Megfelelő táplálkozás, egyenletes barnulás ITT A BARNÍTÓ DIÉTA! Barnulást elősegítő diéta
Szeretnél egyenletesen, foltmentesen lebarnulni?
Megfelelő ételekkel segítheted a barnulást!
A bőröd selymesebb lesz a vitaminoktól, barnább a karotintól és rugalmasabb lesz a cinktől.
Az egyenletes barnulást a következő tápanyagok segítik:
Barnulást segítő Béta-karotin
A Béta-karotin olyan antioxidáns, amely védi a bőrt a napsugárzás ártalmas hatásai ellen és lassítja a bőr idő előtti öregedését.
A béta-karotin még nagyon nagy mennyiségben is biztonságos, de extrém esetekben, ha nagyon nagy mennyiségben fogyasztják, sárgás színűre festheti a bőrt. (különösen a kézen és a lábon)
Béta-karotin források
Élénk sárga, zöld és piros zöldségek és gyümölcsök, például sárgarépa, paradicsom, sárgadinnye, paraj.
Karotin diéta
Spirulina vitaminbomba és kiemelkedően magas a béta-karotin tartalma
Bőrvédő Likopin
A likopin adja a piros színét a gyümölcsöknek, zöldségeknek. A bőr likopin tartalma biztosítja az első védőfaktort a nap káros sugárzásai ellen, így a bőr idő előtti öregedésének megelőzése szempontjából is nélkülönözhetetlen.
A likopin jelentős antioxidans, így a rákos daganatok kialakulásának veszélyet is csökkentheti.
Likopin források
A leggazdagabb forrása a paradicsom vagy a paradicsomszósz.
Bőrvédő vitaminok
Ahhoz azonban, hogy szép is legyen a bőröd, ne csak „jó barna”, gondoskodni kell a megfelelő hidratálásról is. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel.
NAPI 3 LITER VÍZ! AZ EREDMÉNY SOKKOLÓ
A koffein-, a cukor- és szénsavtartalmú italok nem ajánlottak, helyette ásványvizet vagy frissen facsart gyümölcsleveket igyunk.
A-vitamin
Az A-vitamin a szövetek fejlődéséhez és regenerálódásához, a fertőzések leküzdéséhez szükséges. A-vitamin hiány esetén a bőr száraz, érdes, és egyenetlen lesz, erősen hámlik.
Miben találod meg?
Máj, vese, tojásfehérje, tejtermékek, sárgarépa, paraj, brokkoli, sárgabarack és őszibarack.
E-vitamin
Antioxidáns, a szabad gyökök aktivitásának visszaszorításával és ellensúlyozásával gátolja az öregedés jeleinek kialakulását. Szerepe van a száraz bőr hidratálásában is.
E-vitamin forrás
Olajban gazdag ételek, például búzacsíra, zabcsíra, rozscsíra, hidegen sajtolt növényi olajok, avokádó, diófélék.
C-vitamin
A C-vitamin a bőr rugalmasságát adó kollagén termeléséhez és regenerációjához szükséges. A C-vitamin segíti a sebgyógyulást és antioxidáns hatású. A C-vitamin véd az ultraibolya sugárzás és az idő előtti öregedés ellen.
C-vitamin forrás
Citrusfélék, kelbimbó, egyéb élénk színű gyümölcsök és zöldségek, például dinnyék, bogyós gyümölcsök, paradicsom, káposzta.
Barnító diéta alatt a fogyasztásra ajánlott napi mennyiségek:
Napi 5-10 adag gyümölcs vagy zöldség fogyasztásával elegendő béta-karotinhoz, illetve karotinodhoz juthatunk.
• 1 közepes méretű nyers sárgarépa több mint 5 mg béta-karotint tartalmaz.
• 1 grépfrút fele kb. 3,2 mg béta-karotint, és több mint 8 mg likopint tartalmaz.
• 1 csésze paradicsomlé körülbelül 15 mg likopint tartalmaz.
• 15 dkg főtt kel körülbelül 3 mg béta-karotint, és több mint 14 mg luteint és zeaxantint (további karotinoidok) tartalmaz.
Barnító recept-javaslat:
Sárgarépás – búzacsírás túrókrém
Hozzávalók (4 személyre):
• sovány/ vagy félzsíros tehéntúró (400 g)
• natúr joghurt (zsírszegény) /vagy kefir (125 g)
• sárgarépa (reszelve) (120 g)
• méz (2 ek.)
• búzacsíra (2 ek.)
Elkészítés:
A túrót áttörjük, hozzáadjuk a joghurtot, a megtisztított, megmosott, apróra reszelt répát, a mézet, a búzacsírát, majd alaposan összekeverjük. Fogyaszthatjuk önmagában is, de akár egy energiadúsabb reggeli részeként valamilyen teljes őrlésű lisztből készült pékáru mellé.
LEGJOBB 3+1 ÉTEL BŐRÖD FIATALON TARTÁSÁHOZ
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Utolsó kommentek