Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Receptek képekkel

Facebook Oldal

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • Gyingizik: Annyit fűznék hozzá, hogy úgy is megerjed, hogy ha csak alma, víz kevés cukor van benne. Sörélesztő és fekete kenyér nélkül is kiforr ecetté. Nagyon könnyű elkészíteni, én két éve csináltam gyenge m... (2022.02.02. 11:39) Almaecet diéta
  • Pierr Kardán: Igazi magyaros szendvicskrém: 25 dkg pacalpörköltből kiszedett pacalcsíkokat késes aprítóban 1 kis fej apróra vágott lilahagymával és 1 cső vékony szeletekre vágott erőspaprikával össze kell dolgozn... (2021.02.16. 11:20) Isteni Szendvicskrém Receptek
  • : Olaj, vegeta, majonéz, mustár, sonka, tejföl, töpörtyű, sajtkrém, májkrém, vaj, tömlős sajt, margarin-ezek 3/4-e ugyanolyan ipari szemét hivatalosan, mint mondjuk a pizza-cola felállás. A zeller íz... (2021.02.16. 09:40) Isteni Szendvicskrém Receptek
  • Mikrobi: Csípős-savanyú halkrém 1 doboz olajos hal (az olaj csak módjával menjen bele) 1 evőkanál margarin 1 evőkanál magos dijoni mustár 1 kiskanál aji limon almaecetben fél fej lilahagyma bors oregánó A h... (2021.02.16. 09:40) Isteni Szendvicskrém Receptek
  • Mad Marx: Szuper! Köszi, bearanyoztátok a napomat, rég nevettem ilyen jót. (2020.11.18. 09:06) Gluténmentes,spirulinás sütemény recept
  • Utolsó 20

Van kérdésed?

Diétás ételek, gluténmentes receptek, paleo receptek, vegetáriánus receptek. Egészséges életmód, fitnesz, fogyókúra.

Leírás

Creative Commons Licenc

Mik az előnyei és a hátrányai az édesítőszereknek, mennyire biztonságos az édesítőszerek használata?

testunk.e-goes.com-melyik a legjobb edesitoszerek.jpgA széles körben elterjedt édesítőszerek választéka zavarba hozhat minket, ha nem tudjuk melyik a leginkább elfogadható esetleg hasznos szervezetünk számára.

Manapság azok is használnak édesítő szereket, akik nem fogyókúráznak és nem is diétáznak.  A testsúly megőrzése céljából magam is szívesen használok édesítőszereket, de bizony gyakran hosszú ideig olvasgatom a címkéket, melyik a megfelelő, melyik  a legkevésbé káros?

Melyik édesítőszert vásároljuk meg cukor helyett?

Az édesítőszereket az élelmiszerekben hivatalos engedély nélkül nem szabad alkalmazni! De a legtöbb édesítőszer generációk óta használt, biztonságosságuk nem százszázalékos!

 

Mik is a legelterjedtebb édesítőszerek?

Taumatin: (E957), A legrégebben ismert édesítőszer (1855). Közel kétszáz aminosavból álló fehérje, s energiatartalma grammonként 4 kcal. 2000-3000-szer édesebb a cukornál, emiatt csekély mennyiségben alkalmazzák. Ízfokozó hatással is rendelkezik.

Szacharin: (E954), 1878-ban C. Fahlberg fedezte fel. Nagyon intenzív, édes ízt kelt. Édesítőereje 550-szerese a cukorénak. Kellemesen édes ízt más édesítőszerekkel, például ciklamáttal keverve ad. Stabil vegyület, jól használható sütéshez-főzéshez.

Ciklamát: (E952), 1937-ben amerikai kutatók, Sveda és Audrieth fedezték fel. Kalóriamentes édesítőszer, többi társához képest csekély édesítőerővel rendelkezik, csupán 30-35-ször édesebb a cukornál. Nagyon jól használható sütéshez-főzéshez.

Neoheszperidin DC: (E959), 1963-ban Horowitz és Gentilt fedezte fel. Kalóriamentes édesítőszer. 400-600-szor édesebb a cukornál. Mivel képes elnyomni más anyagok keserű ízét, előszeretettel alkalmazzák gyógyszerekben: cseppekben, szirupokban. Egyedüli édesítőszerként az édesgyökérhez hasonló utóíze van.

Aszpartám: (E951), 1965-ben fedezte fel J. Schlatter. Nem kalóriamentes, átlagosan 4 kcal/g az energiatartalma. Kétszázszor édesebb a cukornál. Élelmiszerekben csak nagyon csekély mennyiségben alkalmazzák, így gyakorlatilag kalóriamentes édesítőszernek tekinthető.

Aceszulfám: (E950),  1967-ben Clauss fedezte fel. Kalóriamentes és jól érzékelhető, édes ízt ad. Édesítőereje kétszázszorosa a cukorénak.

Melyik édesítőszert vásároljuk meg?

Az aszpartám-ellenesek több mint 90 mellékhatást tulajdonítanak az aszpartám fogyasztásának (Az aszpartám a vérbe kerülve lebomlik, és így képes keresztülutazni az egész testen, és bármilyen szövetbe lerakódni. A ciklamáttal vagy a szacharinnal ellentétben, szervezetünk az aszpartámot megemészti.)

Az egyszerre nagy mennyiségben fogyasztott aszpartám befolyásolja a szervezet biokémiai paramétereit, például a vérplazma aminosav- és az agy ingerületvezető szintjét, azonban a vérplazma fenilalanin- és aszpartamsav- (két aminosav) szintjének emelkedése nem figyelhető meg, ha a bevitel nem haladja meg az 50 milligrammot. Az aszpartámmal összefüggésben akut, mérsékelten akut, vagy krónikus mérgezési tünetek nem jelentkeznek mindaddig, amíg a fogyasztás meg nem haladja az ajánlott mennyiség közel százszorosát, azaz a 4000 milligrammg/kilogrammot.

Ezek alapján érdemes tudnunk melzik édesítőszer milyen összetevőket tartalmaz, illetve mekkora az édesítő ereje?

testunk.e-goes.com-melyik a legjobb edesitotabletta.jpg

A legjobb édesítőszerek megítélése persze rengeteg más paraméter (mint például a Glikémiás Index), figyelembe vételével történhet.

Javasolt a csak természetes összetevőkből álló édesítőszerek használata.

A legjobb 3 természetes alapú édesítőszer: 

 

Édesítőszer
kcal/evőkanál
Glikémiás Index
Szénhidrát/evőkanál

Stevia

0

0

n/a

Xylit

10

7

10

Gyümölcscukor

30

18

12

 

Forrás

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Címkék: édesítőszerek édesítőszert cukor helyett

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://testunkegeszsegunk.blog.hu/api/trackback/id/tr235007865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Google
süti beállítások módosítása