Falafel (fasírt csicseriborsóból) recept
A Falafel nagyon népszerű a Közel-Keleten, és a hazai gyorséttermekben is. Kairóban az árusok leginkább az utcasarkokon árulják.
Fogyasztható főételnek, de szendvicsben, pitában fejes salátával vagy paradicsommal is kedvelt.
A Falafel a vegetáriánusok egyik kedvence étele.
Egyiptomban, a McDonald's étteremnek megvan a saját falafel szendvics változata.
Tippelj, mi lehet a neve?
McFalafel, természetesen.
A közel-keleti falafel fasírt csicseriborsóból készül
"A csicseriborsó kellemes, dióra emlékeztető aromájú, rostban, fehérjében, szénhidrátban gazdag, értékes hüvelyes növény. Termése 21,3% fehérjét, 55,9% szénhidrátot, 4,5% nyerszsírt, 5,8% nyersrostot, karotint, valamint C-, A-, B1-, B2-, B6-, E-vitaminokat tartalmaz, emellett jelentős magnézium-, kálium-, foszfor-, kalcium-, vas-, cink- és nátriumforrás. Laktató, lassan, de könnyebben emészthető, mint a bab vagy a lencse, a szójáról nem is beszélve. Glikémiás indexe alacsony, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják.
Viszonylag semleges ízű, ezért sokféle fűszerrel ízesítve, nagyon változatos módon készíthető el, fűszerezhetjük fokhagymától a szerecsendión, szezámpürén, citromon át gyömbérig bármivel."
Csicseriborsó fasírt, vagyis Falafel recept
Hozzávalók:
- 0,5 kg csicseriborsó,
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem,
- 2 ek. római kömény,
- fél ek. só,
- fél ek. szódabikarbóna,
- fűszerek izlés szerint: chili, koriander, pirospaprika, bors, majoránna, szegfűszeg
A Falafel elkészítése:
Tegyük a csicseriborsót egy nagy tálba, és öntsünk rá vizet. Áztassuk kb. 24 órán keresztül, ezalatt megháromszorozódik a térfogata. Időnként ellenőrizzük, van-e elég víz rajta? Ezután szűrjük le, és öntsük át egy aprító gépbe az összes többi összetevővel együtt (kivéve az olajat).
Daráljuk át, de ne pépesítsük.
Szükség esetén adjunk hozzá még vizet egy evőkanállal, de ne túl sokat, a keverék a lehető legszárazabb legyen. (Túl sok víz hatására a falafel, szét fog esni. Ilyenkor további csicseriborsót kell a keverékbe rakni.
Ízlés szerint tovább fűszerezhető, vagy adható még hozzá egy kis citromlé.
Vizes kézzel kis gombócokat vagy lapos pogácsákat formázunk belőle, és forró olajban, lassú tűzön ropogósra sütjük.
Egy mély serpenyőben, forró olajban közepesen magas hőmérsékleten kisütjük. A teljes sütési idő adagonként kevesebb lesz, mint 5 perc.
A falafelt sütőben is készíthetjük:
Kenjük meg a gobócokat kevés olajjal, és 180 C fokú sütőben egyszer megforgatva ropogósra sütjük.
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Utolsó kommentek