Hogy készül a cukormentes, diétás lekvár?
Cukor nélkül szeretnél lekvárt enni? Készítsd el magadnak a cukormentes, diétás lekvárt otthon.
Nem kell cukrot rakni a lekvárba, hisz a cukrot csak a kellemesebb íz hatás miatt teszik bele a lekvárba, de nem azon múlik az eltarthatóság!
Bármilyen gyümölcsből készíthetsz diétás lekvárt. fekete szeder, cseresznye, eper, szilva, barack, meggy...
A cukormentes diétás lekvár főzés lépései:
- A megmosott és felaprított gyümölcsöt folyamatos kevergetés mellett kezdjük el főzni egy magas falú fazékban, közepes lángon. Figyeljünk, le ne égjen!
- Néhány esetben, pl. a meggylekvár főzésekor igen híg az elején, de szép lassan elfövi a levét és besűrűsödik. Amikor már lekvársűrűségű a gyümölcs teáskanalanként keverjünk hozzá tetszés szerinti édesítőszert, kóstoljuk meg, és a többit édesítsük addig, míg ízlésünknek megfelelő nem lesz. Aki szereti zselésítőt is ilyenkor adhat a lekvárhoz.
- Ízesítés után forraljunk még egyet rajta és merjük színültig üvegekbe, majd zárjuk le.
- A jól lezárt üvegeket fejre állítjuk, majd egyenként konyharuhába vagy újságpapírba csomagoljuk őket. Plédbe vagy paplanba burkoljuk, hogy nagyon lassan hűljön ki. (Nekem az ágynemű tartóban mindig van annyi hely, hog y a frissen főzött lekvárt elrejtsem pár napra.)
- 2-3 nap múlva vegyük ki az üvegeket a száraz dunsztból és címkézzük fel lekvárjainkat: legyen rajta, milyen gyümölcsből készült és mikor!
Tipp: Kenyérsütőben is készíthetsz lekvárt. Kevergetni sem kell, csak állítsd be a "jam" programot és édesítsd ízlés szerint.
Mielőtt hozzálátunk a lekvár főzéséhez, bizonyosodjunk meg arról, hogy megfelelően előkészítettük az üvegeket.
- Csak ép üvegeket és fém fedőket használjunk, melyek tökéletesen ráillenek az üveg szájára.
- Alaposan mossuk el az üvegeket a tetőkkel együtt, áztassuk le és távolítsuk el a címkéket is.
- Fazékban vagy mosogatógépben főzzük ki az üvegeket, szájukkal lefelé tegyük konyharuhára, így hagyjuk megszáradni őket, eltörölgetni tilos!
- Mindig csak hibátlan, megmosott, kimagozott gyümölcsöt használjunk.
- Lerövidíthetjük a főzési időt, ha a gyümölcsöket aprítógéppen teljesen pépesre vágjuk, vagy egyszerűen leturmixoljuk.
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Utolsó kommentek