Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Receptek képekkel

Facebook Oldal

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • Gyingizik: Annyit fűznék hozzá, hogy úgy is megerjed, hogy ha csak alma, víz kevés cukor van benne. Sörélesztő és fekete kenyér nélkül is kiforr ecetté. Nagyon könnyű elkészíteni, én két éve csináltam gyenge m... (2022.02.02. 11:39) Almaecet diéta
  • Pierr Kardán: Igazi magyaros szendvicskrém: 25 dkg pacalpörköltből kiszedett pacalcsíkokat késes aprítóban 1 kis fej apróra vágott lilahagymával és 1 cső vékony szeletekre vágott erőspaprikával össze kell dolgozn... (2021.02.16. 11:20) Isteni Szendvicskrém Receptek
  • : Olaj, vegeta, majonéz, mustár, sonka, tejföl, töpörtyű, sajtkrém, májkrém, vaj, tömlős sajt, margarin-ezek 3/4-e ugyanolyan ipari szemét hivatalosan, mint mondjuk a pizza-cola felállás. A zeller íz... (2021.02.16. 09:40) Isteni Szendvicskrém Receptek
  • Mikrobi: Csípős-savanyú halkrém 1 doboz olajos hal (az olaj csak módjával menjen bele) 1 evőkanál margarin 1 evőkanál magos dijoni mustár 1 kiskanál aji limon almaecetben fél fej lilahagyma bors oregánó A h... (2021.02.16. 09:40) Isteni Szendvicskrém Receptek
  • Mad Marx: Szuper! Köszi, bearanyoztátok a napomat, rég nevettem ilyen jót. (2020.11.18. 09:06) Gluténmentes,spirulinás sütemény recept
  • Utolsó 20

Van kérdésed?

Diétás ételek, gluténmentes receptek, paleo receptek, vegetáriánus receptek. Egészséges életmód, fitnesz, fogyókúra.

Leírás

Creative Commons Licenc

Mi a Q-LÁZ, miért van Q-láz-járvány Baranyában?

240px-Coxiella_burnetii_01.JPG

Q-láz világszerte ismert betegség, okozója a Coxiella burnetii baktérium. A Q-láz elsődleges kórokozóját a szarvasmarha, juh, kecske vagy más háziállat is terjesztheti. A fertőzött állatok a kórokozó baktériumot székletükkel, vizeletükkel, tejükkel ürítik. Szülés alatt a placenta és a magzatvíz is tartalmazhatja a baktériumot.

 

A Coxiella burnetii baktérium rendkívül szívós és ellenáll a hőnek, szárításnak, és sok más fertőtlenítési eljárásnak, ami lehetővé teszi a baktériumok tartós túlélését a környezetben.

kecske.png

Q-LÁZ terjedési módok:

Az emberek belégzéssel vagy bőrön, nyálkahártyán, kötőhártyán keresztül fertőződnek meg. Előfordul kullancs csípés, nyers tej, tejtermékek fogyasztása, vagy esetenként beteg emberrel való érintkezés miatti fertőződés is.  

A Q-LÁZ megelőzése:

A Q-láz állatról-emberre történő fertőzés következménye. Olyan emberek akik rendszeresen kerülnek kapcsolatba állatokkal, nagyobb a kockázattal kaphatják el a betegséget.

Mezőgazdasági munkások és tejipari dolgozók, vagy az állatorvosok például magas kockázatú csoportba tartoznak. A húsfeldolgozó üzemek dolgozóinál vagy kutató szakmákban dolgozóknál is magasabb a kockázati tényező.

A  Q-láz megelőzése a magasabb rizikófaktorú szakemberek és azok környezetében élők védelmére irányul.

1. Tudni kell, hogy magas rizikófaktorú munkát végezünk mi saját magunk, vagy bárki a családban.

2. Tudni kell, hogyan kell megakadályozni a fertőzést!

A következő lépések segítségével megakadályozható a Q-láz:

  • Az előírásoknak megfelelő módon kezeljük a rendelkezésére álló placentát, magzatot, magzatburkot. Mindig viseljen kesztyűt és maszkot ellésnél.
  • Fertőzött állatok esetén korlátozzuk minimálisra a csűr és más istállók látogatását.
  • Biztosítani kell mindenki számára a megfelelő védőfelszerelést.
  • Megfelelő higiéniai eljárásokat kell bevezetni.
  • Védőoltás biztosítása a fertőzött állatokkal dolgozók számára.
  • Soha ne fogyasztanak nyers tejet és tejterméket.
  • Tartsa be szigorú sterilizáló szabályokat.

Q-LÁZ gyógyítási módok:

Antibiotikumokkal kezelik, emellett folyamatos fertőtlenítés végzendő, elsősorban a beteg légúti váladékát és azzal szennyezett tárgyakat kell fertőtleníteni.

Q-láz lappangási idő:

2-3 hét.

 

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Címkék: q-láz q-láz baranya q-láz terjedése q-láz megelőzése

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://testunkegeszsegunk.blog.hu/api/trackback/id/tr325337784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Google
süti beállítások módosítása