Kutatások szerint a zöldségekben találhó hatóanyagok védelmet nyújtanak a különböző típusú daganatos megbetegedések ellen.
A legmagasabb daganat ellenes aktivitást mutató zöldségek:
- fokhagyma
- káposzta
- szója
- gyömbér
- ernyővirágzatú zöldségek (sárgarépa, zeller, koriander, petrezselyem, pasztinák)
További daganat ellenes aktivitást mutató zöldségek:
- hagyma
- lenmag
- citrus
- keresztes virágú zöldségek (brokkoli, kelbimbó, karfiol)
- paradicsom és a paprika
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásában naponta legalább 400 g gyümölcs és zöldségféle, ezen belül is minimum 30 g hüvelyes, olajos és egyéb mag fogyasztása szerepel. A növényi táplálékban gazdag étrend számos tápértékkel nem bíró, ugyanakkor egészségvédő hatású növényi anyaggal is ellátja a szervezetet, többek között fenolszármazékokkal, terpenoidokkal, növényi festékanyagokkal és más természetes antioxidánsokkal (ide tartozik az A-, a C- és az E-vitamin is), melyek gátolják a rák, vagy például a cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulását.
Utolsó kommentek