Karácsonyi diétás mézeskalács recept
Miért kéne lemondanunk a süteményekről az Ünnepek miatt? A desszertek és sütik is mind készülhetnek diétásan. A legtöbb süteményrecept egyszerűen alakítható át diétás változatra, csak a cukrot kell édesítőszerrel helyettesítenünk és máris nekiállhatunk a sütésnek. Persze vannakakik egyszerűen elfelezik a cukormennyiséget az édességekben, és meg kell mondanom szerintem ez is értékelendő, és hasznos.
Karácsonykor az elmaradhatatlan mézeskalács is készülhet diétásan, fogyókúrásan. Gondolunk cukorbeteg családtagjainkra, nekik is jár a karácsonyi élvezetekből! Mi az alábbi mézeskalács recepttel szeretnénk hozzájárulni az egészséges Karácsonyi ünnepváráshoz.
Diétás Karácsonyi Mézeskalács - Diabetikus mézeskalács
Hozzávalók:
- 0.5 darab DIABET mézpótló, vagy 2 evőkanál folyékony mézpótló
- 5 dkg margarin (359 kalória)
- 2 darab tojás (148 kalória)
- 40 dkg liszt (1500 kalória)
- kívánság szerint dió
- 2 evőkanál édesítő (xilit, eritritol, canderel)
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér/ friss gyömbér reszelve
- 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 darab tojásfehérje (14 kalória)
- Egy tálban a mézpótlót és a margarint meglangyosítjuk.
- Egy másik edényben az édesítőport kikeverjük a tojásokkal, majd hozzáadjuk a sütőport, a fahéjat és a szegfűszeget, együtt jól összedolgozzuk, és hozzáöntjük a langyos, margarinos „mézhez”.
- Együtt újból jól összedolgozzuk.
- Végül hozzáadjuk a lisztet, és jól összegyúrjuk a tésztát (ha úgy érezzük, hogy nagyon ragad, adjunk még hozzá lisztet.
- Takarjuk le konyharuhával, és szobahőmérsékleten pihentessük legalább fél napon keresztül.
- Kilisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki kb. fél cm vastagságúra, és szaggassuk ki különböző formákkal.
- Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk a kiszaggatott darabokat, megkenjük tojásfehérjével, és díszítésként a közepükbe kissé belenyomunk a hántolt magvakat, diódarabot, mogyorót, mandulát.
- Forró sütőben mogyoró barnára megsütjük, bő 5 perc alatt megsül.
Hűlés után díszítsük magvakkal (hántolt napraforgómag, hántold tökmag, sárga lenmag, szezámmag, mák, mandula, dió). A magvakat még a nyers tésztába nyomkodjuk bele.
Ha vagy színes mézeskalácsot szeretnénk a hagyományos glazúrozást ajánljuk!
Tegyél a tésztába egy kevés gyömbért is! A gyömbér az új betegségek elleni csodaszer!
Glazúrozás:
Hozzávalók 20 dkg, átszitált finom porcukor, 1 tojás fehérje. A fehérjét lazán felverjük, majd az átszitált cukrot apránként keverjük hozzá. A mázhoz teáskanálnyi citromlevet is adhatunk. Akkor jó a máz, ha nehezen folyik le a habverőről. A mázat lehet ételfestékkel színezni, zacskóba tenni és kezdődhet a művészet!
A díszítésbe vonjuk be a gyerekeket! A kicsik mindig nagy lelkesedéssel és örömmel segítenek a mézeskalács sütik díszítésében.
A Karácsony nem feltétlenül a gyomorégés vagy a másnaposság ünnepe. Állítsuk össze az idei karácsonyi menüt az egészséges táplálkozás mottóján, maradjunk egészségesek és fittek!
Kóstold meg a Karácsonyi fogyókúrás töltöttkáposztát!
Szeretnél valami különleges mézeskaláccsal kirukkolni?
A mézes fahéj hatása: Csökkenti a koleszterinszintet, és véd az infarktus ellen.
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Utolsó kommentek