Már régóta szerettem volna kipróbálni a Slow Cooker főzőedényt, amiről csak jó véleményt olvastam a neten.
Igen, megkaptam, hát nem gyönyörű?
Akkor kicsit nézzünk jobban utána, gondoltam, mielőtt az első főzésnek nekiálltam.
A vitaminok jelentős része nem bírja a 71–93 °C hőmérsékletet, ez nyilvánvaló. Ami meglepett, az az, hogy ha vörös babot főzök benne, egyenesen megmérgezhetem vele a családomat. :(
A nyers vörös bab, és kisebb mértékben más babok is, tartalmaznak egy phytohaemagglutinin nevű toxint, amit forralással megsemmisíthetünk (min. 10 perc szükséges) A lassú főző edényben - a főzéssel ellenkezőleg - a méreganyag akár ötszörösére emelkedhet a babban. (forrás:Wikipedia)
Persze van megoldás a vörösbabot előzőleg főzzük meg!
Magam részéről babot egyenlőre nem szándékozok főzni a rotyogtató edényben, de most, hogy kipróbáltam a Gombás Csirke receptet, a rotyogtató edény mégiscsak a kedvencem lesz.
Mitől is különleges a lassú főző, „Slow Cooker” edény?
A nálunk rotyogtató fazék néven ismert Slow Cooker órákon keresztül viszonylag alacsony hőmérsékleten (79°C–93°C között) főzi készre az ételt.
Más főzési technológiákkal ellentétben - melynek során az étel hirtelen sül, vagy fő meg-, itt nem kell az edény mellett állnunk, hogy oda ne égjen az étel.
A Slow Cooker (lassú főző) edény előnyei:
- A hosszan tartó, lassú sütés-főzés lágyítja a húsok kötőszövetét anélkül, hogy keményítené az izmokat. A kemény húsból is zamatos puha falatok lesznek.
- Az alacsony hőfokú sütés közben egy csepp zsír vagy lé sem folyik ki a húsból, ezért nagyon szaftos marad
- A lassú főzés során a zöldségek, húsok sokkal egészségesebbek zamatosabbak és puhábbak lesznek
- A legtöbb alapanyag egyszerre bekészíthető az edénybe, így nem kell több edényt összepiszkolni.
- Egy edényben elkészíthetjük, tárolhatjuk, majd újramelegíthetjük az ételt.
- A kivehető edény használható közvetlenül főzőlapon, hagyományos és mikrohullámú sütőben is, valamint a főzés befejezése után betehetjük a hűtőszekrénybe és fagyasztóba is.
- Az elektromos rotyogtató fazék csak 310 W-os, energiatakarékos, úgyhogy az áramszámlánk nem ugrik meg ettől a főzéstől.
Krémes Gombás Csirke lassúfőző edényben recept
A finom egészséges és könnyen elkészíthető ízletes recept,
Krémes Gombás Csirke
Hozzávalók
- 1 kicsontozott, bőr nélküli csirkemell (vágjuk kis darabokra)
- 20 dkg gomba, szeletelve
- 1 hagyma, apróra vágva
- 2 sárgarépa, apróra vágva
- 2 csésze friss vagy fagyasztott borsó
- 2 szár zeller, apróra vágva
- 2 csésze csirke húsleves
- 1 csésze szobahőmérsékletű, zsírmentes görög joghurt, vagy tejföl
- 3 gerezd fokhagyma, aprítva
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál bors
- 1 csomag fűszerkeverék mix (gombás ízű)
Elkészítés:
A cserépedénybe helyzzezünk minden hozzávalót, kivéve a joghurtot.
Alacsony fokon 4-6 órán keresztül főzzük.
A joghurtot csak ekkor keverjük az ételhez és tovább főzzük, amíg a joghurt át nem melegszik. (kb 10 perc), Azonnal tálaljuk.
Előkészítési idő: 10 perc
Főzési idő: kb 6 óra óra
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Utolsó kommentek