Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Receptek képekkel

Facebook Oldal

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • Gyingizik: Annyit fűznék hozzá, hogy úgy is megerjed, hogy ha csak alma, víz kevés cukor van benne. Sörélesztő és fekete kenyér nélkül is kiforr ecetté. Nagyon könnyű elkészíteni, én két éve csináltam gyenge m... (2022.02.02. 11:39) Almaecet diéta
  • Pierr Kardán: Igazi magyaros szendvicskrém: 25 dkg pacalpörköltből kiszedett pacalcsíkokat késes aprítóban 1 kis fej apróra vágott lilahagymával és 1 cső vékony szeletekre vágott erőspaprikával össze kell dolgozn... (2021.02.16. 11:20) Isteni Szendvicskrém Receptek
  • : Olaj, vegeta, majonéz, mustár, sonka, tejföl, töpörtyű, sajtkrém, májkrém, vaj, tömlős sajt, margarin-ezek 3/4-e ugyanolyan ipari szemét hivatalosan, mint mondjuk a pizza-cola felállás. A zeller íz... (2021.02.16. 09:40) Isteni Szendvicskrém Receptek
  • Mikrobi: Csípős-savanyú halkrém 1 doboz olajos hal (az olaj csak módjával menjen bele) 1 evőkanál margarin 1 evőkanál magos dijoni mustár 1 kiskanál aji limon almaecetben fél fej lilahagyma bors oregánó A h... (2021.02.16. 09:40) Isteni Szendvicskrém Receptek
  • Mad Marx: Szuper! Köszi, bearanyoztátok a napomat, rég nevettem ilyen jót. (2020.11.18. 09:06) Gluténmentes,spirulinás sütemény recept
  • Utolsó 20

Van kérdésed?

Diétás ételek, gluténmentes receptek, paleo receptek, vegetáriánus receptek. Egészséges életmód, fitnesz, fogyókúra.

Leírás

Creative Commons Licenc

Mennyi kalóriára van szuksege egy gyereknek.jpg

A gyerekek kalóriaszükséglete nagymértékben ingadozik éspedig a fejlődéssel, a korral, a mozgással és az esetleges munkavégzéssel arányosan, de a mennyiségileg és minőségileg megfelelő táplálkozás alapvető fontosságú a gyermekek fejlődése szempontjából.

 

Az egészséges gyermekeknél a táplálkozás fő célja a harmonikus testi és mentális fejlődés, valamint az egészségmegőrzés biztosítása. A túlzott kalória bevitel, az elektronikus játékok elterjedése, a számítógépek előtti időtöltés és a tévézés túlzásba vitele azonban mind hozzájátul a gyerekkori elhízás kialakulásához.

A gyerekekre veszélyesek az egyoldalú diéták!

"Az egyoldalú táplálkozás, a szélsőséges diéták, a főleg nyáron divatos különleges (fogyókúrás) étrendek veszélyesek is lehetnek, ha hozzá nem értő módon állítják össze ezeket. Különösen veszélyeztetettek a fejlődésben lévő gyerekek – mondja dr. Lichthammer Adrienn, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusa."

A Paleo étrend is kizár bizonyos élelmiszereket (pl. a gabonaféléket és a tejet, tejterméket). Arra hivatkozik, "hogy ezek egyes összetevői (pl. glutén, tejcukor, kazein) mindenki számára károsak.

Valóban léteznek olyan betegségek, ahol orvosi diagnózis alapján ezek kizárása indokolt, szükségtelen azonban a tiltás az egészségesek számára. Ezt az étrendet követők továbbá a szokásosnál nagyobb mennyiségű húst fogyasztanak, amely túlterhelheti a vesét, illetve köszvényre hajlamosíthat. A hússal együtt gyakran több zsír kerül a szervezetbe, mely hosszabb távon megnövelheti a vérzsírértékeket (pl. a koleszterinszintet). További vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy egyértelműen megmondjuk, kire milyen hatással van (káros, vagy elfogadható) ez az étrend, hiszen sokféle genetikai hátterünk miatt mindenkire másképpen hathat."

 

"Nem véletlen, hogy a dietetikusok a lakosság számára a sokféle nyersanyagot tartalmazó, változatos étrendet ajánlják. Nem lehet elégszer hangsúlyozni azt, hogy nincsenek tiltott élelmiszerek, csak kerülendő mennyiségek." Forrás: http://semmelweis.hu/mediasarok

 1-Care2-obesity_scales-443x267.jpg

A gyermekkori elhízás 

 

A gyermekkori elhízás - a felnőttkori testsúlytól függetlenül is – lényegesen befolyásolja a felnőttkori megbetegedéseket. Annak érdekében, hogy gyermekünk egészséges felnőtté válhasson, nekünk szülőknek, tudatosan és gondosan kell kiválasztanunk az élelmiszereket és ételeket, és egészséges étrendet kell összeállítanunk.

Elhízottnak azt a gyermeket lehet tekinteni, akinek a testtömege 120 %-al több a vele azonos nemű, életkorú és testmagasságú gyermekek testtömegéhez képest. A gyerekkori elhízás kialakulásának hátterében a genetika mellett kulturális, környezeti tényezők, valamint a csökkent fizikai aktivitás és fokozott zsír- és szénhidrátfogyasztás áll. Az elhízás molekuláris markereinek vizsgálata rövid múltra tekint vissza, de a túlzott elhízással kapcsolatban genetikai ismereteink az elmúlt évtizedben jelentősen bővültek.

Ikervizsgálatok eredményei szerint az öröklődés 50-90%-ban játszik szerepet a zsírszövet kialakulásában. Kutatások alapján feltételezhető, hogy egyes gének a modern, elhízást támogató környezetben érvényre jutnak, és elhízást okoznak.

A gyerekek számára összeállított egészséges étrend ugyanazon az elven alapszik, mint a felnőttek étrendje.

Minden embernek szüksége van ugyanazokra a típusú táplálékokra – például vitaminokra, ásványi anyagokra, szénhidrátokra, fehérjére és zsírra. Az eltérő korú személyek számára összeállított étrend csupán a speciális táplálékok mennyiségében különbözik.

Mennyi kalóriára van szüksége a gyerekeknek­?

smile.jpg

 

Életkor

Átlagos kalória szükséglet

0-5 hónapos

650

5-12 hónapos

850

1-3 éves

1300

4-6 éves

1800

7-10 éves

2000

  

 

Kalória Kalkulátor – Számold ki, mennyi energiára van szükséged! 

 

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Címkék: egészséges táplálkozás gyerekkori elhízás gyermekkori elhízás gyerekek kalória igénye

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://testunkegeszsegunk.blog.hu/api/trackback/id/tr124808325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Google
süti beállítások módosítása