Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Receptek képekkel

Facebook Oldal

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • Gyingizik: Annyit fűznék hozzá, hogy úgy is megerjed, hogy ha csak alma, víz kevés cukor van benne. Sörélesztő és fekete kenyér nélkül is kiforr ecetté. Nagyon könnyű elkészíteni, én két éve csináltam gyenge m... (2022.02.02. 11:39) Almaecet diéta
  • Pierr Kardán: Igazi magyaros szendvicskrém: 25 dkg pacalpörköltből kiszedett pacalcsíkokat késes aprítóban 1 kis fej apróra vágott lilahagymával és 1 cső vékony szeletekre vágott erőspaprikával össze kell dolgozn... (2021.02.16. 11:20) Isteni Szendvicskrém Receptek
  • : Olaj, vegeta, majonéz, mustár, sonka, tejföl, töpörtyű, sajtkrém, májkrém, vaj, tömlős sajt, margarin-ezek 3/4-e ugyanolyan ipari szemét hivatalosan, mint mondjuk a pizza-cola felállás. A zeller íz... (2021.02.16. 09:40) Isteni Szendvicskrém Receptek
  • Mikrobi: Csípős-savanyú halkrém 1 doboz olajos hal (az olaj csak módjával menjen bele) 1 evőkanál margarin 1 evőkanál magos dijoni mustár 1 kiskanál aji limon almaecetben fél fej lilahagyma bors oregánó A h... (2021.02.16. 09:40) Isteni Szendvicskrém Receptek
  • Mad Marx: Szuper! Köszi, bearanyoztátok a napomat, rég nevettem ilyen jót. (2020.11.18. 09:06) Gluténmentes,spirulinás sütemény recept
  • Utolsó 20

Van kérdésed?

Diétás ételek, gluténmentes receptek, paleo receptek, vegetáriánus receptek. Egészséges életmód, fitnesz, fogyókúra.

Leírás

Creative Commons Licenc


 

 A Dukan-diéta  Dr. Pierre Dukan nevéhez kapcsolódik, aki eredetileg neurológus volt. Egy barátja egyszer diétás tanácsot kért tőle, amiután komolyan elkezdett foglalkozni a dietetikával. A barátnak egyetlen kikötése volt: ne kelljen a húst kihagynia étrendjéből.

 

A DUKAN-DIÉTA LÉNYEGE

Nyitó szakasz — támadás a kilók ellen

A tiszta fehérjekúra átlagos időtartama öt nap

Lépegető szakasz — az ideális súly eléréséig

A fehérjéket váltogató kúra átlagos időtartama kilónként egy hét

Megszilárdító szakasz - az ideális súly

Átlagos időtartam: tíz nap leadott kilónként

Fenntartó szakasz - az ideális súly

Fehérjecsütörtök + lemondás a liftről + három evőkanál zabkorpa naponta

 

Dr. Dukan azt javasolta, öt napon keresztül csak fehérjét fogyasszon, és igyon sok vizet. Az eredmény váratlan volt! A barátja az öt nap alatt öt kilótól szabadult meg! Dukan doktor ezt követően húsz évet töltött módszere tökéletesítésével és páciensek ezrei igazolják ennek a diétának hatékonyságát. Olyan diétát alkotott, amelyben nem kell sem a kalóriát számolgatni, sem éhezni. 

 

 
 
 
  
1. Támadás: megadja a kezdőrúgást
 
Mit szabad enni? Csak és kizárólag fehérjét, korlátlan mennyiségben és a nap folyamán bármikor. Vagyis ehet borjú- és marhahúst, baromfit (kivéve kacsát és libát), halat és tengeri herkentyűket, tojást (fehérjét korlátlanul, sárgájával együtt hetente legfeljebb 3-4-et), zsírszegény tejtermékeket.
A Támadás időszaka leadni kívánt súly mennyiségével arányosan változik.
Ha 5 kg-t szeretnénk leadni, 2 napig tartson. (Fogyás: 0,5-1,5 kg.) Ha 10 kg-t szeretnénk leadni, 3 napig tartson. Fogyás: (1,5-2,5 kg.) Ha 20 kg-t szeretnénk fogyni, 5 napig tartsuk a támadás szakaszt. (Fogyás: 2-3 kg)
 
 
 
