Vendégváró színpompás narancs zselé
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Utolsó kommentek