Egy ártatlannak tűnő étkezés könnyedén válhat kalória bombává. Túl sok kalória fogyasztása, -függetlenül a fizikai aktivitás szintjátől -, károsító hatással lehet a testre. Az egészség megtartásához próbáljunk minden étkezésnél kevesebb kalóriát bevinni!
A fogyókúra alatt a táplálkozási szokások megváltoztatásakor fokozatosan csökkentsük a kalória-bevitelt. Mindenekelőtt korlátozzuk a zsírok és a cukor fogyasztását. Emellett tartsuk be az egészséges táplálkozás szabályait:
- Ne hagyjunk ki étkezést a nap folyamán, és különösen ügyeljünk arra, hogy reggelit mindig fogyasszunk. A vacsoránk pedig soha ne terhelje meg a gyomrot, és ne együnk semmit a késői órákban, kerüljük a nassolást!
- Éhségérzet esetén igyunk egy nagy pohár vizet, hosszú kávét vagy teát édesítőszer nélkül. Fogyaszthatunk ásványvizet az étkezések előtt és egyszer közben is.
- Törekedjünk rá, hogy minden étkezésnél fogyasszunk keményítő tartalmú élelmiszert is: egészséges (például spirulinás) tésztát, rizst, burgonyát vagy teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret. Ezek a telítettség érzetét keltik, valamint biztosítják a szervezet számára szükséges energia-bevitelt és rostokat is. Ezzel szemben korlátozni kell a hozzájuk járuló kísérőket: szószokat, olvasztott vajat, sajtot, tejfölt stb. De ha mégis ízesíteni kívánjuk étrendünk ezen keményítő tartalmú összetevőit, tegyük azt mindennemű zsiradék vagy cukor felhasználása nélkül.
- Iktassuk ki a szénsavas, cukros üdítőitalokat.
- Töröljük az alkoholt és a sört - kivétel ez alól a vörösbor, melyből alkalmanként fogyaszthatunk a napi főétezéshez 1 pohárkával.
- Lehetőleg csökkentsük minimálisra a házon kívüli étkezések számát, mert ilyen esetekben sokkal nehezebb betartani az új táplálkozás rendre vonatkozó fogadalmunkat. Étteremben, barátoknál, igyekezzünk mindenképp csak egyszer venni az ételből, és mindenből keveset fogyasszunk.
- Étrendünkben a sovány fehér húsok, a szárnyasok élvezzenek előnyt (de sütés-főzés előtt minden Vigyázzunk a rejtett zsírokra: kerüljük a szószos húsokat, a kövér felvágottakat, a reszelt sajttal megszórt, húsos és kisütött tésztákat, a tejföllel vagy olvasztott vajjal gazdagon meglocsolt ételeket, a zsiradékban sült burgonyát, a cukrászsüteményt, fagylaltot, a csokoládét nagy mennyiségben.
- Részesítsük előnyben a zöldséget minden formában: nyersen, párolva, levesnek elkészítve.
- Fogyasszunk friss gyümölcsöt mindennap, de nem túlzott mennyiségben.
Fogyókúra tippekért klikk ide>>
Válasszuk meg helyesen ételeink elkészítési módját:
Reggeli
- Egy szelet teljes kiőrlésű kenyér kalória tartalma 70 és 90 kcal között van, attól függően, hogy milyen a kenyér tömörsége.
- Kerüljük a majonézt. Két és fél teáskanál majonéz tartalmaz 90 kcal, ezzel azonos mennyiségű mustár gyakorlatilag nulla kalória tartalmú. (Győződjön meg róla, hogy ne mézes mustár legyen, mert az édességet növeli kalória tartalmat.)
- Kerüljük a cheddar sajtot, ami körülbelül 226 kalóriát tartalmaz két szelet esetén.
- A gyümölcsöt együk meg és ne csak gyümölcslé formájában fogyasszuk! Egy közepes narancs 62 kalóriát tartalmaz, egy pohár narancslé viszont 165 kalóriát tartalmaz.
- Válasszunk fogyást támogató egészséges kávét, azt ha kell sovány tejjel igyuk. A teljes tejjel készült kávé csaknem kalória tartalma, 100 kcal-al is több lehet, mint egy a zsírmentes tejjel készült kávé. Ugyanígy gondoljunk a tejporra vagy a complettára. Mindig a sovány tejport válasszuk!
Villásreggeli
- Készítsünk gyümölcs turmixot, zsírszegény joghurttal, és jéggel.
- Ha svédasztalos lehetőségekből választunk, próbáljunk kisebb adagokat enni, és sok zöldséget és gyümölcsöt venni.
- A kalóriában gazdag töltött tojásos ételek és gazdag mártások helyett készítsünk egy omlettet, és szúrjunk rá pár zöldséget a magas kalóriatartalmú szalonna vagy sajt helyett.
- Készítsünk egy édesített teát a kóla helyett.
Ebéd, Vacsora
- Húsok: grillezve vagy zsiradék hozzáadása nélkül sütve. (A csirke bőre akár 50 kalória)
- Halak: grillezve vagy mikrohullámú sütőben, fóliában sütve.
- Zöldségek: gőzölve, párolva vagy mikrohullámú sütőben elkészítve.
- A fűszerezés és az öntet mindig készüljön a lehető legkevesebb zsiradékkal. Salátákhoz használjunk olívaolajat, citromot, natúr joghurtot, leveskockát, szójaszószt, és ne feledkezzünk meg az illatos füvekről, különleges fűszerekről sem.
- A szokásos krumpli helyett (302 kalória) válasszon édes-burgonyát (120 kalória).
Happy Hours
Cseréljük ki a magasabb kalóriatartalmú italokat az alacsonyabb kalóriatartalmú változatra.
- Például, élvezzük a vodka-áfonya (117 kalória) helyett eper Daiquiri (230 kalória).
- Rendeljünk Mojitot (122 kalória) a szokásos rum és a kóla helyett (369 kalória).
Még több fogyókúra ötlet és fogyasztószerek:
Forrás: Galenus, Health.com
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Utolsó kommentek