Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Receptek képekkel

Facebook Oldal

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • Gyingizik: Annyit fűznék hozzá, hogy úgy is megerjed, hogy ha csak alma, víz kevés cukor van benne. Sörélesztő és fekete kenyér nélkül is kiforr ecetté. Nagyon könnyű elkészíteni, én két éve csináltam gyenge m... (2022.02.02. 11:39) Almaecet diéta
  • Pierr Kardán: Igazi magyaros szendvicskrém: 25 dkg pacalpörköltből kiszedett pacalcsíkokat késes aprítóban 1 kis fej apróra vágott lilahagymával és 1 cső vékony szeletekre vágott erőspaprikával össze kell dolgozn... (2021.02.16. 11:20) Isteni Szendvicskrém Receptek
  • : Olaj, vegeta, majonéz, mustár, sonka, tejföl, töpörtyű, sajtkrém, májkrém, vaj, tömlős sajt, margarin-ezek 3/4-e ugyanolyan ipari szemét hivatalosan, mint mondjuk a pizza-cola felállás. A zeller íz... (2021.02.16. 09:40) Isteni Szendvicskrém Receptek
  • Mikrobi: Csípős-savanyú halkrém 1 doboz olajos hal (az olaj csak módjával menjen bele) 1 evőkanál margarin 1 evőkanál magos dijoni mustár 1 kiskanál aji limon almaecetben fél fej lilahagyma bors oregánó A h... (2021.02.16. 09:40) Isteni Szendvicskrém Receptek
  • Mad Marx: Szuper! Köszi, bearanyoztátok a napomat, rég nevettem ilyen jót. (2020.11.18. 09:06) Gluténmentes,spirulinás sütemény recept
  • Utolsó 20

Van kérdésed?

Diétás ételek, gluténmentes receptek, paleo receptek, vegetáriánus receptek. Egészséges életmód, fitnesz, fogyókúra.

Leírás

Creative Commons Licenc

 

fott_rizs.jpegLehet ételmérgezést lehet kapni a főtt rizstől, ha nem tároljuk hűtőszekrényben? Igen, a rizs olyan baktériumokat tartalmazhat, amelyek túlélik a főzési folyamatot.

  

Miért lehet a rizstől ételmérgezést kapni? 

 

A rizs olyan baktériumokat,  tartalmazhat, amik elállnak a hőkezelésnek is. 

Ételmérgezést kaptál? Jusson eszedbe a rizs, mint potenciális veszélyhotrdozó!

Amikor ételmérgezésről van szó, legtöbbünk a csirkehús vagy a tenger gyümölcsei helytelen tárolására gondol, de az már kevesebbeknek jut eszébe, hogy a rizs is okozhat ételmérgezést.

 IGEN, a rizstől ételmérgezést kaphat, ha a főzés után nem tárolja a hűtőszekrényben.

 Cathy Moir, a CSIRO élelmiszer mikrobiológus szerint a rizsben található Bacillus cereus miatt betegedhetünk meg.

 Ezek a baktériumok olyan toxinokat termelnek, amelyek enyhe hányást okoznak röviddel a fertőzött étel elfogyasztása után. (néha már fél órával evés után jelentkeznek a tünetek!).

 A Bacillus cereus gyakran megtalálható a talajban, és néha olyan növényi ételekben, amelyek a földhöz közel vannak termesztve – ilyenek a hüvelyesek, a gabonafélék, vagy fűszerfélék stb.

 Ha az ételeket helyesen kezeljük, a Bacillus cereus nem jelent problémát, de száraz körülmények között - például rizs csomagban vagy fűszeres tartályban található - a Bacillus cereus spórák formájában fennmarad. A spórák addig maradnak alvó állapotban, amíg vizet nem adunk az ételhez, ekkor csírásodnak és növekedni kezdenek.

 Sajnos a főzési folyamat nem károsítja sem a hőálló spórákat, sem az általuk termelt toxint, így ha a rizst főzzük, akkor a nedves meleg környezetben a baktériumok növekedni kezdenek és kifejlődnek.

 Tehát ha a rizst nem fogyasztjuk el azonnal főzés után, akkor a hűtőszekrényben kell tárolni - a lehető leggyorsabban, de legkésőbb főzés után négy órával. A hűtés nem fogja megölni a baktériumokat, de lelassítja növekedésüket.

Minden hűtőszekrényben tárolt rizst ki kell dobni a három nap után!

 Moir szerint az ilyen típusú ételmérgezések kevésbé gyakoriak, mint az 1970-es években, amikor náluk népszerű étel volt a sült rizs. 

"Az éttermek párolt rizst főznek, amit egy napig állni hagynak, majd másnap sült rizst készítettek belőle. Így a Bacillus spórák csíráztak, és a toxinokat termeltek. 

"Amikor sült rizst készítettek, a toxin tartalmú étel fogyasztása után a  vendégek betegek lettek." - mondja Moir.

 "Amióta az egészségügyi hatóságoknak azonosították az okokat, a vendéglátóhelyekkel tudatosították a mérgezés elkerülésének lehetőségeit, azóta gyorsan csökkent az ilyen típusú ételmérgezések előfordulási gyakorisága." 

A Bacillus cereus és egyéb - gyakran kellemetlen tünetekkel járó, baktériumok által okozott ételmérgezés elkerülésének legjobb módja az, hogy mindig megfelelően főzzük és tároljuk az ételeket. 

Forró ételeket forró (60 ° C felett) és hideg ételeket hideg (5 ° C alatt) kell tárolni.

Dobjunk ki minden olyan főtt és / vagy romlandó ételt, amely több mint négy órán át hűtés nélkül marad.

Kinek van szüksége méregtelenítő kúra végzésére?

További fertőzések elkerülése érdekében mossunk kezet főzés előtt és után, valamint étkezés előtt.

Főzzük megfelelően az ételeket. A baromfit, darált vagy kicsontozott húsokat, hamburgert, pástétomokat, kolbászokat és töltött húsokat egészen addig főzzük vagy süssük, amíg a húsban lévő nedvességek elvesztik véres színüket.

A nyers és a főtt ételeket tároljuk külön a hűtőszekrényben. Ne engedjük, hogy a nyers ételek érintkezésbe kerüljenek a készételekkel.

Tartsuk tisztán a konyhát és az edényeket. Mossuk el a vágódeszkákat, az edényeket és a munkaeszközöket minden használat után. (A hidrogén-peroxid természetes fertőtlenítő, gombaölő tisztítószer.)

  

rizstej.jpg

 

        Rizstej recept

  

 

 

 

rizstej.jpg

 

       Fogyókúrás zöldséges rizs

  

 

 

 

forrás

 

Facebook oldalunk

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Címkék: rizs ételmérgezés ételmérgezés tünetei

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://testunkegeszsegunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5913245147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Google
süti beállítások módosítása