Zsírégető élelmiszerek
Azt már tudjuk, hogy bizonyos élelmiszerek segítenek a zsírégető folyamatok beindításában. De mi a helyzet a zsírokkal?
Mit tud az omega-3 zsírsav?
Ma már az ételek mellett az omega-3 zsírsav is bizonyította zsírégető hatását.
Sokan a zsírok teljes megvonásával kezdik a diétát, ami nagy hiba, hiszen a szervezetünknek szüksége van zsírokra. Sőt a jó minőségű zsírsavak felgyorsíthatják a fogyást. Igaz a rossz minőségű zsírok vagy telített zsírok, melyek nagyobb arányban találhatóak az állati eredetű táplálékban, bizonyítottan hozzájárulnak a szív-ér rendszeri betegségek kialakulásához. Ilyen például a szalonna.
Mik a jó minőségű zsírok, mi az a telítetlen zsírsav?
Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak, melyek szobahőmérsékleten folyékonyak, és elsősorban a növényi olajokban találhatóak meg. A többszörösen telítetlen zsírsavak a sejt legfontosabb alkotóelemei. Idetartoznak az omega-6, és omega-3 zsírsavak, melyeket összefoglaló néven esszenciális zsírsavaknak nevezünk.
Ezeket a szerveztetünk nem képes előállítani de fontosak, mert hozzájárulnak olyan hormonszerű, vegyi hírvivőanyag termelődéséhez, melynek gyulladáscsökkentő, vérzés gátló hatása van, valamint fontos szerepük van még a sejthártyák felépítésében, és a zsírok szervezeten belüli szállításában is.
A többszörösen telítetlen zsírsavak befolyásolják a vérkeringést, a bőr állagát, az immunrendszert és számos anyagcsere-folyamatot is. Az omega-3 zsírsav továbbá hozzájárul a vér koleszterinszintjének szabályozásához, fogyasztásával csökken a szívbetegségek kockázata.
Miben van omega 3 zsírsav?
Omega-3 források
Az omega-3 zsírsav megtalálható a halakban, a kemény héjú gyümölcsökben, és a len-, szója-, repceolajban. Az omega-6 fő forrása az olíva-, és napraforgó olaj.
Az olívaolaj fogyasztása csökkenteni az agyvérzés kockázatát
Omega-3 zsírsav elősegíti a fogyást
A jó zsírok fogyasztása egyenesen létfontosságú ahhoz, hogy véglegesen megszabaduljunk a felesleges kilóktól!
Ahhoz, hogy a felesleges kilóktól meg tudjunk szabadulni a szervezetünknek egyszerűen szüksége van zsírra, mint az egyik legfontosabb energiaforrásra. A telítettlen zsírsav a zsírban oldódó vitaminok (A-vitamin, D-vitamin E-vitamin, K-vitamin) raktározásához is szükséges.
Ezért van az, hogy bár magas a kalória tartalmuk, az omega-3 telítetlen zsírsavak mégis hozzájárulnak a testzsírok fokozott égetéséhez. A halolaj fogyasztása fizikai aktivitással összekötve nagyobb súlyvesztést eredményez, mint önmagában csak a fizikai aktivitás.
Javasolt az Omega-3 kapszulákat étkezés előtt fél órával bevenni, illetve hetente háromszor minden étkezés előtt kb. 10 dkg lazac vagy pisztráng fogyasztása 6 szem dióval. Ez a táplálkozás kiegészítés a kolecisztokinin hormont felszabadításával csökkenti az étvágyat.
Utolsó kommentek