Lehet ételmérgezést lehet kapni a főtt rizstől, ha nem tároljuk hűtőszekrényben? Igen, a rizs olyan baktériumokat tartalmazhat, amelyek túlélik a főzési folyamatot.
Miért lehet a rizstől ételmérgezést kapni?
A rizs olyan baktériumokat, tartalmazhat, amik elállnak a hőkezelésnek is.
Ételmérgezést kaptál? Jusson eszedbe a rizs, mint potenciális veszélyhotrdozó!
Amikor ételmérgezésről van szó, legtöbbünk a csirkehús vagy a tenger gyümölcsei helytelen tárolására gondol, de az már kevesebbeknek jut eszébe, hogy a rizs is okozhat ételmérgezést.
IGEN, a rizstől ételmérgezést kaphat, ha a főzés után nem tárolja a hűtőszekrényben.
Cathy Moir, a CSIRO élelmiszer mikrobiológus szerint a rizsben található Bacillus cereus miatt betegedhetünk meg.
Ezek a baktériumok olyan toxinokat termelnek, amelyek enyhe hányást okoznak röviddel a fertőzött étel elfogyasztása után. (néha már fél órával evés után jelentkeznek a tünetek!).
A Bacillus cereus gyakran megtalálható a talajban, és néha olyan növényi ételekben, amelyek a földhöz közel vannak termesztve – ilyenek a hüvelyesek, a gabonafélék, vagy fűszerfélék stb.
Ha az ételeket helyesen kezeljük, a Bacillus cereus nem jelent problémát, de száraz körülmények között - például rizs csomagban vagy fűszeres tartályban található - a Bacillus cereus spórák formájában fennmarad. A spórák addig maradnak alvó állapotban, amíg vizet nem adunk az ételhez, ekkor csírásodnak és növekedni kezdenek.
Sajnos a főzési folyamat nem károsítja sem a hőálló spórákat, sem az általuk termelt toxint, így ha a rizst főzzük, akkor a nedves meleg környezetben a baktériumok növekedni kezdenek és kifejlődnek.
Tehát ha a rizst nem fogyasztjuk el azonnal főzés után, akkor a hűtőszekrényben kell tárolni - a lehető leggyorsabban, de legkésőbb főzés után négy órával. A hűtés nem fogja megölni a baktériumokat, de lelassítja növekedésüket.
Minden hűtőszekrényben tárolt rizst ki kell dobni a három nap után!
Moir szerint az ilyen típusú ételmérgezések kevésbé gyakoriak, mint az 1970-es években, amikor náluk népszerű étel volt a sült rizs.
"Az éttermek párolt rizst főznek, amit egy napig állni hagynak, majd másnap sült rizst készítettek belőle. Így a Bacillus spórák csíráztak, és a toxinokat termeltek.
"Amikor sült rizst készítettek, a toxin tartalmú étel fogyasztása után a vendégek betegek lettek." - mondja Moir.
"Amióta az egészségügyi hatóságoknak azonosították az okokat, a vendéglátóhelyekkel tudatosították a mérgezés elkerülésének lehetőségeit, azóta gyorsan csökkent az ilyen típusú ételmérgezések előfordulási gyakorisága."
A Bacillus cereus és egyéb - gyakran kellemetlen tünetekkel járó, baktériumok által okozott ételmérgezés elkerülésének legjobb módja az, hogy mindig megfelelően főzzük és tároljuk az ételeket.
Forró ételeket forró (60 ° C felett) és hideg ételeket hideg (5 ° C alatt) kell tárolni.
Dobjunk ki minden olyan főtt és / vagy romlandó ételt, amely több mint négy órán át hűtés nélkül marad.
Kinek van szüksége méregtelenítő kúra végzésére?
További fertőzések elkerülése érdekében mossunk kezet főzés előtt és után, valamint étkezés előtt.
Főzzük megfelelően az ételeket. A baromfit, darált vagy kicsontozott húsokat, hamburgert, pástétomokat, kolbászokat és töltött húsokat egészen addig főzzük vagy süssük, amíg a húsban lévő nedvességek elvesztik véres színüket.
A nyers és a főtt ételeket tároljuk külön a hűtőszekrényben. Ne engedjük, hogy a nyers ételek érintkezésbe kerüljenek a készételekkel.
Tartsuk tisztán a konyhát és az edényeket. Mossuk el a vágódeszkákat, az edényeket és a munkaeszközöket minden használat után. (A hidrogén-peroxid természetes fertőtlenítő, gombaölő tisztítószer.)
Rizstej recept
Fogyókúrás zöldséges rizs
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Utolsó kommentek