Ratatouille (ejtsd: ratatuj), másnéven francia lecsó
Neked mi jut eszedbe, ha azt hallod Ratatouille? Igen a legtöbbünknek egy kedves rajzfilm ugrik be, amiben Remy, a patkány másról sem álmodozik, mint hogy séfként dolgozhasson.
De persze, legalább ilyen népszerű az a francia étel, ami leginkább a lecsóra emlékeztet, csak éppen egyik fő alkotóeleme a cukkini.
A Ratatouille vagy ratatuj nem más mint egy könnyű nyári vega étel, amit természetesen meg lehett bolondítani egy kevés kolbásszal és virslivel.
Fontos, hogy nem szabad túlfőzni, de ha a cukkini nem túl zsenge, akkor a főzési ideje egyenlő a paprikáéval.
Lecsó cukkinivel, a tuti Ratatouille recept
Hozzávalók:
- 1 kg paradicsom
- 1,5 kg paprika
- 1-1,5 kg cukkini
- 3 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 doboz sűrített paradicsom
- Só, bors, pirospaprika
- ½ dl olaj vagy kókuszzsír
- 20 dkg virsli (opcionális)
- 15 dkg kolbász (opcionális)
Elkészítés:
A hagymát, fokhagymát apróra vágjuk és üvegesre pároljuk az olajon. (Ha kevés vizet is adunk a hagyma párolásához, akkor kevesebb olaj is elég)
Hozzáadjuk a megtisztított és feldarabolt paprikát és paradicsomot, és a fűszerekkel együtt tovább főzzük.
Közben a cukkinit is megtisztítjuk (nem feltétlen kell meghámozni, csak ha nem szeretjük a héját, vagy esetleg öreg már a cukkini.) Mikor a paprika félig megpuhultak, hozzáadjuk a kockára vagy hosszúkás csíkokra vágott cukkínit és a paradicsomsürítményt.
Kavargassuk meg rendszeresen, de vizet egyáltalán ne adjunk hozzá mert bőséges levet fog ereszteni.
Ízlés szerint tovább fűszerezzük, és alacsony hőmérsékleten (kb 20-30 perc) puhára főzzük.
Virslit és kolbászt csak a legvégén adjunk hozzá a ratatujhoz, és mégegyszer forraljuk össze.
Tálalhatjuk önmagában -így a legkalóriaszegényebb-, vagy nokedlival, tarhonyával, akár főtrizzsel is.
Jó étvágyat kívánunk!
Préselj a zöldség és gyümölcslevekbe is cukkinit!
Smoothy receptek itt
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Utolsó kommentek