  
2. Súlyvesztés: leadja a fölös kilókat
 
Mit szabad enni? Fehérjét és zöldségeket, korlátlan mennyiségben, bármikor. Ennek a szakasznak a sikere csak rajtad áll, de a leghatékonyabb módja az, ha egy nap csak tiszta fehérjét eszel (mint a támadás szakaszban) és a következő napon a fehérjét és zöldséget. Ezt addig kell ismételni, amíg el nem éred a második szakaszra kijelölt ideális súlyodat. A megengedett zöldségek: articsóka spárga padlizsán brokkoli káposzta (fehér, piros, kelkáposzta, karfiol, kelkáposzta, kelbimbó) zeller,cikória cukkini uborka édeskömény, zöldbab, póréhagyma, gomba, hagyma, paprika, tök, retek, saláta levelek (fejes saláta / rakéta / vízitorma) sóska, szójabab, spenót, karórépa, mángold, paradicsom, fehérrépa
 
Meddig tart? Egészen addig, amíg el nem érjük a kívánt súlyt. Hetente 1-1,5 kg mínusszal számolhattunk.
 
 
 
3. Stabilizáció: visszavezeti a tiltott élelmiszereket
 
Mit szabad enni? Mindent amit az első két szakaszban, és ezen kívül ehetünk naponta egyszer gyümölcsöt (kivéve banánt, szőlőt, cseresznyét és meggyet), két szelet teljes kiőrlésű kenyeret, néhány szelet sajtot, hetente kétszer tésztafélét, kuszkuszt, lencsét, rizst, krumplit - sőt, akár csokit is!
Stabilizációs szakasz szabályai:
Bár azt lehet enni amit akarsz, azt ajánljuk, hogy kövessd az alapvető szabályokat, fogyassz korlátlan mennyiségű fehérjét és zöldséget, egy darab gyümölcsöt egy nap, két szelet teljes kiőrlésű kenyéret, kevés sajtot, két keményítőtartalmú ételt és csak hetente két nap étkezz bőségesen).
 
Meddig tart? Attól függ, mennyit fogytunk: fél kiló mínuszonként 4 napig kell ezt a szakaszt tartani. A képlet: (leadott súly:0,5)x4. Ha 5 kilótól szabadultunk meg: (5 kg:0,5)x4=40
 
 
 
  
4. Súlyfenntartás: Mit szabad enni? Mindent, amit csak akarunk. Viszont hetente egyszer tartsunk fehérjenapot (dr. Dukan a csütörtököt ajánlja.) Ez azért fontos, mert lehetővé teszi, hogy a hét többi napján rendesen ehessünk anélkül, hogy visszanyernénk a túlsúlyunkat.
Meddig tart? Akár élete végéig, ha betartjuk ezt az egyszerű szabályt.
 
A Dukan diéta sok zsírt tartalmaz, és egyáltalán nem korlátozza a sóbevitelt. 
 
Jó tanácsok a sikeres fogyókúrához:
 

Igyunk a diéta ideje alatt sok folyadékot, legalább napi 2 litert. 

Ha több mint öt napig tartjuk az egyes szakaszokat, szedjünk multivitamin-tablettát.
 
Salátaöntetként használjunk citromlevet, zsírszegény joghurtot, különböző ecetféléket, fűszereket az olajfélék helyett (olívaolajat vagy más hidegen sajtolt olajat ne). 
Az 1. szakaszban ne sportoljunk intenzíven, . Az első három szakaszban ne használjunk vajat,  vagy olajat. Az ételeinket grillezzük, pároljuk vagy gőzöljük. 
Fontosnak tartom itt megemlíteni, hogy a francia Országos Élelmiszer, Környezetvédelmi és Munka-egészségügyi Hivatal egészségtelennek bélyegezte a diétát, és a Brit Dietetikusok Szövetsége is ellenjavallja a Dukan-diétát. Ezenfelül az  amerikai táplálkozási szakértők kritizálják az étrendet. Karen Congro dietetikus úgy véli, azok az emberek, akik néhány napig követik a diétát, valószínűleg rendben lesznek, de hosszú távon egészségtelen.
 

 

Mi is a nyers étel diéta?

Címkék: fogyókúra diéta fogyás gyors fogyás dukan dukan diéta dukán diéta étrend

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://testunkegeszsegunk.blog.hu/api/trackback/id/tr993062818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Google
süti beállítások módosítása