A tofu, - más néven a szójababsajt vagy szójatúró - a távol-keleti konyhaművészet alapvető alapanyagai közé tartozik.
Ez az egészséges étel, fehérjékben gazdag, rengeteg tápanyagot és vitamint tartalmaz, mégis kalóriaszegény, zsírszegény étel, fogyókúrázóknak is ideális.
Energiatartalma:100 gramm 506 kJ/121 kcal.
Szója csíra saláta tofuval a cikk végén.
Mi az a tofu? Tofu - más néven szójasajt vagy szójatúró
Gasztronómiai felhasználása kontinensünkön a második világháború után indult el, Amerikában pedig azonnal divatossá vált: Henry Ford autógyáros egy partin 16 különböző fogást szolgáltatott fel szójababból.
Szója az egészségért
A szójában létfontosságú fehérjék (45%), vitaminok (B- és E-vitamin, folsav), ásványi anyagok (pl. kalcium, magnézium, nátrium), nyomelemek (vas, cink, szelén, réz) találhatók.
A szója olyan esszenciális aminosavakat tartalmaz, ami általában csak húsból származik, ezért vegetáriánusok is széleskörűen használják.
A szójatermékeket nagy arányban tartalmazó étkezési kultúrájuknak köszönhetően az ázsiai népeknél sokkal ritkább a rákos megbetegedés, a cukor- és a szívbetegség is.
A szójatermékeket a szakorvosok különösen ajánlják a prosztatarák és a mellrák megelőzésére.
A szójából készült termékek olyan életfontosságú anyagokat tartalmaznak, mint a lecitin (fontos sejtalkotó, serkenti az idegrendszert) és a filoösztrogén.
Ez utóbbi olyan növényi vegyület, amelynek a hatása hasonló a nemi ösztrogénéhez, s bizonyított, hogy a tofunak az érkezésükben betöltött szerepe az oka a keleti nők rendkívül enyhe klimaxos tüneteinek.
A hőhullámra a japánoknak szavuk sincs! És ez nem genetikai kérdés, mivel az Amerikában élő japán nők megint csak szenvednek a menopauza tüneteitől, hiszen felhagytak keleti étkezési szokásaikkal.
Egyes kutatások szerint a szója túlzott fogyasztása gyermekkorban felboríthatja a hormonháztartást, időskorban pedig elősegíti a memóriazavarok és egyes agykárosodások kialakulását.
De mértékletességgel bizonyítottan csak a pozitív hatásokat észleljük.
Egyetlen kellemetlen mellékhatása talán csak a hüvelyes volta miatti esetleges puffadás.
Szója csíra saláta tofuval
Hozzávalók:
- 30 dkg kockára vágott tofu
25 dkg szójacsíra
10 dkg zöldborsó
2-3 rózsa karfiol
1 apróra vágott sárgarépa
1 citrom leve
bors
gyömbér
pár csepp szójaszósz
1 kefir
apróra vágott snidling
Tofus saláta elkészítése:
10 dkg zöldborsót, 2-3 rózsa karfiolt, 1 apróra vágott sárgarépát előfőzünk, majd citromlével, borssal, gyömbérrel, pár csepp szójaszósszal ízesített kefirrel leöntjük. Apróra vágott snidlinggel megszórjuk.
Hozzáadunk 25 dkg szójacsírát. Kevés olajban világosra pirítunk 30 dkg kockára vágott tofut, és a salátához adjuk.
Összekeverve behűtve kínáljuk.
Retekcsíra, hagymacsíra A csírák élettani hatása, melyik csíra mire jó?
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Utolsó kommentek