A sütőtök az a kedvenc, amit nem lehet megunni! Olyan változatos módon készíthetjük, el mint a sütőtök leves, vagy a sütőtök chips, vagy a jól ismert sütőtök pite. De akár tálaláshoz is használhatjuk egy téli estén a vendégváráshoz. (Vendégváró sütőtök fondü)
Gyógynövényes fűszeres, ropogós, sütőtök szeletek
|
|
Sütőtök lekvár recept
Hozzávalók:
60 dkg sült sütőtök
40 dkg cukor
1 citrom leve
6 g pektin
fahéj ízlés szerint
A sütőtököt előzetesen megsütjük, majd a héjától leválasztva kis kockákra daraboljuk. Az omlós, kockázott sütőtököt villával összetörjük (ki mennyire szereti homogénen, maradhatnak benne nagyobb darabok is), majd hozzáadjuk a cukrot, a citrom levét és a fahéjat. Citrommagokra figyeljünk, mert nem kellemes ráharapni. A fahéjban lehetünk rugalmasak, akár el is hagyható. Ami eddig az edényünkbe került, azt most már összekeverhetjük és feltehetjük a tűzhelyre.
Intermezzo: a tök édességétől függően a cukor mennyiségét növelni is lehet, erről kóstolással tudunk dönteni. Ha kevésbé édes terményhez jutottunk hozzá, akkor ízlés szerint adjunk hozzá még cukrot.
Mivel tökünk eleve főtt volt, ezért csak pár percig rotyogtassuk a lekvárt folytonos kevergetés mellett. Ekkor kerül a képbe a pektin. A pektinre azért van szükség, mert a lekvár enélkül nem lenne elég szilárd (természetesen akinek az eredeti folyós halmazállapot is megfelel, az ne használjon pektint). Mivel mi kenhetően, kicsit zselésen favorizáljuk a lekvár halmazállapotát, ezért a pektint összekevertük 1 evőkanál cukorral és a fortyogó finomsághoz adtuk. És már el is készült!
A fenti mennyiséget 3 db 3 decis befőttes üvegbe töltjük, majd lezárás után pár percre fejjel lefelé fordítjuk az üvegeket. Marad 1-2 evőkanálnyi a lábas alján, ez pont elég arra, hogy végrehajtsuk a szokásos lekvárfőzés utáni nyalakodást.Az eredmény egy guszta, narancsos színű lekvár, amelynek ízét a hozzáadott citrom még jobban kiemeli. Fogyaszthatjuk a hagyományos módokon, de sajtok mellé is kitűnő választás. Ugye milyen jó, hogy késő ősszel vagy akár télen is lehet befőzni? :)
Tudtad?
A sütőtök magja hangulatjavító hatású!
Rendkívül gazdag triptofánban is a sütőtök pirított magja. Ez a vegyület nyugtató hatással van az idegrendszerre, mivel befolyásolja a stresszhormonok termelődését. Már egy maroknyi mennyiség elfogyasztásakor érezhetjük kedvező hatását! Érdekesség, hogy a pulykahúsban is sok triptofán van, ez az, ami miatt az amerikaiak gyakran rögtön álomba szenderülnek a hálaadás napi vacsora után.
forrás: hobbikert.hu
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Utolsó kommentek