Csipkebogyó lekvár készítése tartósítószer nélkül, minimális cukor felhasználásával
Csipkelekvár (Hecsedli) készítése házilag
Csipkebogyó lekvár (Hecsedli) készítése házilag – a természet kincse az üvegben
A csipkebogyó lekvár – vagy ahogy sokan hívják, hecsedli – igazi őszi csemege. Gazdag A-, B1-, B2-, C-, P- és K-vitaminban, így nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. A csipkebogyó lekvár nem véletlenül tartozik sokunk gyermekkori kedvencei közé: édes-savanykás íze és selymes állaga a nagymamák konyháját idézi.
🌹 Mikor érdemes csipkebogyót szedni?
A legjobb időpont a csipkebogyó szüretelésére az első kisebb fagyok után van. A hideg hatására a bogyók megpuhulnak, és cukortartalmuk megnő, ami különösen zamatos lekvárt eredményez.
Tipp: a túlságosan puha, pépes szemeket már ne gyűjtsük, mert ezek nem alkalmasak lekvárfőzésre.
A házi csipkelekvár jóval zamatosabb, mint a bolti változata.
Készítsünk csipkebogyó lekvárt otthon
A hecsedli talán a legmunkásabb lekvár, cserébe az egyik legfinomabb csemege.
- A frissen szedett csipkebogyót kétszer, háromszor alaposan mossuk át. A bogyók mindkét végét tisztítsuk meg, majd kevés víz hozzáadásával átmelegítjük, hogy a préselés könnyebb legyen.
-
🍯 Hozzávalók a házi csipkebogyó lekvárhoz
-
2 kg érett csipkebogyó
-
kb. 1 liter víz
-
50–70 dkg cukor/ vagy cukor helyettesítő (ízlés szerint)
-
1 csomag citromsav vagy 1 citrom leve
🫕 A hecsedli (csipkebogyó lekvár) elkészítése lépésről lépésre
-
Előkészítés:
A csipkebogyókat válogassuk át, vágjuk le a szárát és a csészéjét, majd alaposan mossuk meg. -
Főzés:
Öntsünk vizet a megtisztított bogyókra, és főzzük addig, amíg teljesen megpuhulnak (kb. 40–50 perc).
Ha szükséges, pótoljuk a vizet, hogy le ne égjen. -
Passzírozás:
A puhára főtt csipkebogyót szűrőn vagy passzírozón nyomjuk át, hogy eltávolítsuk a magokat és a szőröket. Ez a lépés adja meg a lekvár finom, selymes textúráját. -
Ízesítés és sűrítés:
A kapott pépet tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá a cukrot és a citromsavat (vagy citromlevet), majd főzzük sűrűre. A lekvár akkor jó, ha már „lassan csöpög” a kanálról. -
Üvegezés:
Forrón töltsük sterilizált üvegekbe, zárjuk le, és fejjel lefelé állítva hagyjuk kihűlni.
🍞 Tálalási tipp
A házi csipkebogyó lekvár kiváló reggelire pirítósra, palacsintába, süteménybe vagy akár vadhúsok mellé is. Az íze különleges, enyhén fanyar, mégis édes – igazi gasztronómiai élmény.
🌿 Egészség a kanálban
A csipkebogyó természetes immunerősítő. Kiemelkedően magas C-vitamin-tartalma segít a megfázásos időszakban, támogatja az ízületek egészségét, és antioxidáns hatású.
A házi készítésű csipkebogyó lekvár adalékanyagoktól mentes, így tisztán élvezheted a természet ajándékát.🏡 Miért érdemes otthon elkészíteni?
A bolti változatok gyakran tartalmaznak tartósítószert vagy mesterséges édesítőszert, míg a házi csipkelekvár kizárólag természetes alapanyagokból készül. Ráadásul a saját készítésű lekvárban ott van a törődés és a hagyomány íze, amit semmi sem pótolhat.
❤️ Összegzés
A csipkebogyó lekvár házilag nemcsak finom, hanem egészséges és értékes is. Egy kevés türelemmel és szeretettel igazi különlegességet varázsolhatsz az asztalra – olyat, amiből egy kanál után biztosan kérni fog mindenki még.
-
A lenti videó pontosan bemutatja a csipkebogyó begyültését, előkészítését és feldolgozását:
Hogy készül a cukormentes, diétás lekvár?
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!



Utolsó kommentek