Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Receptek képekkel

Facebook Oldal

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • Gyingizik: Annyit fűznék hozzá, hogy úgy is megerjed, hogy ha csak alma, víz kevés cukor van benne. Sörélesztő és fekete kenyér nélkül is kiforr ecetté. Nagyon könnyű elkészíteni, én két éve csináltam gyenge m... (2022.02.02. 11:39) Almaecet diéta
  • Pierr Kardán: Igazi magyaros szendvicskrém: 25 dkg pacalpörköltből kiszedett pacalcsíkokat késes aprítóban 1 kis fej apróra vágott lilahagymával és 1 cső vékony szeletekre vágott erőspaprikával össze kell dolgozn... (2021.02.16. 11:20) Isteni Szendvicskrém Receptek
  • : Olaj, vegeta, majonéz, mustár, sonka, tejföl, töpörtyű, sajtkrém, májkrém, vaj, tömlős sajt, margarin-ezek 3/4-e ugyanolyan ipari szemét hivatalosan, mint mondjuk a pizza-cola felállás. A zeller íz... (2021.02.16. 09:40) Isteni Szendvicskrém Receptek
  • Mikrobi: Csípős-savanyú halkrém 1 doboz olajos hal (az olaj csak módjával menjen bele) 1 evőkanál margarin 1 evőkanál magos dijoni mustár 1 kiskanál aji limon almaecetben fél fej lilahagyma bors oregánó A h... (2021.02.16. 09:40) Isteni Szendvicskrém Receptek
  • Mad Marx: Szuper! Köszi, bearanyoztátok a napomat, rég nevettem ilyen jót. (2020.11.18. 09:06) Gluténmentes,spirulinás sütemény recept
  • Utolsó 20

Van kérdésed?

Diétás ételek, gluténmentes receptek, paleo receptek, vegetáriánus receptek. Egészséges életmód, fitnesz, fogyókúra.

Leírás

Creative Commons Licenc

Kerti pollenek. Nyári szmog. Őszi hulló levelek. Téli házipor. A szénanáthás és az allergiás embereknek a levegővel belélegzett allergén anyagok igen kellemetlen tüneteket okoznak, mint például az igegesítő orrfolyást, köhögés, tüsszentést, szem viszketést, vagy más allergiás rohamot.
Bár az allergia gyógyszer szedése sok embernél elkerülhetetlen, mi ebben a cikkben megmutatunk 10 biztonságos, hatékony és jól bevált módszert, amik enyhítik a allergiás tüneteket. 


1: Sóoldat
Segíthetónk megnyugtatni a felső légúti allergiák okozta gyulladásokat, ha az orrunkat sóoldattal (sós vízzel) kezeljük, mert a sóoldat képes arra, hogy elmossa az irritáló polleneket, sőtt akár a gyulladásos sejteket magukat is.
Gyógyszertárban lehet kapni kész sóoldatot, de akár magunk készíthetünk a saját oldatot naponta.
Egy teáskanál sót fél dl meleg, desztillált vizzel elkeverünk és hozzáadunk egy csipet szódabikarbónát. Összekeverjük és pipetta segítségével az orrlyukba csepegtetjük, engedjük az orrcsatornába felszívódni. Naponta ezt egyszer vagy kétszer ismételhetjük. (Asztma esetén, kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt ezt a módszert alkalmazza.)


2: Zuhany
Ha hosszú órákat töltöttünk a szabadban a pollenszezon ideje alatt, mossuk meg a hajunkat, így eltávolítjuk a hajunkba ragadt polleneket. A haj hajlamos összegyűjteni a ragacsos sárga polleneket, így azok nagyobb valószínűséggel esnek a szembe.
Ha az éjszaka közepén köhögésre, tüsszentésre vagy más allergia támadásra ébredünk, egy forró zuhannyal érdemes lemosni a pollen maradványokat, amiket a nap folyamán gyüjtöttünk be testünkön. (Lecserélhetjük a párnahuzatot is.)

