Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Receptek képekkel

Facebook Oldal

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • habanera: Szerintem valamit a mennyiségeknél elírtál, mert 2 liter vízhez 12,5 dl folyékony édesítő egy kicsit túlzásnak tűnik. A 100 g citromsav is túl soknak látszik. Légy kedves, nézd át még egyszer. (2018.06.21. 21:34) Diétás bodzaszörp recept
  • élhetetlen: Tavaly télen volt, hogy nagyon sok spenótot kaptam, és bár nagyon szeretem főzeléknek is, de már sok volt. Aztán jött a spenótos palacsinta. A spenót püré a tésztába. Nem lett ilyen szép, mint a cék... (2018.06.21. 21:34) Palacsinta céklás, narancsos-sütőtökös, + 1 fánk
  • patócs sándorné: érdeklődni szeretnék hogy a tojás diétánál az esti fekete kávé fogyasztás helyet lehet mást vagy el lehet hagyni,én ha kávét iszok akár már du. 3-4 után már nem alszom éjjel előre is köszönöm válasz... (2018.02.02. 07:48) Tojás-diéta 2 hét alatt mínusz 7 kg!
  • Andrass9: "A fejjel lefelé állított üvegekben a lekvár lefolyik a fedélig, így kiszorítja az üvegben maradt levegőt." Ez úgy, ahogy van butaság - akkor már a lekvár is ki kéne, hogy menjen az üvegből :). A l... (2017.08.16. 11:27) Lekvár tartósítószer nélkül, és dunszt nélkül, avagy miért kell fejre állítani az üvegeket?
  • gwendeee: Ratatouille-t már csináltam többször, nagyon fini :) Mostanában a "shakshouka"-t olvastam több helyen, szerintem ez lesz a következő kísérlet :D Vagy a "Sütőben sült lecsós tükörtojás", nagyon jól n... (2017.08.16. 11:27) Lecsó cukkinivel, a tuti Ratatouille / ratatuj recept
  • Utolsó 20

Van kérdésed?

Diétás ételek, gluténmentes receptek, paleo receptek, vegetáriánus receptek. Egészséges életmód, fitnesz, fogyókúra.

Leírás

Creative Commons Licenc

rizstej.jpgElkészítés

A laktózérzékenyek számára a rizstej fogyasztása az egyik legkézenfekvőbb alternatívája a tehéntejnek.

 

Ha a családban csak egyvalaki allergiás a tejfehérjére, vagy a tejcukorra (tejallergia), bizony meg kell gondolni miből készüljön a vasárnapi desszert, vagy akar a reggeli ital. A növényi tejeket azonban már a cukrászdák és éttermek is széles körben használják. Érdemes kipróbálni, hisz rizstej összehasonlítva más tejtermékekkel nagyon alacsony allergén, így biztonságosan használható, különösen gyermekek esetében. 

Növényi vagyis teljesen laktózmentes tej készülhet kókuszból, zabból, szójából, búzából vagy olajos magvakból: dióból, mogyoróból stb..

Rizstej recept főzés nélkül

Hozzávalók:

  • 20 dkg rizs
  • 5 dl víz 

A főzés nélküli rizstejhez  megmossuk a rizst.

Szárazon kávédarálóban megőröljük, vagy az 5 dl vízből elveszünk egy keveset, és késes robotban vagy turmixban azzal együtt péppé daráljuk.

Mindkét esetben hozzáadjuk a maradék vizet, és egy éjszakán át állni hagyjuk.

Már a darálás után fehéres, opálos vizet nyerünk, amely néhány óra múlva még fehérebbé válik.

Másnap mély edény tetejére tett, dupla gézlappal (gyógyszertárban vásárolható 1 x 1 m mull lapként) vagy tiszta konyharuhával bélelt szűrőbe öntjük a vizes rizst.

Hagyjuk lecsöpögni, majd a ruhát összefogva a maradék folyadékot is kicsavarjuk belőle.

Rizstej recept főzéssel

Hozzávalók a főzéssel készült rizstejhez

  • 25 dkg rizs
  • 7,5 dl víz

A rizst átmossuk, majd lábosba öntjük, és a vízzel együtt lassú tűzön főzni kezdjük.

A rizs idővel fehérre festi a vizet. Ha már elérte ezt az állapotot, öntsük le róla a rizstejet, és újabb adag (7,5 dl) vízzel kezdjük újra a főzést.

Ha megint fehéressé válik a víz, öntsük le, és ismét tiszta vízzel folytassuk a főzést.

Ezt nagyjából ötször ismételjük meg, majd ugyanúgy szűrjük le a rizst, mint a főzés nélküli változatnál.

A rizstejet hűtőben tároljuk, de pár napon belül mindenképpen használjuk el!

