Szabadulj meg a káros savaktól úgy, hogy egészségesen táplálkozol.
A lúgosító zeller szárzeller, halványított zeller
A lúgosító hatású zellerben található értékes ásványi anyagok segítenek fenntartani a szervezet megfelelő pH-egyensúlyát, közömbösítik a szervezetbe kerülő vagy abban keletkező savakat.
A zeller lúgosító hatásának köszönhetően elősegítheti az egészséges fogyást.
A népi orvoslás úgy tartja, hogy a zeller rendszeres fogyasztása élénkíti, gyorsítja az életfunkciókat, sőt az idősebb emberek életkedvét is növeli. A zeller egészségre gyakorolt pozitív tulajdonságai közül az alábbi hatásokat emelnénk ki:
Rák megelőzés, rák gyógyítás:
A halványítóott zeller legalább nyolc olyan fontos vegyületet tartalmaz, melyek rák ellenes tulajdonságokkal bírnak. W. D. Kelley rákmegelőző étrendjében egyharmad zellerlevet kever kétharmad sárgarépa levével.
Potencia:
A zeller fokozza a potenciát, a nemi hormon-képződést. Nálunk a vasárnapi ebédnél a húslevesből mindig a családfő részére jutott a zeller.
Gyulladáscsökkentő:
A szárzellerben lévő aktív hatóanyagok erősítik az immunrendszert és csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladások mértékét. A zeller gyulladás csökkentő fatásával hozzájárul a hosszú aktív élet elősegítéséhez, éppugy mint az Okinawán élő japán emberek, akik elsősorban friss szezonáli zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztanak.
Allergia:
A zeller a répával, gyömbérrel, borsmentával, petrezselyemmel, kurkumával, kamillával és káposztával egyetemben képes lehet csökkenteni az allergia okozta kellemetlen tüneteket.
Vérnyomás csökkentés:
Magas vérnyomás esetén a zeller juice (dzsúsz) rendszeres fogyasztása csökkentheti a vérnyomást, a zellerben található értékes vegyületek segítik az artériák körüli izmok ellazulását, ezáltal a vér normális áramlását.
Koleszterin szint:
A zeller a népi gyógyászatban jól ismert koleszterincsökkentő, mely a káros LDL-koleszterin szintet mérsékelheti.
Vese:
A zeller és a belőle készített lúgosító ital elősegíti a vese egészséges működését, erősen hat vesekő képződés ellen. A zellerben található kálium és nátrium elősegíti a vizeletképződést és a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát.
Idegrendszer:
A lúgosító zeller lében található ásványi anyagok nyugtatják az idegrendszert, kiváló hatásúak álmatlanság esetén.
Memória:
A zeller tartalmaz egy luteolin nevű antioxidáns flavonoidot, ami kutatási eredménzek alapján gátolhatja a daganatok növekedéséhez szükséges sejtfunkciókat és csökkenti az agyban keletkező plakkok kialakulásának esélyét.
Emésztés:
A zeller természetes hashajtó, ezért elősegíti a megfelelő emésztést, székrekedés esetén is ajánlott.
Hajhullás:
A zeller rendszeres fogyasztása elhárítja a hajhullás veszélyét
Íme a lúgosító zellerrel készített gyors vacsora:
Recept: Pirított Csirkemell zellerrel
Hozzávalók:
- 40 dkg csirkemell
- fél fej fokhagyma
- 5 dkg vaj
- 1 nagy zeller szára ferdén felaprózva >>
- 1 kiskanál vegeta, +fűszer izlés szerint
A vajon a zúzott fokhagymát megpiritjuk, hozzáadjuk a kockára vágott (bepácolt) csirkemellett és megpirítjuk. A felaprított zeller szárát és a vegetát belekeverjük, pár perc párolás után tetszőleges körettel vagy köret nélkül tálaljuk.
Jó Étvágyat!
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Utolsó kommentek