Lassan érdemes lesz megismernetek a barátnőmet, aki a szuperegészséges reggelit ajánlotta, hisz most kirukkolt ezzel a gluténmentes koviubi ötlettel, ami tulajdonképpen a sváb kovászos uborka recepje.
Persze azonnal kipróbltam, és nem is csalódtam. A kovászos uborka leve így nem lesz zavaros, sose penészesedik meg, és behűtve a legfinomabb nyári üdítő ital. Az uborkák kemények, ropogósak maradnak.
Ha inkább a hagyományos kenyérrel készült kovászosuborkát szeretnéd elkészíteni, mindössze annyi a teendőd, hogy egy darab kenyeret teszel az uborkára a krumpli helyett. :)
Gluténmentes kovászos uborka recept krumplival
Hozzávalók
- 1,5 kg uborka
- 1 nagy csokor vagy egy szál kapor
- 2 ek tengerisó
- 2 l víz
- 1 vagy 2 db öreg krumpli ( az új nem jó )
- Pár gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A hámozott idősebb krumplit felszeletelünk, pár szeletet teszünk az üveg aljára.
Az alaposan megmosott uborkák mindkét végéből 1-2 mm-t levágunk bevagdossuk , majd jó tömören a befőttesüvegbe rakjuk. (Én az uborkák közé is raktam a krumpliból)
A tetejére kaprot, fokhagymát, és pár szelet krumplit rakunk. Én tettem pár szem burgonya szeletet az uborkák közé is!
Az üveget felöntjük a meleg sós vízzel, ahány liter víz, annyi evőkanál só kell.
Az üveget lezárjuk, vagy kistányérral letakarjuk, és meleg, félárnyékos helyre állítjuk.
Amikor az uborkák erős, zöld színe eltűnik, tegyük az egészet a hűtőszekrénybe.
Előfordulhat, hogy a felső krumpliszeletek megfeketednek, oxidálódnak, ebben az esetben dobjuk ki őket, és úgy zárjuk le az üveget.
A hűtőszekrényben az uborkalé hamarosan teljesen letisztul, az uborkák finom savanykásak, ámde ropogósak maradnak. A levét se öntsd ki, tele van vitaminnal, de a sótartalma miatt higítva, és perzse lehűtve fogyaszd!
A zöldségekkel és gyümölcsökkel ízesített vizek nemcsak frissítőek, de vitalizálnak és méregtelenítenek is.
Tipp:
Ráncosodás ellen is használj uborkát
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Utolsó kommentek