3: Óvakodjunk a szennyezett levegőtől
A szennyezett levegő súlyosbítja a tüneteket. Sőt, levegőben lévő méreganyagok egyes emberekben ténylegesen allergiát okozhatnak. Ha felmerül a gyanú, hogy a légszennyezettség okozza az allergia tüneteket, a szmogos napokon töltsünk kevesebb időt a szabadban. Ha ki kell az utcára, viseljünk sebészeti maszkot, különösen edzés közben. Ne várjunk csodákat (a maszk nem képes az összes allergén kiszűrésére), de a maszk talán segít egy kicsit könnyebben lélegezni.
A dohányfüst is hírhedt allergia okozó és súlyosbító. Ne hagyjuk, hogy a rossz a levegő a cigaretta, szivarfüst súlyosbítsa az allergiás rohamokat.
A légtisztító, különösen haa HEPA (High Efficiency Particulate Air Filters) szűrős, segíthet megszabadulni beltéri pollenektől, de másfelől felkavarhatják a port, ami súlyosbíthatja bizonyos allergiák tüneteit.
Szeles napokon pollenszezonban hordjunk napszemüveget ami segíthet a levegőben lévő allergének ellen. Az extra védelemhez, próbáljunk ki oldalvédelemmel ellátott napszemüveget.


4: Igyunk borsmenta teát
Allergiások évszázadok óta fordulnak a forró teához, hogy az megkönnyebbülést hozzon eldugult orr-és az irritált nyálkahártya panaszokra. Az egyik legjobb módszer a tünetek enyhítésére a borsmenta tea. A borsmenta tea kedvező adottságai jóval túlmutatnak finom illatán, az illóolaja gyulladáscsökkentő és enyhe antibakteriális összetevőket is tartalmaz.
A borsmenta tea: Helyezzünk 1 ek. szárított borsmentalevél egy 1-liter üvegbe. Töltsük fel az üveget forró vízzel, és hagyjuk állni öt percig. (belélegezhetjük be a gőzt is). Hagyjuk kihűlni és édesítsük. (Megjegyzés: borsmenta teát óvatosan adjuk gyermekeknek, mert a mentol a borsmentában fuladásos tüneteket okozhat.)


5: Gőzöllés
A gőz belélegzése felfrissíti és nyugtatja irritált orrmelléküregeket, és segít megszabadulni az orrjáratokban lévő váladéktól. Igaz sok időt vesz igénybe, de hatása csodálatos! Forraljuk néhány csésze vizet, és öntsük egy nagy tálba. Hajoljunk óvatosan a tál fölé, és helyezzünk egy keddőt vagy törülközőt a fejre. Lélegezzünk lágyan 5- 10 percig.
Ha befejeztük a gőzölést, a vizet egy másik célja is felhasználhatjuk: Hagyjuk kicsit kihűlni a vizet, itassuk fel egy kendővel és tartsuk a kendőt az orr oldalán, a szemek alatt, majd a szemöldök felett.


6: Fürdessük meg kedvenc háziállatunkat
Egy kevéssé ismert trükk kutya vagy macska tulajdonosoknak, akik allergiásak a szőrre: Fürdessük kedvencünket gyakran. Az allergének többsége vízben oldódik, így a meleg fürdő elmossa a problémát. Ha macska a kedvenc és nem tudjuk elképzelni, hogy a fürdést szeretetné a macska, jó ha tudjuk: Egyes macskák (bár biztos, hogy ők kisebbségben vannak), dorombolnak, ha fürdetik őket. Ha a szmogos napokon elkezdjük rendszeresen a macska füdetését, jó esély van arra, hogy a füdetés harmonikus élménnyé váljon. Fürdessük meg a macskát szappanmentes meleg vízzel minden második héten.
Ezzel párhuzamosan, próbáljunk kezet mosni minden alkalommal, ha közvetlen kapcsolatba kerültünk szőrös barátunkkal.