A megmaradt rizses pép jó lesz sűrítésre vagy tejberizs készítéséhez.

Házi kókusztej recept

forrás

http://szepsegtar.blogspot.hu/

Facebook oldalunk

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Címkék: rizs tejallergia rizs tej laktózmentes tej Rizstej Rizstej recept főzéssel Rizstej recept

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://testunkegeszsegunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4611687115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nbl 2016.09.08. 20:31:02

Ezekkel a módszerekkel nem lehet normális rizstejet csinálni... a főzős módszerrel lesz egy adag takony állagú valamid, amit ha felvizezel, még több híg taknyod lesz ... pontosan olyan undorító, mint ahogy ez a szó leírja. Az áztatós módszerrel pedig egy lisztízű folyadékot kapsz, amit persze forralni utólag sem lehet, mert jön a takonyállapot. Max vmi hozzáadott aromával (vanília, fajéj, édesítő) lehet javítani az ízén, korlátozott sikerrel.

Itt egy recept, amit nem próbáltam még, de egy másik fórumban akitől kaptam, ódákat zengett róla:

www.instructables.com/id/HOWTO-make-GBR-germinated-or-sprouted-brown-rice/

Kis kiegészítés az alkotótól:

GABA rizs: ez a rizs csíráztatásának az az állapota, amikor már a benne lévő keményítő egyszerű cukorrá alakul.
38 fok 16-20 óra. a zöld tea (amiben áztatod)szálas, a rizs kerekszemű barna bio
amikor megvan a gaba, vitamixben szétturmixolom, majd magtej szűrőzsákban leszűröm. pórsáfrány olajat adok hozzá
a víz tisztított, a rizst előtte ecetes vízbe áztatom a káros bacik miatt. (a zöld tea is emiatt kell)
só ízlés szerint. kb ennyi.
ezt utólag lehet pasztörizálni, vagyis dunsztolni, mert a keményítőtől lesz nyálkás, az meg akkorra már cukorrá alakul.

dreamhotep 2016.09.08. 20:31:18

őszintén valaki meg tudja inni ezeket?
a rizstej nem így készül. (mármint az iható, the bridge-hez leginkább hasonló)
elárulom a titkot
kerkszemű rizotto szerű barna rizst kell csíráztatni 38fokon 16-24 órán át
a rizsben lévő keményítő cukorrá alakul - ettől lesz finom, édes - majd szétturmixolni és magtej szűrőzsákkal leszűrni.
nem kell kijöjjön a csíra, akit érdekel google: gaba-rice
japó rizsfőzőmön van ilyen program
mi van még ... zöld teába csíráztatom, nem romlik meg, nem erjednie kell mint a szakénál, csak csírakezdemény-állapotig
házi kókusztejhez pedig egy kókuszdió, 4 deci forró víz, egy komoly blender és ugyanolyan mash-ű szűrőzsák (ebay:nutmilk bag) kell
először én is azt hittem főzni kell, de abból olyan cucc lett, mint ami a szellemirtókban volt

Krumpli Bogart 2016.09.09. 12:56:52

Egyetértek az előttem szólókkal, ebből a receptből nem lesz rizstej. Nekem szürke, híg kocsonya lett belőle, vagy szürke rizsporos víz. Piszkos, rettenetesen gusztustalan és íztelen cucc.
A fotó kamu.

lobster thermidor 2016.09.09. 12:57:21

Bár ez a poszt a rizstejről szól, egy hozzászólásban szó esett a kókusztej elkészítéséről is. Bár ez is egy módszer, de azért elárulnám a kókusztej autentikus készítési módját. Az indiai, srí lankai háziasszonyok minden nap frissen készített kókusztejet használnak a főzéshez. A megvásárolt termést egy nagyobb méretű éles késsel két egyenlő félre vágják, a benne levő folyadékot egy pohárba kiöntik. A két fél dió húsát egy speciális buzogányszerű fejjel ellátott reszelővel kinyerik a héjból. www.odiriseng.com/products.html
www.tuqix.org/wordpress/?p=338
Ezután a kókuszreszelék mennyiségtől függően érzésre langyos(!) vizet engednek egy tálba, és kézzel addig nyomkodják a kókuszreszeléket, ameddig a langyos víz telítődik. Ez lesz a zsíros kókusztej, amit a tejszínhez hasonlóan csak a főzés végén használnak fel. Miután egy sűrűbb szitán leszűrték a zsíros, hófehér színű folyadékot, a kókuszreszelékre ismét langyos vizet engednek, és még egyszer jól kinyomkodják azt. Ez a második eresztés lesz a hígabb, mondhatnám "light" kókusztej, amit akár a különféle curryk, és más ételek főzésének a kezdeti stádiumában is használnak.
Google