SajtosTápióka Zsemle Recept - GLUTÉNMENTES
Amikor gluténmentes diétához javasolt kenyerek és péksütemények között válogatok, gyakran elcsodálkozom, vajon miért kell a gluténérzékeny embereknek ilyen tartósítószerekkel teletömött, előregyártott, gyakran rosszízű ételt enniük?
Nálunk a családban is kiderült, hogy valaki gluténérzékeny. Rájöttem, igenis érdemes időt szánni a saját készítésű ennivalóra, friss és egészséges, aki nem gluténérzéken az is megeheti.
Most egy igazi imádnivaló gluténmentes csemegével szeretnék szolgálni. Ez pedig:
A brazil sajtos tápóka zsemle
HOZZÁVALÓK:
- 1 bögre (2,5 dl) tej
- ½ bögre olaj
- 1 tk só
- 2 bögre tápiókaliszt
- 2 tojás
- 1 és ½ bögre parmezán sajt
Tápióka Zsemle készítése:
Épp úgy mint a piskótánál előmelegítjük a sütőt 230 C fokra és előkészítünk egy tepsit papírral kibélelve.
Alaposan összekeverjük a tejet, az olajat és a sót egy főzőedényben, majd és egészen forrásig melegítjük. Amint elkezd bugyborékolni, azonnal levesszük a tűzről.
Egy dagasztótálba tesszük a tápióka lisztet ehhez öntjük a forró tejes keveréket és addig keverjük, amíg az egész elegyedik. A tésztánk kocsonyás állagú lett.
Dagasztógéppel, vagy esetleg kézzel kezdjük dagasztani addig, amíg teljesen sima nem lesz és áthűl. Egy kisebb tálba beleütjük a tojásokat, kissé felverjük, majd kettes fokozaton hozzákeverjük a tésztához két részletben. Várjuk meg amíg az első adag teljesen összekeveredik a tésztával és akkor keverjük hozzá az egészet.
A tál oldalára ragadó tésztát is kaparjuk le. Most beledagasztjuk a sajtot is a mixerrel. A kapott tésztánk ragadós,rugalmas, puha lesz , valahol a kelt tészta és a pite tészta közötti állagú.
Kis halmocskákat formázunk a kibélelt tepsire, a porciózáshoz használhatunk kanalat, vagy fagyiskanalat. A halmocskák közötti távolság akkora legyen mint még egy gombóc. (A kanalat mártsuk vízbe, hogy a tészta ne ragadjon rá.)
Tegyük be a kész tepsit a sütőbe és rögtön le is vesszük a hőfokot 180 C fokra.
Süssük a zsemléket 25-30 percig, egészen addig, amíg a halmocskák megpuffadnak és kívül szárazak nem lesznek és kezdenek kis színt kapni.
Amint meghűltek, lehet enni ! Nagyon finomak még melegen, de akár akár egy hétig is lehet tárolni őket légmentesen – akkor viszont evés előtt érdemes picit sütőben felmelegíteni.
Tipp: Én már próbáltam másféle kemény sajttal is, úgy is nagyon finom, de esetenként egész zsemle csak egy sajtos, ropogós héjból állt. :)
Forrás: lisztnelkul.hu
Még több gluténmentes recept:
Egyszerű Gluténmentes Paleo Kenyér Recept
Tápióka Zsemle - Bögrés Recept - Gluténmentes Tápióka Lisztből
GLUTÉN-, ÉS LAKTÓZMENTES ZABKEKSZ RECEPT
Egyszerű Gluténmentes, Tejmentes Cobbler Recept Bogyós Gyümölcsökkel
Gluténmentes csupa csoki torta
Paleo Zserbó (liszt-, cukor- és tejmentes)
írd meg nekünk tapasztalatodat, véleményedet!
Utolsó kommentek