7: Szőnyeg nélkül
A szőnyegek hírhedtek arról, hogy a menedéket nyújtanak a poratkának. (Ezek a mikroszkopikus állatkák, folyamatosan ürülékkel telítik a szőnyegeket, ami elősegítheti az allergia kialakulását). A puszta padlót könnyű porszívózni vagy nedves ruhával tisztítani. Ez segít a ház por- és atka mentesítésében. Ha nem tudjuk eltávolítani a szőnyeget, legalább válasszunk kisebb, gyakran mosható szőnyegfajtákat. Tanulmányok kimutatták, hogy a hálószobában több a poratka, mint bármely más helyen a házban, viszont napjaink mintegy harmadát valószínűleg a hálószobában töltjük.
Ha a szőnyegeket nem lehet eltávolítani, tartsuk őket olyan tisztán amennyire lehetséges. Ez segíti a kicsit könnyebb lélegzést. De vigyázat: sok porszívó az apró porszemcséket vissza fújja a levegőbe, maga mögött hagyva sok allergént, amitől tovább tüsszögünk. Olyan porszívóra van szükség, amely beépített HEPA szűrővel van ellátva. Ennek hinyában csatlakoztassunk egy szűrőt a porszívó kipufogó nyílásához. Ha a por nagyon zavar, és van rá pénz, úgy érdemes befektetni egy ipari erősségű porszívózó rendszert.

8: Páramentesítés
Poratkák szeretik a párás környezetet, amely lehetővé teszi számukra, hogy őrült módon szaporodjanak. Vásároljunk páramentsítő készüléket vagy használjuk a légkondicionálót, amely ugyanolyan jól működik. A páramentesítő segít megelőzni a penészedést is, ami egy másik allergén. Főzés vagy zuhanyzás után használjunk szagelszívót, ami szintén csökkenti a páratartalmat.


9: Wasabi
Ha szénanáthától szenvedünk és közben szeretjük a japán ételeket, ez a segítség kellemes lesz. A Wasabi, a halványzöld, japán torma sok japán étel ízfokozója. Bárki, aki evett már nagyobb mennyiségű wasabit (vagy öreg tormát) tudja, hogy a wasabi megindítja az orrmelléküregek és könny csatornák váladékozását. A wasabi egyik összetevője az allil izotiocianát elősegíti a váladék áramlását.
Szendvicsben, vagy a kedvenc sushinkhoz együnk bártan wasabit. Egy másik lehetőség a reszelt torma. 1 / 4 teáskanál torma fogyasztása enyhíti az allergiás tüneteket.

10: Kerülni kell az allergénejet
Néha a legjobb módja, a kellemetlen az allergia ekjerülésének, ha kerüljük az allergéneket, amennyire csak lehetséges. Ha allergiásak vagyunk a macskákra, például ne látogassuk macskatulajdonos barátunkat az otthonában. Ha ez mégis elkerülhetetlen, tegyük a látogatást minél rövidebbé, ne érjünk az állathoz, vagy ha mégis, mossunk kezet azonnal.
Bár néhány területen szokás a háztartási és építési hulladékot elégetni, ezt nem javasoljuk. Az olyan égő fa füstje, amelyet nehézfémekkel vagy más vegyi anyagokkal kezeltek, bárkit megbetegíthet, allergiás, asztmás vagy más légúti problémát okozva. Ugyanígy a kandallóban való égetés is káros lehet. A legjobb megoldás az, hogy távol maradunk a kandallótól, amikor az használatban van.
A pollenszezon alatt, a fű-allergiás személyek is jobb ha elkerülik a fűnyírást, inkább kérjünk meg bárki mást, hogy nyírja le a füvet.

Olvass tovább hatékony tanácsokat allergia ellen>>

Címkék: allergia pollen allergia ellen allergiás tünetek tipp allergia ellen allergia gyógyszer

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://testunkegeszsegunk.blog.hu/api/trackback/id/tr53189623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Google
süti beállítások módosítása