Mi a Q-LÁZ, miért van Q-láz-járvány Baranyában?
Q-láz világszerte ismert betegség, okozója a Coxiella burnetii baktérium. A Q-láz elsődleges kórokozóját a szarvasmarha, juh, kecske vagy más háziállat is terjesztheti. A fertőzött állatok a kórokozó baktériumot székletükkel, vizeletükkel, tejükkel ürítik. Szülés alatt a placenta és a magzatvíz is tartalmazhatja a baktériumot.
A Coxiella burnetii baktérium rendkívül szívós és ellenáll a hőnek, szárításnak, és sok más fertőtlenítési eljárásnak, ami lehetővé teszi a baktériumok tartós túlélését a környezetben.
Q-LÁZ terjedési módok:
Az emberek belégzéssel vagy bőrön, nyálkahártyán, kötőhártyán keresztül fertőződnek meg. Előfordul kullancs csípés, nyers tej, tejtermékek fogyasztása, vagy esetenként beteg emberrel való érintkezés miatti fertőződés is.
A Q-LÁZ megelőzése:
A Q-láz állatról-emberre történő fertőzés következménye. Olyan emberek akik rendszeresen kerülnek kapcsolatba állatokkal, nagyobb a kockázattal kaphatják el a betegséget.
Mezőgazdasági munkások és tejipari dolgozók, vagy az állatorvosok például magas kockázatú csoportba tartoznak. A húsfeldolgozó üzemek dolgozóinál vagy kutató szakmákban dolgozóknál is magasabb a kockázati tényező.
A Q-láz megelőzése a magasabb rizikófaktorú szakemberek és azok környezetében élők védelmére irányul.
1. Tudni kell, hogy magas rizikófaktorú munkát végezünk mi saját magunk, vagy bárki a családban.
2. Tudni kell, hogyan kell megakadályozni a fertőzést!
A következő lépések segítségével megakadályozható a Q-láz:
- Az előírásoknak megfelelő módon kezeljük a rendelkezésére álló placentát, magzatot, magzatburkot. Mindig viseljen kesztyűt és maszkot ellésnél.
- Fertőzött állatok esetén korlátozzuk minimálisra a csűr és más istállók látogatását.
- Biztosítani kell mindenki számára a megfelelő védőfelszerelést.
- Megfelelő higiéniai eljárásokat kell bevezetni.
- Védőoltás biztosítása a fertőzött állatokkal dolgozók számára.
- Soha ne fogyasztanak nyers tejet és tejterméket.
- Tartsa be szigorú sterilizáló szabályokat.
Q-LÁZ gyógyítási módok:
Antibiotikumokkal kezelik, emellett folyamatos fertőtlenítés végzendő, elsősorban a beteg légúti váladékát és azzal szennyezett tárgyakat kell fertőtleníteni.
Q-láz lappangási idő:
2-3 hét.
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Utolsó kommentek