Laktózmentes, Diós Ostya Recept Nyírfacukorral
A nagy kedvenc, a diós ostyaszelet jóval a felhasználás előtt elkészíthető, mindössze annyi a probléma vele, hogy gyakran elfogy mire a vendégsereg megérkezik :)
Figaró ostyaszelet
Hozzávalók:
Az ostyához és a csokimázhoz
- 2x2 db ostyalap
- 5 dkg étcsokoládé
- 5 dkg vaj (lalktózmentes)
A töltelékhez
- 15 dkg cukor
- 15 dkg nyírfacukor
- 2 db tojás
- 30 dkg vaj (lalktózmentes)
- 20 dkg dió (tört, vagdalt)
- 15 dkg mazsola
- 15 dkg aszalt cseresznye (áfonya, meggy)
- 2 ek rum (opcionális)
Az ostyaszelet elkészítése
Előkészítjük a hozzávalókat:
- Áztassuk be a mazsolát és a cseresznyét is, ha kemény.
- A tojásokat feltörjük, és villával felverjük.
- A diót durvára vágjuk. (Én sodrófa végével törtem egy műanyag edényben össze)
- A vajat felolvasztjuk,
- A cukrot a gyírfacukorral kikeverjük, és egy másik nagyobb edényben világosra pirítjuk.
- Amikor már megpirult, hozzáöntjük az olvadt vajat (vigyázat, kicsit bugyborog), és jól összekeverjük.
- Folyamatos keverés közben hozzáadjuk a lazán felvert tojásokat. (Itt elektromos habverőt javaslok, mert a tojásfehérje kicsit kicsapódik, de géppel simává lehet keverni) Folyamatosan keverjük forrásig.
- Amikor a cukros massza felforrt, hozzáadjuk az összevagdalt diót, és az aszalt gyümölcsöket.
A tölteléket még melegen, kb. 1 cm vastagságban az ostyalapra simítjuk.
A másik ostyalappal beborítjuk, és nehezéket teszünk rá.
Hűvös helyen egy éjszakát hagyjuk állni.
Amikor kihűlt, vajjal olvasztott csokimázzal bevonjuk.
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Utolsó kommentek