Hogyan kerüljük el a felfúvódást, a haspuffadást?
A fájdalommal járó, kellemetlen felfúvódás elkerülhetőségének titka a rostokban rejlik. A növényi rostok ugyanis javítják az emésztést, a bélflóra állapotát, továbbá a jóllakottság érzését keltik. A rostdús táplálkozás elengedhetetlen a fogyókúrához, a régi alak visszanyeréséhez.
Hogyan kerüljük el a felfúvódást, a haspuffadást?
A szabály az, hogy nem szabad sem túl sokat, sem túl keveset enni a rostokból, és nem mindegy, hogy milyen formában visszük be rostokat szervezetünkbe.
Kezdetben fogyasszunk két adag zöldséget naponta, majd később növeljük a mennyiséget.
Legyünk óvatosak, és már a legkisebb fájdalom jelentkezésekor is csökkentsük az adagot, hogy az ne támadja meg a vastagbelet.
Két-három napig hasmenést tapasztalhat, ami azt jelzi, hogy jól ürít a vastagbél. Legyen kitartó, és a végén minden rendben lesz!
Milyen zöldséget válasszunk? Miből mennyit, hogyan fogyasszunk?
Ha az ön bélrendszere érzékeny, sérülékeny, kerülje a sötétzöld színű zöldségeket (póréhagyma, paprika, paraj, bab). Részesítse előnyben a tököt és a sárgarépát. >> Karotin-diéta
Vigyázzunk a túlzott mennyiségű nyers zöldséggel
Paradicsomból, uborkából például ne együnk túl sokat, mert az irritálhatja a bélcsatornát. Jobb, ha ezeket azonos mennyiségű főtt zöldséggel (lehet fehérrépa, kukorica, zöldbab) vagy keményítő tartalmú körettel (tészta, burgonya, rizs) tálaljuk. Megfőzhetjük vagy lereszelhetjük a gyümölcsöt, zöldséget, hogy emészthetőbb legyen. Ezáltal bizonyos mennyiségű rost eltűnik, de marad belőle elég!
Szálljunk szembe a stresszel és lazítsunk!
Annál inkább puffad a has, minél idegesebb, minél több feszültség gyűlik fel. Tegyen a stresszt kiváltó tényezők ellen!
15 étel idegesség ellen! Őrizzük meg a hidegvért és a nyugalmat!
Noha a stressz nem játszik közvetlen szerepet a zsírlerakódásban, néhány óra alatt puffadást okozhat. Ennek pszichikai oka van.
Az idegfeszültségekkel teli időszakokban az emberek általában nem törődnek az egészséges táplálkozással, és rossz az emésztésük. Ebédidőben állva megesznek egy-két szendvicset, isznak rá valamilyen üdítőt, vagy ebéd helyett egyszerűen csak csokoládét majszolnak. A kávéivást és a dohányzást pedig túlzásba viszik. Ennek eredménye a székrekedés, a felfúvódás és az egyéb kellemetlenségek.
Viszlát feketekávé, itt az új reggeli csodaital
Végbélrák, aranyér, vagy mégis mi? Tudnivalók az aranyérről:
Nincs többé felfúvódás, haspuffadás
Tanácsok felfúvódás, haspuffadás elkerülésére
• Tanuljunk meg relaxálni: a lazítás messze a legjobb eszköze a stressz elleni védekezésnek. Ha nem tudja, hogyan kell valóban hatásosan pihentetnie testét-lelkét, forduljon szakemberhez. Feltétlenül jógázzon, még vastagbél-problémák esetén is használ.
• Szedjünk kis adagban magnéziumot (nagy adagban hasmenést okoz). Kávé helyett igyunk a gyógynövényboltokban kapható frissítő teákból. Esténként sétáljunk legalább fél órát. Megnyugszik majd, és így alvása is sokkal pihentetőbb lesz.
• „Kell egy kis áramszünet…”: fordítsunk elegendő időt a napi alaptevékenységekre, a tisztálkodásra, az öltözködésre. Táplálkozzon nyugodt körülmények között, koncentráljon az ízekre, ne siettesse magát.
• Táplálkozzunk megfelelően: tartsuk be a rost dús diétát
A rostdús étrend
Ha rendszeresen és pontosan követi az előírásokat, lehetősége lesz szenvedések nélkül lefogyni.
A menüben legyen protein az izmok erősítésére, továbbá zöldfőzelék és gyümölcs, mégpedig olyan, melyet a bélrendszer könnyen "elvisel". A keményítőről sem szabad megfeledkezni, mely az energikusság és a telítettség érzését kölcsönzi. Emellett persze a vitaminok is fontosak.
Íme egy napi rostdús menü!
• A reggeli
Vitaminokban gazdag, kiadós, hogy erőt adjon önnek egész délelőttre.
Lehet benne: valamilyen cukor nélküli, meleg ital, 20 g kenyérféleség, három keksz 5 g vajjal, esetleg egy kávéskanál dzsemmel, vagy három szárazsütemény, ízlés szerint.
Egy bögre sovány tej, natúr joghurt, 100 g sovány, fehér sajt, házi kompót vagy gyümölcssaláta, reszelt alma, körte, őszibarack vagy egy kisebb méretű banán (ízlés szerint váltogatva) szintén fogyasztható. Nagyon érett gyümölcsöket válasszon.
• Az ebéd
Tartalmas, kiegyensúlyozott és protein-tartalmánál fogva segít fenntartani az energiaszintet.
Lehet benne: 100 g főtt zöldség, 100 g hal, sovány hús vagy szárnyas, 100 g főtt burgonya, vagy 50 g kenyér, esetleg valamilyen sovány tejtermék, szezon szerinti hámozott gyümölcs vagy cukor nélküli kompót.
• A vacsora
Könnyű, de mégis laktató.
Például: rántás nélküli leves, 80–100 g főtt zöldség, kevés főtt burgonya vagy kenyér, 100 g hal, egy tojás, egy szelet sovány sonka vagy 40 g sovány sajt vagy egyéb sovány tejtermék, gyümölcs.
Alapvetően ismét oda lyukadunk ki, hogy mennyire fontos a helyes táplálkozás és a szervezetünk karbantartása. Manapság egyre több olyan ételt fogyasztunk, ami elsavasítja a szervezetünket. Ezért is fontos, hogy még időben, megelőzés célzattal fogyasszunk olyan ételeket, étrend kiegészítőket amelyek segítik az egyensúlyt fenntartani, azaz lúgosítanak. Mi ezért isszuk a ganoderma kávét, ami egy egészséges lúgosító kávé, illetve szedjük a spirulina (kék-zöld alga) étrend kiegészítőt, melynek szintén jelentős lúgosító hatása van. Ezek a korai reflux betegség esetén is tartósan képesek enyhíteni a tüneteket.
A ganoderma kávét és a spirulinát ebből a webáruházból szerezzük be.
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Utolsó kommentek