Csipkebogyó lekvár készítése tartósítószer nélkül, minimális cukor felhasználásával
Csipkelekvár (Hecsedli) készítése házilag
A csipkebogyó A-, B1-, B2-, C, P- és K-vitaminokat tartalmaz, kitűnő lekvár és tea alapanyag, nekem gyermekkori kedvencem.
Mikor mehetünk csipkebogyót szüretelni? Az első kisebb fagyok után induljunk csipkebogyót szedni.
Tipp: A túlságosan puha szemek már nem felelnek meg lekvár főzésre, ezért azokat ne is szedjük le.
A házi csipkelekvár jóval zamatosabb, mint a bolti változata.
Készítsünk csipkebogyó lekvárt otthon
A hecsedli talán a legmunkásabb lekvár, cserébe az egyik legfinomabb csemege.
- A frissen szedett csipkebogyót kétszer, háromszor alaposan mossuk át. A bogyók mindkét végét tisztítsuk meg, majd kevés víz hozzáadásával átmelegítjük, hogy a préselés könnyebb legyen.
- Kézi karos prés segítségével szétválasztjuk a csipke lét a magoktól és a héjtól.
A magokból bőrtápláló olajat készítenek, Miranda Kerr, Victoria Beckham és Kate Middleton is használja. (Forrás)
- 1 liter csipkebogyó léhez 20 dkg édesítőszert (nyírfacukrot) adunk, és állandó keverés közben 25-30 percig főzzük.
- Előmelegített üvegekbe forrón beletöltjük, de csak másnap kötözzük le, amikor a teteje megbőrösödött. Sötét, hűvös helyre tegyük.
A hecsedlilekvár elkészíthető főzés nélkül, a bogyók beáztatása után (5-6 óra) azonnal préselhető a hecsedli.
A lenti videó pontosan bemutatja a csipkebogyó begyültését, előkészítését és feldolgozását:
Hogy készül a cukormentes, diétás lekvár?
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Utolsó kommentek