Sokat válogattam a kocsonya receptek között, míg megtaláltam a füstölt húsokkal ízesített kocsonyákat. Ám ekkor ugrott be, mitől is olyan finomak az anyósom által készített kocsonyák.
Hát persze! A férjem anyukája olyan kocsonya receptet tud, ami igazán finom, és mutatós is.
Látjátok milyen jól sikerült ez a kocsonya szelet?
Íme a kocsonya recept! Olvassátok el, írjátok meg ti hogyan módosítanátok?
Kocsonya recept
Kocsonya hozzávalók:
- 2-3 sertés köröm
- 1 csülök (mellső vagy hátsó is lehet)
- 1 füstölt csülök (mellső vagy hátsó is lehet)
- 20 dkg sárgarépa
- 1 fej hagyma
- 2 fej fokhagyma
- 1 ek egész bors
- só
Kocsonya készítés:
Egy nagy fazékban, hideg vízben (kb 4 liter) feltesszük a megtisztított húsféléket főni a fokhagymával, hagymával és a borssal. (A sót csak forrás után fél órával teszem hozzá.)
3-4 órás lassú főzés után, amikor már majdnem teljesen puha a hús, hozzátesszük a megtisztított sárgarépát, és további fél órát főzzük.
Az őzgerinc formát vagy a kuglóf formát kibéleljük kevés petrezselyemmel, erre halmozzuk a megfőtt sárgarépát. Ízlés szerint lehet még díszíteni főtt tojás karikákkal, csemegeuborkával.
Lezsírozni azért nem feltétlenül kell ezt a kocsonyát, mert ha a formából kiborítjuk, a zsír a tálca alján marad. Aki nem kéri, otthagyja.
A húst lecsontozva elosztjuk az őzgerinc formákba, kuglóf formába vagy a tányérokba.
(Én a zsíros részeket és a bőröket nagyrészt eltávolítottam, hogy több tiszta hús kerüljön a kocsonyába.)
Hideg helyre tesszük.
Tálaláskor az őzgerinc forma alját forró vízzel meglocsoljuk, így a kocsonyát szépen egy tálcára tudjuk borítani.
Jó étvágyat!
A kocsonyásodást elősegítő zselatin ízületi gyulladásra, ízületi fájdalom kezelése kiváló! Olvass tovább >>
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Utolsó kommentek