Almás, szedres rétes:
A feketeszeder rendkívül jó antioxidáns ezáltal speciálisan védi az érfalakat a károsodásokkal szemben. Keringésünk általános egészsége érdekében rendkívüli módon ajánlott a feketeszeder.
Az alma, szintén rendkívül jó antioxidáns forrás, különösen a héjában találhatók gazdagon vegyületek (fenolos vegyületek, antociánok, flavonoidok, C-vitamin). Igy “a héjában a vitamin” népi bölcsesség valóban beigazolódott az alma esetében is. Az alma gazdag rostanyagokban, elsősorban pektinben.
A pektin a gyümölcs sejtfalának alkotórésze, vizzel érintkezve zselészerűen megduzzad. A pektin jó tulajdonsága, hogy a bélből nem szivódik fel, viszont rendkivül sok vizet köt meg. Ezáltal lazitja a székletet és megkönnyiti az üritését. Naponta egy-két alma elfogyasztásával elegendő rostanyagot juttathatunk be ahhoz, hogy ne legyenek székrekedési panaszaink. Természetesen nem szabad elfelejtkeznünk a megfelelő vizbevitelről sem, hiszen a rostanyag csak a vizzel együtt képes a szorulást kezelni. Az alma pektin tartalma révén elsősorban a vastag- és végbéldaganat ellen nyújt védelmet és hozzájárul a vér koleszterinszintjének csökkenéséhez.
Az alma magas rosttartalma és magas szénhidrát tartalma következtében jó étrendi eleme a cukorbetegek diétájának. Bőséges fogyasztásával csökkenthető a szervezet inzulin felhasználása, valamint hozzájárul a súlycsökkentéshez is.
A népgyógyászatbam az almát emésztés elősegitésére, izületi gyulladások gátlására, májbetegségek, vesebetegségek kezelésére, vérhas, láz, rekedtség, álmatlanság valamint köszvény ellen is használják, azonban ezeket a hatásokat mindezidáig tudományos módszerekkel nem sikerült igazolni.
Almás rétes szederrel
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
 - pici só
 - 2 dl tejföl
 - 1 ráma margarin
 
A töltelékhez:
- 1 vanílias pudingpor
 - 3 dl tej
 - 10 dkg cukor
 - 3 alma meghámozva és feldarabolva
 - 2 marék érett fekete szeder
 
Elkészítés:
A margarint a sózott liszttel eldolgzzuk es hozzákeverjük a 2 dl tejfölt. A tésztát kétfelé váasztjuk és félrerakjuk pihenni. Előző nap is elkészíthtjük, ilyenkor a hűtőbe tároljuk reggelig. A pudingot az előírás szerint elkészítjük és megvárjuk míg kihül. A tészta felét kisodorjuk és a puding felét a tésztára simítjuk. Erre a pudingra rakjuk az alma sdarabokat és a szedreket. Ne felejcsük el megcukrozni, mert az alma és a szeder magéban nem elég édes. A tésztát kétoldalról egymásra hajtogatjuk és a kész tekercset sütőpapirral kibélelt tepsibe rakjuk. A tészta másik felét hasonló módon elkészítjük és tojásfehérjével megkenjük. A tésztát késsel vagy villával lyukasszuk ki több helyen. Előmelegített sütőbe 220 ̊C fokon kb fél órát sütjük.

Feketeszeder lékvár recept
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!



Utolsó kommentek