Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Receptek képekkel

Facebook Oldal

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • Gyingizik: Annyit fűznék hozzá, hogy úgy is megerjed, hogy ha csak alma, víz kevés cukor van benne. Sörélesztő és fekete kenyér nélkül is kiforr ecetté. Nagyon könnyű elkészíteni, én két éve csináltam gyenge m... (2022.02.02. 11:39) Almaecet diéta
  • Pierr Kardán: Igazi magyaros szendvicskrém: 25 dkg pacalpörköltből kiszedett pacalcsíkokat késes aprítóban 1 kis fej apróra vágott lilahagymával és 1 cső vékony szeletekre vágott erőspaprikával össze kell dolgozn... (2021.02.16. 11:20) Isteni Szendvicskrém Receptek
  • : Olaj, vegeta, majonéz, mustár, sonka, tejföl, töpörtyű, sajtkrém, májkrém, vaj, tömlős sajt, margarin-ezek 3/4-e ugyanolyan ipari szemét hivatalosan, mint mondjuk a pizza-cola felállás. A zeller íz... (2021.02.16. 09:40) Isteni Szendvicskrém Receptek
  • Mikrobi: Csípős-savanyú halkrém 1 doboz olajos hal (az olaj csak módjával menjen bele) 1 evőkanál margarin 1 evőkanál magos dijoni mustár 1 kiskanál aji limon almaecetben fél fej lilahagyma bors oregánó A h... (2021.02.16. 09:40) Isteni Szendvicskrém Receptek
  • Mad Marx: Szuper! Köszi, bearanyoztátok a napomat, rég nevettem ilyen jót. (2020.11.18. 09:06) Gluténmentes,spirulinás sütemény recept
  • Utolsó 20

Van kérdésed?

Diétás ételek, gluténmentes receptek, paleo receptek, vegetáriánus receptek. Egészséges életmód, fitnesz, fogyókúra.

Leírás

Creative Commons Licenc

Csipkebogyó lekvár készítése tartósítószer nélkül, minimális cukor felhasználásával

 
csipkebogyo hecsedli lekvar keszitese-.JPG

 

Csipkelekvár (Hecsedli) készítése házilag

Csipkebogyó lekvár (Hecsedli) készítése házilag – a természet kincse az üvegben

A csipkebogyó lekvár – vagy ahogy sokan hívják, hecsedli – igazi őszi csemege. Gazdag A-, B1-, B2-, C-, P- és K-vitaminban, így nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. A csipkebogyó lekvár nem véletlenül tartozik sokunk gyermekkori kedvencei közé: édes-savanykás íze és selymes állaga a nagymamák konyháját idézi.


🌹 Mikor érdemes csipkebogyót szedni?

A legjobb időpont a csipkebogyó szüretelésére az első kisebb fagyok után van. A hideg hatására a bogyók megpuhulnak, és cukortartalmuk megnő, ami különösen zamatos lekvárt eredményez.
Tipp: a túlságosan puha, pépes szemeket már ne gyűjtsük, mert ezek nem alkalmasak lekvárfőzésre.


A házi csipkelekvár jóval zamatosabb, mint a bolti változata. 

Készítsünk csipkebogyó lekvárt otthon

 

 A hecsedli talán a legmunkásabb lekvár, cserébe az egyik legfinomabb csemege.

  • A frissen szedett csipkebogyót kétszer, háromszor alaposan mossuk át. A bogyók mindkét végét tisztítsuk meg, majd kevés víz hozzáadásával átmelegítjük, hogy a préselés könnyebb legyen.

csipkebogyo hecsedli lekvar.JPG

  • 🍯 Hozzávalók a házi csipkebogyó lekvárhoz

    • 2 kg érett csipkebogyó

    • kb. 1 liter víz

    • 50–70 dkg cukor/ vagy cukor helyettesítő (ízlés szerint)

    • 1 csomag citromsav vagy 1 citrom leve


    🫕 A hecsedli (csipkebogyó lekvár) elkészítése lépésről lépésre

    1. Előkészítés:
      A csipkebogyókat válogassuk át, vágjuk le a szárát és a csészéjét, majd alaposan mossuk meg.

    2. Főzés:
      Öntsünk vizet a megtisztított bogyókra, és főzzük addig, amíg teljesen megpuhulnak (kb. 40–50 perc).
      Ha szükséges, pótoljuk a vizet, hogy le ne égjen.

    3. Passzírozás:
      A puhára főtt csipkebogyót szűrőn vagy passzírozón nyomjuk át, hogy eltávolítsuk a magokat és a szőröket. Ez a lépés adja meg a lekvár finom, selymes textúráját.

    4. Ízesítés és sűrítés:
      A kapott pépet tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá a cukrot és a citromsavat (vagy citromlevet), majd főzzük sűrűre. A lekvár akkor jó, ha már „lassan csöpög” a kanálról.

    5. Üvegezés:
      Forrón töltsük sterilizált üvegekbe, zárjuk le, és fejjel lefelé állítva hagyjuk kihűlni.

    🍞 Tálalási tipp

    A házi csipkebogyó lekvár kiváló reggelire pirítósra, palacsintába, süteménybe vagy akár vadhúsok mellé is. Az íze különleges, enyhén fanyar, mégis édes – igazi gasztronómiai élmény.

    🌿 Egészség a kanálban

    A csipkebogyó természetes immunerősítő. Kiemelkedően magas C-vitamin-tartalma segít a megfázásos időszakban, támogatja az ízületek egészségét, és antioxidáns hatású.
    A házi készítésű csipkebogyó lekvár adalékanyagoktól mentes, így tisztán élvezheted a természet ajándékát.

    🏡 Miért érdemes otthon elkészíteni?

    A bolti változatok gyakran tartalmaznak tartósítószert vagy mesterséges édesítőszert, míg a házi csipkelekvár kizárólag természetes alapanyagokból készül. Ráadásul a saját készítésű lekvárban ott van a törődés és a hagyomány íze, amit semmi sem pótolhat.

    ❤️ Összegzés

    A csipkebogyó lekvár házilag nemcsak finom, hanem egészséges és értékes is. Egy kevés türelemmel és szeretettel igazi különlegességet varázsolhatsz az asztalra – olyat, amiből egy kanál után biztosan kérni fog mindenki még.

A lenti videó pontosan bemutatja a csipkebogyó begyültését, előkészítését és feldolgozását:

 

Hogy készül a cukormentes, diétás lekvár?

 Csipkebogyó tea

Feketeszeder lekvár

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Címkék: csipkebogyó csipkebogyó lekvár hecsedli hecsedli lekvár csipkelekvár hecsedli recept csipkebogyó lekvár recept hecsedlilekvár

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://testunkegeszsegunk.blog.hu/api/trackback/id/tr775568513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Google
süti beállítások módosítása