Régi kedvencem a rizskoch, gyermekkorom óta imádom, mégis nagyon ritkán készítem el. Valahogy mindig csodáltam, hogyan készíti el anyukám, neki miért lesz olyan finom a rizspite?
Sok éves gyakorlás után most nekem is sikerült, sőt a hozzáadott bogyós gyümölcsök kicsit megbolondították az ízvilágot.
Fenséges lett a rizskoch-om! Ajánlom mindenkinek, mert annyira finom, még melegen eltűnik a tepsiből. :)
Kókuszos Rizspite / Rizskoch Recept
Hozzávalók 28x18 cm-es piteformához:
- 15 dkg rizs
- 50 g mazsola
- 50 g kókuszreszelék
- 4 ek méz, vagy ennek megfelelő édesítőszer
- 6 dl tej (laktózmentes) v kókusztej
- 5 dkg vaj (laktózmentes)
- 4 tojás
- 1 tk vaníliás cukor
- 10 dkg bogyós gyümölcs (áfonya, málna, eper, feketeszeder, vagy bármi más, akár fagyasztott is lehet)
- 1 db őszibarack (opcionális)
A Kókuszos rizspite (rizskoch) elkészítése:
- Tegyük a leöblített rizst egy nagyobb lábasba, adjunk hozzá annyi vizet amennyi ellepi és lassú tűzön addig főzzük, amíg el nem fő az összes víz.
- Adjuk hozzá a tejet, a mazsolát a kókuszreszeléket a mézet és közepes lángon kevergetve főzzük sűrűre, majd hagyjuk kihűlni.
- Adjuk a tejberizshez a tojások sárgáját, a vajat, a vaniliás cukrot, és keverjük össze. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a rizsbe. Ehhez keverjük a bogyós gyümölcsöket.
- A megtisztított és kockára vágott barackot tegyük egy kivajazott kisméretű tepsibe, és óvatosan merjük rá a rizst.
- 170 C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig süssük. Akkor jó, ha a pite állaga még kissé krémes. Végül vegyük ki és hagyjuk kihűlni.
- Melegen, kókuszreszelékkel megszórva és gyümölcsszósszal tálaljuk.
A rizs könnyen emészthető, alacsony zsírtartalmú, rendkívül nyugtató hatású étel
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Utolsó kommentek