Látványos vendégváró - Sütőtök fondü
kép:brit.co
Amikor mindenki csak fura és ijesztő figurákat farag Halloween jelképéből, Te látványosan tálalhatod, ezt az ízletes fondüt. A siker nem marad el!
Sütőtök fondü recept
Hozzávalók:
- 1 kis sütőtök
- 1 franciakenyér szeletelve
- 15 dkg ementáli sajt (reszelve)
- 15 dkg Gruyere sajt (reszelve)
- 1 evőkanál liszt vagy kukoricakeményítő
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma, darált
- Só + bors
- 1/2 csésze tejszín
- 1/2 csésze húsleves (csirke vagy zöldség)
- 2 evőkanál száraz fehérbor
- 1 evőkanál friss citromlé
- 1/2 teáskanál mustár
- Csipetnyi frissen reszelt szerecsendió
- Paprika (a díszítéshez)
A Sütőtök fondü készítéséhez először melegítsük elő a sütőt 230°C fokra. Tegyünk 8-10 franciakenyér szeleteket egy lapos serpenyőbe, és süssük arany barnára. (kb. 7 perc) Hűtsük le, és morzsoljuk el zsemlemorzsának.
kép:brit.co
Eközben vágjunk a sütőtök tetejére egy 7-10 cm átmérőjű kört, távolítsuk el a magokat és a rostokat. (A magokat elrakhatjuk későbbre pirítani.) Keverjük össze olívaolajat a fokhagymával és dörzsöljük be vele a sütőtök belsejét. Fűszerezzük sóval és borssal is.
A sütőtök fondü sütése:
Csökkentsük a sütőt hőmérsékletét 180°C fokra.
Helyezzük a tököt egy lapos serpenyőbe és süssük körülbelül 20-30 percig.
(Ez a sütés lehet rövidebb is, vagy esetleg teljesen elhagyhatjuk és hagyjuk nyersen a sütőtököt)
kép:brit.co
Egy közepes tálban verjük fel a tejszínt, adjuk hozzá a húslevest, a szerecsendiót, a mustárt, a bort, a citromlét, 1 teáskanál sót és 1/2 teáskanál borsot. (Frissen reszelt szerecsendió a legjobb.)
Helyezzük az aprított sajtot a liszttel vagy kukoricakeményítővel egy nagy nejlonzacskóba és rázzuk össze, amíg a sajtokat be nem borítja a liszt.
Vegyük ki a sütőtököt a sütőből és töltsük meg 3 rétegben a következő sorrendben:
- Réteg: Pirított zsemlemorzsa
- Réteg: Sajt
- Réteg: Tejszín keveréke
Ismételjük addig, amíg tök tele lesz.
Tegyük vissza a sütőtök tetejét és süssük kb. egy órát, majd keverjük össze, és süssük tovább, ha szükséges.
kép:brit.co
Amikor a sütőtök átsült, és a töltelék puhára olvadt, óvatosan vegyük ki a sütőből és helyezzük egy tálra.
Tálaláskor a maradék kenyérszeleteket helyezzük a tök köré, a fondü tetejét pirospaprikával, pirított tökmaggal díszítjük.
Tálaljuk melegen vagy langyosan!
A SÜTŐTÖK HATÁSA A SZERVEZETRE, AVAGY A TÖK-ÉLETES SÜTŐTÖK 7 VARÁZSEREJE
Amikor esszük a sütőtök fondüt, kaparjunk a sütőtök húsából is a kenyérre! Annyira jó! Forrás
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Utolsó kommentek