Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Receptek képekkel

Facebook Oldal

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • Gyingizik: Annyit fűznék hozzá, hogy úgy is megerjed, hogy ha csak alma, víz kevés cukor van benne. Sörélesztő és fekete kenyér nélkül is kiforr ecetté. Nagyon könnyű elkészíteni, én két éve csináltam gyenge m... (2022.02.02. 11:39) Almaecet diéta
  • Pierr Kardán: Igazi magyaros szendvicskrém: 25 dkg pacalpörköltből kiszedett pacalcsíkokat késes aprítóban 1 kis fej apróra vágott lilahagymával és 1 cső vékony szeletekre vágott erőspaprikával össze kell dolgozn... (2021.02.16. 11:20) Isteni Szendvicskrém Receptek
  • : Olaj, vegeta, majonéz, mustár, sonka, tejföl, töpörtyű, sajtkrém, májkrém, vaj, tömlős sajt, margarin-ezek 3/4-e ugyanolyan ipari szemét hivatalosan, mint mondjuk a pizza-cola felállás. A zeller íz... (2021.02.16. 09:40) Isteni Szendvicskrém Receptek
  • Mikrobi: Csípős-savanyú halkrém 1 doboz olajos hal (az olaj csak módjával menjen bele) 1 evőkanál margarin 1 evőkanál magos dijoni mustár 1 kiskanál aji limon almaecetben fél fej lilahagyma bors oregánó A h... (2021.02.16. 09:40) Isteni Szendvicskrém Receptek
  • Mad Marx: Szuper! Köszi, bearanyoztátok a napomat, rég nevettem ilyen jót. (2020.11.18. 09:06) Gluténmentes,spirulinás sütemény recept
  • Utolsó 20

Van kérdésed?

Diétás ételek, gluténmentes receptek, paleo receptek, vegetáriánus receptek. Egészséges életmód, fitnesz, fogyókúra.

Leírás

Creative Commons Licenc

Már régóta szerettem volna kipróbálni a Slow Cooker főzőedényt, amiről csak jó véleményt olvastam a neten. 

Igen, megkaptam, hát nem gyönyörű? 

slow cooker-lassu fozo.jpg

 

Akkor kicsit nézzünk jobban utána, gondoltam, mielőtt az első főzésnek nekiálltam.

A vitaminok jelentős része nem bírja a 71–93 °C hőmérsékletet, ez nyilvánvaló. Ami meglepett, az az, hogy ha vörös babot főzök benne, egyenesen megmérgezhetem vele a családomat. :(

A nyers vörös bab, és kisebb mértékben más babok is, tartalmaznak egy phytohaemagglutinin nevű toxint, amit forralással megsemmisíthetünk (min. 10 perc szükséges)  A lassú főző edényben - a főzéssel ellenkezőleg - a méreganyag akár ötszörösére emelkedhet a babban. (forrás:Wikipedia)

Persze van megoldás a vörösbabot előzőleg főzzük meg!

(A bab fehérjében és szöveti vízben, valamint rostokban gazdag eledel. Az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés része.)

Magam részéről babot egyenlőre nem szándékozok főzni a rotyogtató edényben, de most, hogy kipróbáltam a Gombás Csirke receptet, a rotyogtató edény mégiscsak a kedvencem lesz.

Mitől is különleges a lassú főző, „Slow Cooker” edény?

A nálunk rotyogtató fazék néven ismert  Slow Cooker órákon keresztül viszonylag alacsony hőmérsékleten  (79°C–93°C között) főzi készre az ételt.

Más főzési technológiákkal ellentétben - melynek során az étel hirtelen sül, vagy fő meg-, itt nem kell az edény mellett állnunk, hogy oda ne égjen az étel.

 

A Slow Cooker (lassú főző) edény előnyei:

  • A hosszan tartó, lassú sütés-főzés lágyítja a húsok kötőszövetét anélkül, hogy keményítené az izmokat. A kemény húsból is zamatos puha falatok lesznek.
  • Az alacsony hőfokú sütés közben egy csepp zsír vagy lé sem folyik ki a húsból, ezért nagyon szaftos marad
  • A lassú főzés során a zöldségek, húsok sokkal egészségesebbek  zamatosabbak és puhábbak lesznek
  • A legtöbb alapanyag egyszerre bekészíthető az edénybe, így nem kell több edényt összepiszkolni.
  • Egy edényben elkészíthetjük, tárolhatjuk, majd újramelegíthetjük az ételt.
  • A kivehető edény használható közvetlenül főzőlapon, hagyományos és mikrohullámú sütőben is, valamint a főzés befejezése után betehetjük a hűtőszekrénybe és fagyasztóba is.
  • Az elektromos rotyogtató fazék csak 310 W-os, energiatakarékos, úgyhogy az áramszámlánk nem ugrik meg ettől a főzéstől.


Krémes Gombás Csirke lassúfőző edényben recept

A finom egészséges és könnyen elkészíthető ízletes recept,

gombas csirke.jpg

Krémes Gombás Csirke

 Hozzávalók

  • 1 kicsontozott, bőr nélküli csirkemell (vágjuk kis darabokra)
  • 20 dkg gomba, szeletelve
  • 1 hagyma, apróra vágva
  • 2 sárgarépa, apróra vágva
  • 2 csésze friss vagy fagyasztott borsó
  • 2 szár zeller, apróra vágva
  • 2 csésze csirke húsleves
  • 1 csésze szobahőmérsékletű, zsírmentes görög joghurt, vagy tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál bors
  • 1 csomag fűszerkeverék mix (gombás ízű)

 

Elkészítés:

A cserépedénybe helyzzezünk minden hozzávalót, kivéve a joghurtot.

Alacsony fokon 4-6 órán keresztül főzzük.

A joghurtot csak ekkor keverjük az ételhez és tovább főzzük, amíg a joghurt át nem melegszik. (kb 10 perc), Azonnal tálaljuk.

Előkészítési idő: 10 perc

Főzési idő: kb 6 óra óra

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Címkék: lassú főző Slow Cooker lassúfőző lassú főző recept

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://testunkegeszsegunk.blog.hu/api/trackback/id/tr675069959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Google
süti beállítások módosítása