Elkészítés
A laktózérzékenyek számára a rizstej fogyasztása az egyik legkézenfekvőbb alternatívája a tehéntejnek.
Ha a családban csak egyvalaki allergiás a tejfehérjére, vagy a tejcukorra (tejallergia), bizony meg kell gondolni miből készüljön a vasárnapi desszert, vagy akar a reggeli ital. A növényi tejeket azonban már a cukrászdák és éttermek is széles körben használják. Érdemes kipróbálni, hisz rizstej összehasonlítva más tejtermékekkel nagyon alacsony allergén, így biztonságosan használható, különösen gyermekek esetében.
Növényi vagyis teljesen laktózmentes tej készülhet kókuszból, zabból, szójából, búzából vagy olajos magvakból: dióból, mogyoróból stb..
Rizstej recept főzés nélkül
Hozzávalók:
- 20 dkg rizs
- 5 dl víz
A főzés nélküli rizstejhez megmossuk a rizst.
Szárazon kávédarálóban megőröljük, vagy az 5 dl vízből elveszünk egy keveset, és késes robotban vagy turmixban azzal együtt péppé daráljuk.
Mindkét esetben hozzáadjuk a maradék vizet, és egy éjszakán át állni hagyjuk.
Már a darálás után fehéres, opálos vizet nyerünk, amely néhány óra múlva még fehérebbé válik.
Másnap mély edény tetejére tett, dupla gézlappal (gyógyszertárban vásárolható 1 x 1 m mull lapként) vagy tiszta konyharuhával bélelt szűrőbe öntjük a vizes rizst.
Hagyjuk lecsöpögni, majd a ruhát összefogva a maradék folyadékot is kicsavarjuk belőle.
Rizstej recept főzéssel
Hozzávalók a főzéssel készült rizstejhez
- 25 dkg rizs
- 7,5 dl víz
A rizst átmossuk, majd lábosba öntjük, és a vízzel együtt lassú tűzön főzni kezdjük.
A rizs idővel fehérre festi a vizet. Ha már elérte ezt az állapotot, öntsük le róla a rizstejet, és újabb adag (7,5 dl) vízzel kezdjük újra a főzést.
Ha megint fehéressé válik a víz, öntsük le, és ismét tiszta vízzel folytassuk a főzést.
Ezt nagyjából ötször ismételjük meg, majd ugyanúgy szűrjük le a rizst, mint a főzés nélküli változatnál.
A rizstejet hűtőben tároljuk, de pár napon belül mindenképpen használjuk el!
A megmaradt rizses pép jó lesz sűrítésre vagy tejberizs készítéséhez.
Házi kókusztej recept
forrás
http://szepsegtar.blogspot.hu/
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Utolsó kommentek