Az Alzheimer-kórt kiváltó okok még nem ismertek pontosan, de orvos biológiai közösségekben sokféle javaslat és vélemény kering.
Most egy eddig ismeretlen de több oldalról bizonyított álláspont látott világot:az Alzheimer-kór a cukorbetegséghez hasonlóan elsősorban anyagcsere-betegség. A betegség kiváltó oka lehet a helytelen táplálkozás. A bizonyítékok annyira nyilvánvalók, hogy egyes tudósok az Alzheimer-kórt, mint 3-as típusú cukorbetegséget emlegetik.
A New Scientist címlapján (megjelent szeptember 1.) megjelenő cikk népszerűsítette ezt az elméletet és úgy tűnik, és a bizonyítékok valóban szörnyű képet festenek le: világszerte 35 millió ember szenved Alzheimer-kórban. Ez a szám 2050-re várhatóan 100 millióra fog növekedni a népesség elöregedése miatt. Ez az arány egyedül az Egyesült Államokban háromszorosa a 2-es típusú diabetesben szenvedő betegek számához viszonyítva. Ezek alapján nyilvánvaló, hogy az étrendünk messze nem egészséges. Nyilvánvaló összefüggéseket találtak az Alzheimer-kór előfordulása és a természetes inzulin hiánya valamint az agy károsodása között.
A cukorbetegség (a leggyakoribb formája 2-es típusú cukorbetegség) - a teljesség igénye nélkül- olyan állapot, amelyben a szervezetben magas a vér cukortartalma. Ezt az inzulin hiánya okozza (ezért használnak a betegek inzulint a vércukor egyensúlyba hozására). Az inzulin egy olyan hormon, amely természetesen termelődik a szervezetben hogy jelezze a máj, az izmok, és a testzsír számara, hogy dolgozzák fel a cukrot a vérből. A cukorbetegség vagy a szervezet insulin termelő képességének elvesztését, vagy a szervezet cukor felbontási képességének hiányát jelzi.
Az Alzheimer-kór oka a tápanyaghiány?
A kapcsolat az Alzheimer-kór és a 2. típusú cukorbetegség és az elhízás között hosszú múltra tekint vissza, de egyre inkább nyilvánvaló az is, hogy azok, akik meghalnak, az Alzheimer-kórban azok agyában általában alacsony insulin szintet találtak. Ebből a kutatók arra következtetnek, hogy az inzulint nem csak a hasnyálmirigy termel, hanem az agy is.
Egészséges étrenddel és több mozgással csökkenthető az Alzheimer-kór kockázata.
"Úgy hiszem, hogy az Alzheimer-kór az inzulinrezisztenciával kezdődik. Ha el tudjuk kerülni agyunk diabéteszét, akkor rendben vagyunk. De amint elkezdődik, több fronton kell megtámadnunk" - idézte Suzanne de la Monte kutatásvezetőt a The Daily Telegraph című brit napilap. (http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/9506861/Alzheimers-triggered-by-type-three-diabetes.html)
Az inzulin itt azt játszik döntő szerepet a neuron jelátvitelekben és az idegsejt növekedésekben, és azok élettartalmában.
Mindez még nem tudományosan bizonyított tény, de egyre inkább látszik bebizonyosodni az egészséges táplálkozás jelentősége, a tény, hogy “az vagy amit megeszel”.
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Utolsó kommentek