Egy új tanulmány alapján a rendszeres napi aszpirin fogyasztás segíthet a rák megelőzésében. A gyógyszer rákellenes hatásait új bizonyítékok támasztják alá, és ezek még az aszpirin szív védő hatásának reményeinél is túlmutatnak.
A kutatási eredmények szerint a fájdalomcsillapító alacsony napi mennyiségben nemcsak a rák megelőzésében segíthet, hanem a terjedését is lelassítja. A tanulmány kimutatta, hogy az aszpirin három éves fogyasztása mintegy negyedével csökkentette a rák kialakulásának esélyét. Öt év aszpirin szedés után pedig a daganatos betegségek okozta halál kockázatát 37%-al csökkenti.
Egy másik kutatási sorozat arra az eredményre jutott, hogy az aszpirin 50 %-al csökkenti a rák terjedésének esélyét. (Halálos kiterjedése, vagy áttéte általában a máj és az agydaganatos betegeknek van.)
Kis dózisú aszpirint (75mg) sok ember a szívroham és a stroke elleni védekezésre alkalmaz. Az új kutatási eredmények ellenére az az aszpirin napi fogyasztását a szakértők nem javasolják az "egészséges" egyének számára, esetleges hosszú távú mellékhatásai miatt. Többek között az aszpirin megakadályozza a véralvadást, növeli a gyomor-, bél- és az agyvérzés valószínűségét. Egyes esetekben, mint például a várandós nők esetében magas vérnyomás kockázatánál az aszpirin kockázatai meghaladják az előnyöket. Mindazonáltal idáig a rák nem volt része ezeknek a számításoknak.
Peter Rothwell Oxford University kutatást vezető professzora így fogalmazott: "Minden bizonnyal itt az ideje, hogy az aszpirin előnyeinek és hátrányainak mérlegeléséhez hozzászámítsuk a gyógyszer rákos megbetegedések megelőző hatását. Eddig minden iránymutatás csak a stroke és szívinfarktus megelőzéséről szólt.
"Ez a kutatás azt mutatja, hogy az aszpirin rák ellenes hatása legalább akkora, ha nem nagyobb, mint a szívinfarktus és az agyvérzés megelőző hatása. Ez drasztikusan megváltoztatja az álláspontot."
Az egyik vizsgálatban, Prof Rothwell csapata több, mint 77.000 beteg adatait elemezte, ahol 51 véletlenszerű vizsgálatban elemezték az aszpirin hatását a szívroham és a stroke bekövetkezésére. Az aszpirin kis dózisú napi fogyasztása összességében 15 %-al csökkenti a daganatos betegségek okozta halál kockázatot. Az öt évig vagy annál tovább aszpirint szedő betegek esetében ez a szám 37%-ra emelkedett.
A tanulmányokat a The Lancet orvosi folyóiratban tették közzé.
Utolsó kommentek