Mik az előnyei és a hátrányai az édesítőszereknek, mennyire biztonságos az édesítőszerek használata?
A széles körben elterjedt édesítőszerek választéka zavarba hozhat minket, ha nem tudjuk melyik a leginkább elfogadható esetleg hasznos szervezetünk számára.
Manapság azok is használnak édesítő szereket, akik nem fogyókúráznak és nem is diétáznak. A testsúly megőrzése céljából magam is szívesen használok édesítőszereket, de bizony gyakran hosszú ideig olvasgatom a címkéket, melyik a megfelelő, melyik a legkevésbé káros?
Melyik édesítőszert vásároljuk meg cukor helyett?
Az édesítőszereket az élelmiszerekben hivatalos engedély nélkül nem szabad alkalmazni! De a legtöbb édesítőszer generációk óta használt, biztonságosságuk nem százszázalékos!
Mik is a legelterjedtebb édesítőszerek?
Taumatin: (E957), A legrégebben ismert édesítőszer (1855). Közel kétszáz aminosavból álló fehérje, s energiatartalma grammonként 4 kcal. 2000-3000-szer édesebb a cukornál, emiatt csekély mennyiségben alkalmazzák. Ízfokozó hatással is rendelkezik.
Szacharin: (E954), 1878-ban C. Fahlberg fedezte fel. Nagyon intenzív, édes ízt kelt. Édesítőereje 550-szerese a cukorénak. Kellemesen édes ízt más édesítőszerekkel, például ciklamáttal keverve ad. Stabil vegyület, jól használható sütéshez-főzéshez.
Ciklamát: (E952), 1937-ben amerikai kutatók, Sveda és Audrieth fedezték fel. Kalóriamentes édesítőszer, többi társához képest csekély édesítőerővel rendelkezik, csupán 30-35-ször édesebb a cukornál. Nagyon jól használható sütéshez-főzéshez.
Neoheszperidin DC: (E959), 1963-ban Horowitz és Gentilt fedezte fel. Kalóriamentes édesítőszer. 400-600-szor édesebb a cukornál. Mivel képes elnyomni más anyagok keserű ízét, előszeretettel alkalmazzák gyógyszerekben: cseppekben, szirupokban. Egyedüli édesítőszerként az édesgyökérhez hasonló utóíze van.
Aszpartám: (E951), 1965-ben fedezte fel J. Schlatter. Nem kalóriamentes, átlagosan 4 kcal/g az energiatartalma. Kétszázszor édesebb a cukornál. Élelmiszerekben csak nagyon csekély mennyiségben alkalmazzák, így gyakorlatilag kalóriamentes édesítőszernek tekinthető.
Aceszulfám: (E950), 1967-ben Clauss fedezte fel. Kalóriamentes és jól érzékelhető, édes ízt ad. Édesítőereje kétszázszorosa a cukorénak.
Melyik édesítőszert vásároljuk meg?
Az aszpartám-ellenesek több mint 90 mellékhatást tulajdonítanak az aszpartám fogyasztásának (Az aszpartám a vérbe kerülve lebomlik, és így képes keresztülutazni az egész testen, és bármilyen szövetbe lerakódni. A ciklamáttal vagy a szacharinnal ellentétben, szervezetünk az aszpartámot megemészti.)
Az egyszerre nagy mennyiségben fogyasztott aszpartám befolyásolja a szervezet biokémiai paramétereit, például a vérplazma aminosav- és az agy ingerületvezető szintjét, azonban a vérplazma fenilalanin- és aszpartamsav- (két aminosav) szintjének emelkedése nem figyelhető meg, ha a bevitel nem haladja meg az 50 milligrammot. Az aszpartámmal összefüggésben akut, mérsékelten akut, vagy krónikus mérgezési tünetek nem jelentkeznek mindaddig, amíg a fogyasztás meg nem haladja az ajánlott mennyiség közel százszorosát, azaz a 4000 milligrammg/kilogrammot.
Ezek alapján érdemes tudnunk melzik édesítőszer milyen összetevőket tartalmaz, illetve mekkora az édesítő ereje?
A legjobb édesítőszerek megítélése persze rengeteg más paraméter (mint például a Glikémiás Index), figyelembe vételével történhet.
Javasolt a csak természetes összetevőkből álló édesítőszerek használata.
A legjobb 3 természetes alapú édesítőszer:
Édesítőszer
|
kcal/evőkanál
|
Glikémiás Index
|
Szénhidrát/evőkanál
|
Stevia |
0 |
0 |
n/a |
Xylit |
10 |
7 |
10 |
Gyümölcscukor |
30 |
18 |
12 |
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Utolsó kommentek