A szerb eredetű ajvár ízvilága telt és krémes, tálalható húsfélék mellé, vagy salátákhoz, de igazi kedvencem, amikor csak úgy magában, kenyérrel vagy pirítóssal eszem. Próbáljátok ki, befőttes üvegben akár télire is eltehető. Az ínyenceknek pörkölt chili paprika is adható hozzá.
Ez az ajvár recept elnyerte a család elismerését a legutóbbi kerti party-n. Eddig a padlizsánkrém volt a nyári kedvenc, de ez itt most vitte a pálmát.
Ha az interneten kerestek ajvár, vagy paprikakrém recepteket, feltűnhet, hogy a többségük a sütés mellett hosszas párolással is puhítja a zöldségeket. Ebben a receptben viszont csak összekeverjük az átsült és lehámozott zöldségeket és már kész is.
Miért van ez így és hol az igazság? Pároljunk vagy ne pároljunk? Az igazság az, hogy az az ajvár, amelyet párolnak is, egy édesebb karaktert kap. Mindenki dönthet melyiket szereti jobban, de ha sietsz és nincs sok időd, nyugodtan hagy ki a párolás részt.
Ajvár recept
Hozzávalók:
- 5 kg piros húsos paprika
- 2 kg padlizsán
- 1 fej foghagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 l olíva olaj
- só
Elkészítése:
1. A paprikákat és a padlizsánokat megmossuk (felszeleteljük), megtörölgetjük és 220 C fokos sütőben kb 30-40 percig sütjük. Legalább 1x átforgatjuk, amikor a héja mindkettőnek megfeketedik, akkor kész.
2. A kisült paprikát és padlizsánt tegyük egy edénybe és fedő alatt hagyjuk, hogy 15-20 percig tovább párolódjon.
3. A zöldségeket tisztítsuk meg a héjuktól, a paprikából távolítsuk el a magokat is.
4. A paprikát, padlizsánt foghagymát és a hagymát az olajjal átdaráljuk.
5. A darált zöldségeket egy megfelelő méretű lábasba öntjük, lassú tűzön kb. 20-30 percig sűrűre főzzük.
6. Lezárt edényben 2 hétig eláll a hűtőben, vagy befőttes üvegekbe rakva dunsztolással télire is eltehető.
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Utolsó kommentek