Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Receptek képekkel

Facebook Oldal

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • Gyingizik: Annyit fűznék hozzá, hogy úgy is megerjed, hogy ha csak alma, víz kevés cukor van benne. Sörélesztő és fekete kenyér nélkül is kiforr ecetté. Nagyon könnyű elkészíteni, én két éve csináltam gyenge m... (2022.02.02. 11:39) Almaecet diéta
  • Pierr Kardán: Igazi magyaros szendvicskrém: 25 dkg pacalpörköltből kiszedett pacalcsíkokat késes aprítóban 1 kis fej apróra vágott lilahagymával és 1 cső vékony szeletekre vágott erőspaprikával össze kell dolgozn... (2021.02.16. 11:20) Isteni Szendvicskrém Receptek
  • : Olaj, vegeta, majonéz, mustár, sonka, tejföl, töpörtyű, sajtkrém, májkrém, vaj, tömlős sajt, margarin-ezek 3/4-e ugyanolyan ipari szemét hivatalosan, mint mondjuk a pizza-cola felállás. A zeller íz... (2021.02.16. 09:40) Isteni Szendvicskrém Receptek
  • Mikrobi: Csípős-savanyú halkrém 1 doboz olajos hal (az olaj csak módjával menjen bele) 1 evőkanál margarin 1 evőkanál magos dijoni mustár 1 kiskanál aji limon almaecetben fél fej lilahagyma bors oregánó A h... (2021.02.16. 09:40) Isteni Szendvicskrém Receptek
  • Mad Marx: Szuper! Köszi, bearanyoztátok a napomat, rég nevettem ilyen jót. (2020.11.18. 09:06) Gluténmentes,spirulinás sütemény recept
  • Utolsó 20

Van kérdésed?

Diétás ételek, gluténmentes receptek, paleo receptek, vegetáriánus receptek. Egészséges életmód, fitnesz, fogyókúra.

Leírás

Creative Commons Licenc

csipkebogyo_600.jpg

 

 Az őszi gyógynövények közül a vadrózsa termése, a csipkebogyó gazdag  B1-, B2-, és K-vitaminokban, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin.

A csipkebogyó C-vitamin tartalma tízszer nagyobb a citroménál, sőt az összes vadon termő és kerti gyümölcs közül a legmagasabb a C-vitamin tartalma.

100 g csipkebogyó fajtól függően 200-1500 mg C-vitamint tartalmaz. 

Te tudod hogyan kell csipkebogyó teát főzni?

 

A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.

CSIPKEBOGYÓ TEA RECEPTEK:

 

  1. A tea készítésének legegyszerűbb módja, ha este leöntjük a csipkebogyót hideg vagy langyos vízzel , majd reggel szűrés után fogyasztjuk.
  2.  A csipkebogyóból a legértékesebb tea úgy készíthető, ha egy részét éjszakára beáztatjuk (1tk.csipkebogyót 2 dl. vízbe), így oldódik ki és őrződik meg a legtöbb C-vitamin. Egy másik teáskanál csipkebogyót  3-5 percig főzünk, majd 20-30 percig állni hagyunk, ezután leszűrünk. Amikor kihült, az első részhez adjuk.

 

Miért is áztassuk egy éjszakán át  a csipkebogyót, és csak másnap reggel igyuk meg?

Valójában le is kell szűrni, áztatás után, mert a héj és a mag között található egy úgynevezett viszketőpor. Ennek grammja drágább az aranynál. A viszketőpor miatt nevezi a népnyelv seggvakarcsnak.
Szóval azért áztatom be, mert minden csepp olajt ki akarok nyerni belőle, ami a magban és a héjában van. teljesen kiázik és csak a mag és a viszketőpor került kiöntésre, mert a húsát is érdemes összetörni, hogy minél több rost legyen majd a kancsóban.
A csipkebogyómag olaj kiemelkedő mennyiségben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, karotinoidokat, tokoferolokat és egyéb zsírban oldódó antioxidánsokat, melyek hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez, javítja a vérkeringést, az érfalak állapotát, védi szemeink egészségét.
A csipkebogyó húsának olaja támogatja a bőr kollagén termelését.
A cspkebogyónak magas az omega-3 és zsírsav tartalma. Retinolsav tartalmának köszönhetően segít megelőzni a ráncok kialakulását. Gyorsan felszívódó hasznos olaj, így könnyen felszívódik, és segít a bőr regenerálásában.
Nagy mennyiségben tartalmaz E vitamint, aminek köszönhetően gátolja a sejtek öregedését. ( További E-vitamin forrásaink a növényi magok (Chia-legmag-szezámmag) -, búzacsíra-, tökmag, a zöld növények, a hús, a máj és a tojás.
Likopint is tartalmaz, ami szintén antioxidáns hatásával lassítja a bőr öregedését, és védelmet nyújt a nap káros sugaraival szemben. Transzretinol-sav tartalmából az A-vitamin lesz. A csipkebogyó olaj vérzéscsillapító tulajdonsága miatt alapanyag a szépségiparban.

