Az alacsony glikémiás index (GI) értékű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amik hosszan tartó telítettség érzést okoznak.
A GI diéta célja, hogy egy egészséges, fogyókúrás étrend (GI étrend) összeállításával súlycsökkenést érjünk el.
Mi az a GI-diéta?
A GI-diéta (GI)azon alapul, hogy az egyes élelmiszerek milyen hatást gyakorolnak vércukorszintünkre.
A szénhidrátokat vércukorszint-emelő tulajdonságuk szerint egy 1-től 100-ig terjedő skálán (glikémiás index) osztályozhatjuk aszerint, hogy a szőlőcukorhoz képest milyen mértékben emelik a vér glukóz-szintjét. Azok a szénhidrátok, amelyek lassabban kerülnek szervezetünkben lebontásra vagy lassabban szívódnak fel, alacsonyabb glikémiás indexűek, míg a gyorsabban felszívódóak magasabb GI-értékűek.
A módszer alapján, ha a GI étrendet követjük, a szervezetben nem következik be hirtelen a vércukorszint-emelkedés és visszaesés, így az éhségérzet is később jelentkezik.
A magas GI értékű ételek - mint a fehér kenyér vagy a sült krumpli - hirtelen alakulnak glükózzá, ezért fogyasztásuk után gyorsan éhesek leszünk, ráadásul ezek az ételekkevés rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.
A GI-diéta az alacsony és a közepes glikémiás indexű ételeket kombinálja, melyek segítségével kevésbé tör ránk a kontrollálhatatlan farkaséhség, a magas rosttartalmú anyagok bevitelével pedig gyorsul a salakanyagok kiürítése is a szervezetből.
A nagyobb rosttartalmú étrend - azon túl, hogy bizonyos daganatos betegségek gyakoriságát is mérsékelni tudja - a kutatások szerint csökkenti az elhízás kockázatát és segíti a testtömeg kontrollálását. Ezért feltétlenül érdemes minél kevésbé feldolgozott növényi eredetű élelmiszereket ennünk!
A GI Étrend neked is segíthet alakod megőrzésében!GI-diéta étrend itt :
GI étrend receptek:
![]() |
![]() |
Kalória Kalkulátor – Számold ki, mennyi energiára van szükséged!
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Utolsó kommentek