Szivárványos káposztasaláta fokhagymás és citromos öntettel
A lila zöldségek, mint például ez a káposzta, vagy a padlizsán és a fekete áfonya tartalmaz antocianin . Az antocianinok olyan vegyi anyagok, amelyek védik a sejteket , csökkentik a rákos sejtek terjedését. A lilakáposzta és a lilahagyma a rákmegelőző és a sejtek öregedését lassító hatóanyagokat tartalmaz. A lilahagyma szívbetegség-megelőző és allergiaellenes hatású, a lila káposzta segít megelőzni a rák kialakulását. Együnk minél több lilakáposztát, vöröskáposztát ! (forrás) .
Ez a szivárványos káposztasaláta egészséges, ízletes és a szemnek is látványos.
Hozzávalók:
- 1/2 fej apróra vágott lila káposzta
- 1 sárgarépa, hámozóval felcsíkozva
- 3 zellerszár apróra vágva
- 1 piros paprika, vékonyra szeletelve
- 2 marék friss petrezselyem, apróra vágva (vagy más gyógynövény)
- Salátaöntet
- 3-4 evőkanál pirított szezámmag (vagy kender, napraforgó, stb.)
- Só és bors, ízlés szerint
1. Melegítsük elő a sütőt 170C fokra. Pirítsuk a magokat kb. 8-10 percig,vegyük ki a sütőből és tegyük félre.
2. Durvára szeleteljük fel a káposztát és forró vízzel öblítsük át, majd öblítsük le hideg vízzel is. Ez kicsit megpuhítja a káposztát. Kéztörlőn szárítsa meg a káposztát.
4. Keverjük össze egy nagy tálban az apróra vágott zellert, paprikát, káposztát, a sárgarépát és a petrezselymet.
5. Ezer sziget-, vagy fokhagymásöntettel tálaljuk.
A saláta tetejét kevés pirított szezámmaggal (a kendermag is jó), szórjuk meg.
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Utolsó kommentek