
Téli estéken, szívesen nassolgatok valamit a barátaimmal. Valami mást vagy különlegeset.
A birsalmasajtra még gyerekkoromból emlékszem. Mi kekszre kentük, azt ropogtattuk öcsémmel. Most ismét rátaláltam a birsalmasajt varázslatos ízére. Íme kedvenc bírsalmasajt receptem:
Birsalmasajt recept
A birsalmasajt diétásan cukorbetegeknek, és fogyókúrázóknak is igazi csemege és egészséges is, hisz főzés során a birsalma elő antioxidáns összetevői átalakulnak, sárgás-vörös színű vegyületek keletkeznek belőlük, amelyek már valódi antioxidánsok.
A birsalmasajt enyhe hashajtóhatású, pektintartalma miatt köhögéscsillapító, de alhasi fájdalomra, reumára, menstruációs fájdalomra, székrekedésre, bélprobléma és aranyeres panasz kezelésére is alkalmas.
Diétás birsalmalekvár vagy birsalmasajt recept
Hozzávalók:
- 4 kg megtisztított birsalma
- 64 dkg glukonon
- 1 citrom
- 1 kávéskanál fahéj, vagy csillagánizs darabkák
A birsalmát meghámozzuk, kimagozzuk, húsát feldaraboljuk. 64 dkg glukonont hozzáadunk (Minden kiló birsalma péphez 16 dkg glukonont adunk), és néhány csepp citromlével, fahéjjal vagy csillagánizzsal ízesítjük.
Vízzel felöntjük és puhára főzzük.
A birsalma magas pektintartalma miatt a lekvár hamar besűrűsödik, de ha kemény birsalmasajtot szeretnénk, 1 kiskanál zselatint egy kevés főző lében feloldunk és belekeverjük.
Amikor már megsötétedik turmixolható.
Újra feltesszük a tűzre és állandó kevergetés mellett ismét felfőzzük.
Vigyázzunk le ne égjen!
Üvegekbe szedjük, szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
Ha sajtformát szeretnénk, akkor őzgerincformába, szilikonformába vagy muffin formákba is tölthetjük.
Egy hét után a formákból kivehetjük és amennyiben nem elég kemény, hagyjuk tovább száradni. Amikor megfelelő a birsalmasajt állaga, lefóliázhatjuk, mert így sokáig eláll.
(De nem fog, mert nagyon finom!)
Főételhez hús mellé, vagy előételnek sajttal tálalhatjuk.
Tipp:
Karácsonyra készíts ajándékot birsalmasajtból:
Tipp: Ha szeretnéd feltúrbózni a birsalmasajt vitamin és ásványianyag tartalmát, tegyél egy kiskanálnyi spirulina port a már összeturmixolt birsalmalekvárba. A gyerekek imádni fogják, ha a kétféle színű lekvárt egymásba simítva zselésíted ki.
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Utolsó kommentek