A napjainkban nagyon gyakori Candida fertőzés nem más, mint a Candida gomba elszaporodása.
A Candida albicans élesztő gomba jelen van a legtöbb ember szervezetében, mint együtt élő ártalmatlan organizmus. Ezernyi élesztő sejt található szervezetünkben, első sorban a gyomor-bél traktusban, anélkül, hogy betegségeket okoznának. Azonban, a Candida albicans a legfőbb emberi kórokozó gomba faj is. A fertőzés előfordulási helyei a száj és a vagina, melyek kellemetlenséget okozhatnak.
Hogyan küzdjünk a Candida ellen? - Természetes módszerek
A Candida fertőzés kordában tartását meg lehet próbálni természetes módszerekkel is, mint például a bevitt probiotikumok, - a jó baktériumok- megnövelésével. A kutatások szerint a természetes probiotikumok rendszeres bevitelével az egyensúly visszaállítható. Azt valószínűsítik, hogy néhány tejsav-baktériumfaj növelni tudja a szervezetnek a fertőzésekkel szembeni ellenállását, erősíti a bélflóra aktivitását - számos allergiát kiváltó tényezővel szemben, illetve enyhítheti a gyulladásos bélbetegségek tüneteit. A probiotikus mikroorganizmusok serkentik az immunfolyamatokat és csökkentik a kórokozó baktériumok számát, ill. aktivitását a bélrendszerben.
A probiotikum mikróbák nem csak visszaszorítják a Candida terjedését az emésztő csatornában és a vaginában, de meggátolják a Candida tapadását a hámréteg felszínén. A probiotikum baktériumok immun stimuláló és falósejt aktiváló hatása fontos szerepet játszik a Candida fertőzés kialakulásának megakadályozásában.
A prebiotikumok (azok a bélbaktériumok, amelyek jellemzően a probiotikumok kizárólagos tápanyagai, ennélfogva elősegítik azok elszaporodását), számos élelmiszerben előfordulnak természetes állapotban. Prebiotikumokban gazdag a csicsóka-, a cikóriagyökér, a vörös-, fok-, póréhagyma, az articsóka, bab, borsó, banán, tej és az érett sajtok.
A probiotikumok legnagyobb részben tejsavbaktériumok és bifidobaktériumok. Ismereteink szerint minden tejsav-baktérium olyan anyagcsereterméket termel, amely előnyös az ember egészségére, viszont nem minden tejsav-baktériumtörzs probiotikus. A probiotikumok megtalálhatóak a gyógyszertárakban vagy akár egyes élelmiszerekben is, mint a joghurt.
Hogyan küzdjünk a Candida ellen? - Természetes módszerek
A fokhagyma tradicionális élelmi és gyógyító tulajdonága ismert fertőzések esetén. A fokhagymának antimikróbás hatástát mutatták ki számos baktériummal, vírussal és gombákkal szemben, beleértve a Candida albicans-t is.
Candida diéta
A jó baktériumok (acidophilus vagy lactobacillus) segítenek létrehozni a megelelő egyensúly a szervezetben.
Candida étrend táblázat itt >>
A Candida diéta azon alapul, hogy kiküszöböli azokat az élemiszereket amik segítik a Candida szaporodását. Kerülendő például a fehér lisztet és a cukor. Ez azért szükséges, mivel a Candida gomba legjobban a sok cukrot tartalmazó testfolyadékokban nő. A cukor csökkentett fogyasztása segíthet leküzdeni a fertőzést.
Ha nem sikerül Candida diétával megfékezned a Candida fertőzést keresd fel orvosod, aki a diagnózis megerősítheti és megfelelő kezelést ad.
Gombásodás a testen, olvass tovább a gombás fertőzésekről >>
Körömgomba tünetei,kezelése | Candida |
Lábgomba és körömgomba tények és tapasztalatok |
Gombásodás, bőrgomba |
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Utolsó kommentek