"Mi minden lekvárt tartósítószer nélkül és dunszt nélkül teszünk el. Nem romlik meg."

Ez volt a mondat ami a mai napig visszacseng fülemben. Ez minden korábbi nagyanyámtól tanult módszernek ellentmond. 

Mi az, hogy nem kell se tartósítószer se dunszt?

Van egy titka a dolognak... - Fejezte be az ismerősöm.

 

A lekvár főzésnél a következő lépéseket ki ne hagyd:


- Az üvegbe úgy kell belerakni, hogy rotyogjon.
- Miután tele raktuk az üveget, csavarjuk rá a kupakot, és erősen szorítsuk meg.
- Állítsuk fejre az üvegeket. 
- A forró üvegeket az ágyneműtartóban sorakoztassuk fel egy tálcán.

És most jön a váratlan felfedezés!

Némi utánjárás során kiderült, hogy a dunsztolás minden gond nélkül kimaradhat a folyamatból.

A fejre állítás azért kell, hogy a kupakot is érje a 100 fokos anyag. Az elpusztít minden gombát és stb.-t.
A fejjel lefelé állított üvegekben a lekvár lefolyik a fedélig, így kiszorítja az üvegben maradt levegőt. Ugyanakkor a forró lekvár sterilizálja is a fedelet. Teljesen elegendő, ha körülbelül 5 percig fejjel lefelé állítjuk az üvegeket. Ha tovább marad úgy, előfordulhat, hogy a lekvár lehűl és odaragad a tetőre. 

Próbáld ki 1-2 üveggel. Az nem egy nagy veszteség... Mi is így kezdtük...