Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Receptek képekkel

Facebook Oldal

Friss topikok

Utolsó kommentek

Van kérdésed?

Diétás ételek, gluténmentes receptek, paleo receptek, vegetáriánus receptek. Egészséges életmód, fitnesz, fogyókúra.

Leírás

Creative Commons Licenc

karacsonyi_kalacs.jpg

Az elmaradhatatlan karácsonyi sütés: Fahéjas Fenyőfa Kalács

 

Az isteni finom fahéjas kalács karácsonyi változata nálunk már hagyomány. A barátok, családtagok, szomszédok és a munkatársakkal, és a család minden évben élvezi saját a készítésű fenyőfa kalácsot.

A kész fahéjas fenyőfa kalács édes illattal járja be a lakást, aranyló színe az ünnepi asztal dísze.

Kár, hogy nem tudom leírni az élményt! Próbáljatok ki!

Fahéjas kalács recept

Hozzávalók:

Tészta:

  • 60 dkg liszt
  • 6 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 tojásfehérje
  • 3 dl langyos tej (laktózmentes is lehet)
  • 5 dkg élesztő
  • pici só

Töltelék:

  • vaj
  • barnacukor/édesítőszer
  • Őrölt fahéj

Elkészítés:

Az élesztőt egy kistányérba morzsoljuk, hozzáadunk egy kiskanálnyit cukrot, majd 1 dl langyos tejet öntünk rá. Meleg helyen hagyjuk felfutni.

A szitált lisztet elkeverjük a cukorral és sóval, majd a sárgáját belekeverjük. A felfuttatott élesztőt beleöntjük és elkezdjük összegyúrni. Apránként hozzáadjuk a maradék langyos tejet. 

Az alaposan átgyúrt tésztát 2 felé osztjuk, majd egyesével mind a 2 felét kinyújtjuk.

kalacs_karacsonyfa_dagasztas-001.jpg

Az első lapot megkenjük olvasztott vajjal és bőven megszórjuk fahéjas cukorral, majd rátesszük a másodikat.

(Ha nagyobb helyen dolgozunk, lehet egy darabban is nyújtani, majd félbehajtani a tésztát.)

 kalacs_karacsonyfa_dagasztas_vagas.jpg

Késsel kialakítjuk a fenyőfa alakját, vigyázzunk, hogy szimmetrikus legyen!

 

kalacs_karacsonyfa_sutes_elott.jpg 

 Ott ahol az ágak lennének, vágjuk be a kalácstésztát egy éles késsel, középről kifelé, enyhén fölfelé. haladjunk.

kalacs_karacsonyfa_sutes_elott_2.jpg

Csavarjuk a fa minden ágát felfelé, majd igazítsuk meg az ágakat úgy, hogy egy szép fenyőfa alakját kapjuk.

Sütés előtt hagyjuk egy kicsit emelkedni, hogy a fenyő alakja szép és teljes legyen.

A sütőt közben előmelegítjük 180 C fokra, majd a megkelt kalácsot tojásfehérjével lekenjük. Betesszük az előmelegített sütőbe és kb. 20-30 percig sütjük, amíg szépen megbarnul a teteje. Ekkor kivesszük és hagyjuk kihűlni.

Tipp: Fahéjjas cukor helyett ízesíthetjük nutellával is a fenyőfa kalácsot!

 

A fahéjas méz csodálatos élettani hatásai

 

kalacs_karacsonyfa_keszen_karacsonyi_kalacs_testunkegeszsegunk.jpg

Szórjuk meg szezámmaggal vagy porcukorral a tetejét!

Nagyon finom!

Itt a Karácsony! Ajándékok házilag. Ajándék ötletek karácsonyra

 

forrás

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Címkék: Karácsonyi recept Fenyőfa kalács fahéjas kalács recept

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://testunkegeszsegunk.blog.hu/api/trackback/id/tr388121796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Google