Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Receptek képekkel

Facebook Oldal

Friss topikok

Utolsó kommentek

Van kérdésed?

Diétás ételek, gluténmentes receptek, paleo receptek, vegetáriánus receptek. Egészséges életmód, fitnesz, fogyókúra.

Leírás

Creative Commons Licenc

falafel_recept.jpgFalafel (fasírt csicseriborsóból) recept

 

A Falafel nagyon népszerű a Közel-Keleten, és a hazai gyorséttermekben is. Kairóban az árusok leginkább az utcasarkokon árulják.

Fogyasztható főételnek, de szendvicsben, pitában fejes salátával vagy paradicsommal is kedvelt.

A Falafel a vegetáriánusok egyik kedvence étele.

 

Egyiptomban, a McDonald's étteremnek megvan a saját falafel szendvics változata.

Tippelj, mi lehet a neve?    

McFalafel, természetesen.

 

A közel-keleti falafel fasírt csicseriborsóból készül

falafel_recept_hozzavalok.jpg

"A  csicseriborsó kellemes, dióra emlékeztető aromájú, rostban, fehérjében, szénhidrátban gazdag, értékes hüvelyes növény. Termése 21,3% fehérjét, 55,9% szénhidrátot, 4,5% nyerszsírt, 5,8% nyersrostot, karotint, valamint C-, A-, B1-, B2-, B6-, E-vitaminokat tartalmaz, emellett jelentős magnézium-, kálium-, foszfor-, kalcium-, vas-, cink- és nátriumforrás. Laktató, lassan, de könnyebben emészthető, mint a bab vagy a lencse, a szójáról nem is beszélve. Glikémiás indexe alacsony, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják.

Viszonylag semleges ízű, ezért sokféle fűszerrel ízesítve, nagyon változatos módon készíthető el, fűszerezhetjük fokhagymától a szerecsendión, szezámpürén, citromon át gyömbérig bármivel."

 

Csicseriborsó fasírt, vagyis Falafel recept

 

Hozzávalók: 

  • 0,5 kg csicseriborsó, 
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem, 
  • 2 ek. római kömény, 
  • fél ek. só, 
  • fél ek. szódabikarbóna, 
  • fűszerek izlés szerint: chili, koriander, pirospaprika, bors, majoránna, szegfűszeg

 A Falafel elkészítése: 

Tegyük a csicseriborsót egy nagy tálba, és öntsünk rá vizet. Áztassuk kb. 24 órán keresztül, ezalatt megháromszorozódik a térfogata. Időnként ellenőrizzük, van-e elég víz rajta? Ezután szűrjük le, és öntsük át egy aprító gépbe az összes többi összetevővel együtt (kivéve az olajat).

Daráljuk át, de ne pépesítsük.

Szükség esetén adjunk hozzá még vizet egy evőkanállal, de ne túl sokat, a keverék a lehető legszárazabb legyen. (Túl sok víz hatására a falafel, szét fog esni. Ilyenkor további csicseriborsót kell a keverékbe rakni.

Ízlés szerint tovább fűszerezhető, vagy adható még hozzá egy kis citromlé.

falafel_fasirt.jpg

Vizes kézzel kis gombócokat vagy lapos pogácsákat formázunk belőle, és forró olajban, lassú tűzön ropogósra sütjük.

Egy  mély serpenyőben, forró olajban közepesen magas hőmérsékleten kisütjük.  A teljes sütési idő adagonként kevesebb lesz, mint 5 perc.

A falafelt sütőben is készíthetjük:

Kenjük meg a gobócokat kevés olajjal, és 180 C fokú sütőben egyszer megforgatva ropogósra sütjük.

 

 forrás forrás2

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

Címkék: falafel Csicseriborsó fasírt falafel recept

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://testunkegeszsegunk.blog.hu/api/trackback/id/tr48060302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Google