A csipkebogyó alkalmazása a népgyógyászatban

A népi gyógyászatban régen, főként a sorvadásos betegségek ellen alkalmazták.
A mellékvesék és máj működését is támogatja, sőt vesekő, vesehomok eltávolítására is használják, de felfázást is gyógyít.
A mostani vírusos időszakban nem mindegy, hogy sebeket, fertőzéseket is hatásosan kezelhetünk. Megakadályozhatja mind a bakteriális, mind a vírusos fertőzések kialakulását, prevencióként minden képen ajánlott!
A bogyó húsának és leveleinek− rendszeres fogyasztása szabályozza a koleszterinszintet és a vérnyomást, normalizálja a vérkeringést ezzel is csökkentve a keringési rendellenességek kialakulásának kockázatát. Ösztönzi a csont- és a kötőszövetek képződését, erősíti csontokat.
Enyhe vízhajtó hatású, székletszabályozó a pektin tartalma miatt, védi a májat, késleltetheti a zsírmáj kialakulását.
Elősegíti a toxinok kiürülését, lazítja az izmokat, enyhíti a görcsös hasfájást. Tilirozidban gazdag, ami megnyugtat, és zsírbontó hatása van, de szabályozza a vércukor szintet is, ami segítség a cukorbetegség megelőzésében.

Próbáld ki a DXN Lemonzhi-t a ganodermás teát!

Szirmával érdemes bedörzsölni a bőrünket, vagy fürdővízben is használhatjuk, de a gyökere is hasonló jótékony hatásokkal rendelkezik.
Leveléből készült tea hatásos emésztési bántalmakra, gyomorgörcs, gyomorsav-hiány, illetve megakadályozza a gyomor irritációját és a fekélyek kialakulását.
A csipkebogyó szabályozza a pajzsmirigy működését, sikerrel alkalmazható az oszteoartritisz (degeneratív ízületi gyulladás) esetén.
Bioflavonoid tartalma miatt a visszerekre is jó hatással van. Kutatások szerint a csipkebogyó magjából és a bogyó héjából készült őrlemény már három hét alatt jelentősen mérsékli az ízületi gyulladás tüneteit.

 

Ezzel a módszerrel kinyerhetjük az ásványi anyagokat is, mint pl. a magnézium, vas, növényi sav.

Mindig figyeljünk, hogy vagy üveg, vagy zománcozott edényt használjunk és a szűréskor se fém szűrővel dolgozzunk, mert az árt -többek között- a C-vitaminnak!

 rose-hip-tea_csipkebogyo_tea.jpg

A csipkebogyót akkor érdemes szedni, amikor megcsípi az első dér. Ilyenkor érdemes lekvárt is főzni belőle (hecsedli lekvár recept), de ha teát szeretnénk főzni belőle előszőr teljesen ki kell szárítani. 

Facebook oldalunk

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

 tags:

  • Bicsketea
  • Csipke
  • Csipkebogyó_tea
  • csipke_tea
  • Csitkenye
  • Hecsedli
  • Hecsempecs
  • Hecserli
  • Seggvakaró

Címkék: Csipke Csitkenye Hecsedli Hecserli Hecsempecs Seggvakaró Bicsketea Csipkebogyó tea csipke tea

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://testunkegeszsegunk.blog.hu/api/trackback/id/tr712948025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Google
süti beállítások módosítása