Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Receptek képekkel

Facebook Oldal

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • Gyingizik: Annyit fűznék hozzá, hogy úgy is megerjed, hogy ha csak alma, víz kevés cukor van benne. Sörélesztő és fekete kenyér nélkül is kiforr ecetté. Nagyon könnyű elkészíteni, én két éve csináltam gyenge m... (2022.02.02. 11:39) Almaecet diéta
  • Pierr Kardán: Igazi magyaros szendvicskrém: 25 dkg pacalpörköltből kiszedett pacalcsíkokat késes aprítóban 1 kis fej apróra vágott lilahagymával és 1 cső vékony szeletekre vágott erőspaprikával össze kell dolgozn... (2021.02.16. 11:20) Isteni Szendvicskrém Receptek
  • : Olaj, vegeta, majonéz, mustár, sonka, tejföl, töpörtyű, sajtkrém, májkrém, vaj, tömlős sajt, margarin-ezek 3/4-e ugyanolyan ipari szemét hivatalosan, mint mondjuk a pizza-cola felállás. A zeller íz... (2021.02.16. 09:40) Isteni Szendvicskrém Receptek
  • Mikrobi: Csípős-savanyú halkrém 1 doboz olajos hal (az olaj csak módjával menjen bele) 1 evőkanál margarin 1 evőkanál magos dijoni mustár 1 kiskanál aji limon almaecetben fél fej lilahagyma bors oregánó A h... (2021.02.16. 09:40) Isteni Szendvicskrém Receptek
  • Mad Marx: Szuper! Köszi, bearanyoztátok a napomat, rég nevettem ilyen jót. (2020.11.18. 09:06) Gluténmentes,spirulinás sütemény recept
  • Utolsó 20

Van kérdésed?

Diétás ételek, gluténmentes receptek, paleo receptek, vegetáriánus receptek. Egészséges életmód, fitnesz, fogyókúra.

Leírás

Creative Commons Licenc

Érdemes pár dolgon elgondolkoznunk! Az index oldalánn jelent meg egy cikk miszerint:

“A világ igazoltan legidősebb férfija az 1998. áprilisában elhunyt Christian Mortensen volt, aki 115 évig és 252 napig élt.

A nők ezekben a rekordokban is jobban állnak, a csúcstartó az 1997-ben elhunyt Jeanne Calment 122 évvel és 164 nappal. Az idős hölgy igazi túlélő típus volt: 114 évesen felgyulladt a lakása, de sikerült kimenekülnie a lángoló házból. 116 évesen influenzás lett, de ebből is kigyógyult. 117 évesen úgy döntött, hogy 96 évnyi dohányzás után lerakja a cigarettát. Saját bevallása szerint az olíva olaj és a bor fogyasztása, valamint a heti egy kiló csokoládénak hála ért meg ilyen szép kort.”

Jogosan merül fel a kérdés. Vajon a 96 évi dohányzás és az állandó cukor fogyasztása miért nem befolyásolta a hölgy életkorát? Illetve, vajon meddig élhetett volna, ha soha nem dohányzott volna? 

 Az Örök Ifjúság vágya mindíg foglalkoztatta az emberiséget. Mivel célunk, hogy fiatalosan, egészségesen éljünk lehetőleg minél hosszabb életet. Ez a múlt és ma emberének közös vágya. 

Helyes táplálkozás - hosszú élet

 

Az öregedés többtényezős folyamat, amelynek kialakulását és kimenetelét biológiai, pszichológiai, szociológiai  és táplálkozási tényezők határozzák meg. Az örökletes, genetikai adottságainkat nem befolyásolhatjuk, viszont a testünk számára szükséges vitamin és ásványi anyag bevitele meghatározó tényezői ezeknek az öregedés lefolyásának. Felmérések adatai szerint igen nagy különbségek vannak az egyes idős emberek egészségét és életminőségét kifejező jellemzők között. Mivel az idősödés az egész életút folyamataival összefüggésben alakul. Vizsgálatok szerint a "normál idősödés" jellegzetességei a testi működések vonatkozásában 30-tól 90 éves korig a következők:


• az izmok tömege és ereje 30 %-kal csökken,
• az idegrostok ingerületvezetése 15-25 %-kal lassul,
• az agy tömege mintegy 300 grammal megkevesbedik,
• az ízlelőbimbók száma a fiatalkori 240-250 egységről 40-50 egységre csökken,
• a testen átáramló vér mennyisége felére csökken,
• a tüdő vitálkapacitása 75 éves korra felére csökken,
• a vese kiválasztó működése több mint felével csökken,
• a látás és a hallás 70-80 %-kal gyengül.

Az élet fenntarthatósága függ az oxidatív stresszek mennyiségétől és erejétől, valamint az ezekkel szembeni védekező és helyreállító működésektől. Fontos szerepe van az életmódnak, a táplálkozás, testi-szellemi aktivitás, a szociális valahová tartozás, élethosszig tanulásnak, ezek hozzávetőlegesen 40%-ban szerepet kapnak.

Emellett az érzelmi-hangulati kiegyensúlyozottság, a bizakodó beállítódás és nem utolsó sorban a vágyaink, képességeink, lehetőségeink egyensúlya, ami természetesen nagyban függ önismeretünktől és társas-társadalmi neveltetési feltételeinktől.

Betegségek lelki okai

 

A betegségek-, a rák korai felismerése, valamint az egyénre szabott optimális életmód kialakítása a velünk hozott adottságokkal, esélyt adhat a hozott és szerzett kockázatokkal szemben, ily módon lassítja vagy későbbre tolja a betegséget megjelenését és gyakoribbá válását, növelve a várható élettartamot. 

Várható élettartam táblázat 2008

Címkék: életkor táplálkozás fiatalság öregedés égészség várható életkor

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://testunkegeszsegunk.blog.hu/api/trackback/id/tr43228294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Google
süti beállítások módosítása